Uzgoj začinskog bilja u kuhinji ili na balkonu

bosiljak uzgoj

Začinsko bilje daje posebnu aromu svakome jelu, te hranjive sastojke koji blagodovrno djeluju na zdravlje. Za uzgoj začinskog bilja danas vam nije potreban vrt, možete ga uzgajati u kuhinji ili na balkonu, pa čak i u prenosivim vrećama od prirodnih materijala. Mnogi su razlozi zasto se odlučiti za uzgoj začinskog bilja:

1. Kada vam zatreba začinsko bilje, uvijek vam je pri ruci

Ukoliko imate teglu svježeg začinskog bilja u kuhinji, vrlo lako možete eksperimetirati sa začinskim biljem i dodati ga u razna jela: dovoljno je samo da otkinete jedan listić, usitnite ga ili cijelog dodate u jelo koje pravite. Miris svježeg bilja ima posebno intenzivnu aromu, koju ne možete postići dodavanjem sušenog začinskog bilja.

2. Predivan miris vaših jela probudit će okusne pupoljke svim članovima obitelji i gostima

Začinsko bilje poput ružmarina, majčine dušice, bosiljka… dat će jelima posebnu aromu, koja će stimulirati apetit, te predivan miris. Ukoliko dodate prstohvat sušenog bosiljka u juhu ili pečeni krumpir, vaše jelo će dobiti poseban okus, koji će ostati zapamćen među članovima vase obitelji i gostima. Pročitajte više na ovu temu u tekstu “Kako miris hrane utječe na naš apetit?

3. Vaša djeca će uživati gledajući biljke kako rastu

uzgoj-zacinskog-biljaUkoliko imate djecu u domu, oni će uživati u svakom koraku uzgoja začinskog bilja: sadnji sjemena (koje dijete ne voli zaprljati ruke zemljom :)), iščekivanju sjemenki da prokliju, zaljevanju bebe-biljke, gledanju biljke kako raste, a na koncu i otkidanju listića začinskog bilja i dodavanju istih u razna jela. Znanstveno je dokazano da djeca koja su aktivno uključena u uzgoj začinskog bilja i povrća više vole jesti povrće (pročitajte više u tesktu “Kako da vaše dijete zavoli povrće?”.

4. Začinsko bilje daje posebnu čar interijeru kuhinje

Začinsko bilje vizualno je privlačan detalj u kuhinji, koji vas “poziva” da kuhate i uživate u hrani. Prema feng-shuiju, tradicionalnoj istočnjačkoj filozofiji uređenja doma, svježe začinsko bilje u kuhinji kreira pozitivnu energiju i vrlo je poželjno.

5. Vaša kuhinja ce predivno mirisati

Tijekom kuhanja u kuhinji se mogu akumulirati različiti mirisi (ponekad i neugodni) hrane, ostataka hrane i prljavog posuđa. Ukoliko imate nekoliko tegli sa začinskim biljem u kuhinji, njihov aromatičan miris neutralizirat će neugodne mirise i kreirati poseban ugođaj u kuhinji.

6. Začinsko bilje blagotvorno djeluje na zdravlje

Začinsko bilje blagotvorno utječe na probavu, pomaže u detoksikaciji organizima od toksina, te obiluje antioksidansima (koji imaju antikancerogeno djelovanje), što je dovoljan razlog da ih uvrstimo u našu svakodnevnu prehranu.

7. Ne treba vam mnogo novca i truda

Sjeme za začinsko bilje vrlo je jefitno, kao i zemlja za sadnju. Proces sadnje objašnjen je detaljno na pozadini svake vrećice sjemena, tako da čak i ako nikada svojom rukom nista niste zasadili, možete lako naučiti postupak, vrijeme sadnje, vrijeme klijanja…

Ukoliko nemate vremena ili volje za sadnju začinskog bilja, možete ga kupiti već niklog u posudama. U tom slučaju sve što je potrebno je da redovito zaljevate začinsko bilje (ovaj dio posla možete povjeriti i svojim mališanima, koji ce uživati u tome).

Ukoliko želite odvojiti nesto više prostora za sadnju začinskog bilja ili mini-povrća (poput mini-rajčica ili chili-papričica) u domu ili na balkonu, možete ga zasaditi u prenosive vreće od biološkog materijala, koje estetski jako lijepo izgledaju i omogućuju optimalne uvjete za sadnju, klijanje i rast biljki u domu. Pročitajte više o ovim vrećama za sadnju ovdje.

Članak uređen:

Ocijenite članak

5 / 5   2

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Uzgoj začinskog bilja u kuhinji ili na balkonu

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.