Vitamin C – famozan ili ne baš? – dio 2.

Vitamin C - famozan ili ne baš - dio 2

Je li vitamin C famozan i toliko veličanstven kao što se priča o tome ili je to samo kakva bajka za djecu, u nastavku saznat ćemo sad!

Iz prvog članka o vitaminu C saznajemo da askorbinska kiselina nije vitamin C, nego blijeda kopija te da se pravi, originalni, prirodni C vitamin sastoji i od vitamina P te od vitamina J.

Evo još dva sjajna sastojka kompletnog vitamina C.

Ne biste vjerovali, ali u sastavu prirodnog C vitamina je sasvim neočekivano – bakar.

Zapravo, u prirodi je uređeno da gotovo svaki vitamin dolazi u kompleksu vezan s nekim mineralom pa je bakar jedan takav mineral koji je vezan u C vitaminu. Ali zapravo, bakar je ovdje u jednoj enzimskoj formi vezan za enzim tirozinazu, a tirozinaza je magični momak – enzim koji potpomaže stvaranje adrenalnih hormona (adrenalin i kortizol).

Bakar
Foto: Unsplash

Spremnik vitamina C je zapravo nadbubrežna žlijezda i zato se želimo pobrinuti da ne potrošimo svu zalihu vitamina C iz nadbubrežnih žlijezda jer se takvo stanje manifestira kao kronični umor adrenalnih žlijezda, a mi to osjećamo kao konstantan umor. Ako tome dodate neispavanost i kasne odlaske na spavanje, imate dobitnu formulu za niz poremećaja i bolesti.

Sljedeći u nizu fenomenalnih momaka koji dolaze s kompleksom C vitamina je i – ne biste vjerovali – vitamin K koji je važan za zgrušavanje krvi.

Detoks askorbinskom kiselinom

Treba napomenuti da je vitamin C topljiv u vodi te ga izlučujemo mokrenjem.

Prelazi s majke na plod tijekom trudnoće i dojenja. Apsorpcija je gotovo 100% kod manjih doza, a s porastom doze, apsorpcija oralno unesene askorbinske kiseline opada, prema nekim autorima i do 50% za doze veće od 1 gr/dan.

Intravenska upotreba askorbinske kiseline zaobilazi preradu u jetri i može izazvati jaki efekt detoksifikacije organizma. Naime, visoke doze intravenski upotrijebljene askorbinske kiseline mogu potaknuti sustave tijela da počnu jače izbacivati otpadne tvari. Neki to zovu detoksifikacijom.

Može se dogoditi nagli pad funkcionalnosti organizma kojeg osjećamo kao jak umor, zbog preopterećenosti kanala za izbacivanje toksina. U tim se slučajevima smanjuje doza askorbinske kiseline i nastavlja sa znatno nižim dozama. U tim trenucima se obnavljaju sustavi koji su se potrošili prilikom tzv. detoksifikacije.

Detoksifikacija
Foto: Pixabay

I sada kada vidite kompleksnost C vitamina – da se on sastoji od vitamina P – bioflavonoidi, a koji su odgovorni za krvožilni sustav, zatim vitamina J za bolje disanje, bakar tirozinaze koja je odgovorna za stvaranje adrenalnih hormona i vitamina K za zgrušavanja krvi – sada tek vidite koliko je C vitamin multidimenzionalan vitamin i da su te bapske priče o njemu zapravo istinite.

Ali samo pod uvjetom da to nije askorbinska kiselina, nego kompleks prirodnog vitamina C koji se nalazi u hrani.

Askorbinska kiselina koja je samo plašt omotač koji čuva ove vitalne dijelove vitamina C da ne izgore, da ne oksidiraju, zapravo nije niti aktivna komponenta vitamina C, ali je analog i to zakonski analog, a zapravo blijedi dvojnik vitamina C.

Pravi razlog zbog čega askorbinska kiselina djeluje kada ste prehlađeni leži negdje drugdje u zakiseljavanju tijela, a ne u tako povoljnom djelovanju kao što to ima kompleks – kompletni prirodni vitamin C.

Stoga, ako osjećate velik umor i dalje pijete vitamin C, dobro pogledajte što piše – da nije to možda blijeda kopija zvana askorbinska kiselina.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

5 / 5   3

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu