Uzgoj začinskog bilja u kuhinji ili na balkonu

Uzgoj začinskog bilja u kuhinji ili na balkonu

Začinsko bilje daje posebnu aromu svakom jelu, kao i hranjive sastojke koji blagotvorno djeluju na zdravlje. Za uzgoj začinskog bilja danas vam nije potreban vrt, možete ga uzgajati u kuhinji ili na balkonu, pa čak i u prenosivim vrećama od prirodnih materijala. Mnogi su razlozi zasto se odlučiti za uzgoj začinskog bilja. Donosimo vam neke.

1. Kada vam zatreba začinsko bilje, uvijek vam je pri ruci

Ukoliko imate teglu svježeg začinskog bilja u kuhinji, vrlo lako možete eksperimentirati sa začinskim biljem i dodati ga u razna jela. Dovoljno je samo da otkinete jedan listić, usitnite ga ili cijelog dodate u jelo koje pravite. Miris svježeg bilja ima posebno intenzivnu aromu, koju ne možete postići dodavanjem sušenog začinskog bilja.

Predivan miris vaših jela probudit će okusne pupoljke svim članovima obitelji i gostima
FOTO: Shutterstock

2. Predivan miris vaših jela probudit će okusne pupoljke svim članovima obitelji i gostima

Začinsko bilje poput ružmarina, majčine dušice, bosiljka itd. dat će jelima posebnu aromu, koja će stimulirati apetit, te predivan miris. Ukoliko dodate prstohvat sušenog bosiljka u juhu ili pečeni krumpir, vaše jelo će dobiti poseban okus, koji će ostati zapamćen među članovima vase obitelji i gostima.

Pročitajte više o tome u članku “Kako miris hrane utječe na naš apetit?“.

3. Vaša djeca će uživati gledajući biljke kako rastu

Ukoliko imate djecu u domu, uživat će u svakom koraku uzgoja začinskog bilja: sadnji sjemena (koje dijete ne voli zaprljati ruke zemljom :)), iščekivanju sjemenki da prokliju, zaljevanju bebe-biljke, gledanju biljke kako raste, a na koncu i otkidanju listića začinskog bilja i dodavanju istih u razna jela.

Znanstveno je dokazano da djeca koja su aktivno uključena u uzgoj začinskog bilja i povrća više vole jesti povrće. Pročitajte članak “Kako da vaše dijete zavoli povrće?“.

Vaša djeca će uživati gledajući biljke kako rastu
FOTO: Shutterstock

4. Začinsko bilje daje posebnu čar interijeru kuhinje

Začinsko bilje vizualno je privlačan detalj u kuhinji, koji vas “poziva” da kuhate i uživate u hrani. Prema feng shuiju, tradicionalnoj istočnjačkoj filozofiji uređenja doma, svježe začinsko bilje u kuhinji kreira pozitivnu energiju i vrlo je poželjno.

5. Vaša kuhinja će predivno mirisati

Tijekom kuhanja u kuhinji se mogu akumulirati različiti mirisi (ponekad i neugodni) hrane, ostataka hrane i prljavog posuđa. Ukoliko imate nekoliko tegli sa začinskim biljem u kuhinji, njihov aromatičan miris neutralizirat će neugodne mirise i kreirati poseban ugođaj u kuhinji.

Vaša kuhinja će predivno mirisati
FOTO: Shutterstock

6. Začinsko bilje blagotvorno djeluje na zdravlje

Začinsko bilje blagotvorno utječe na probavu, pomaže u detoksikaciji organizma od toksina, te obiluje antioksidansima (koji imaju antikancerogeno djelovanje), što je dovoljan razlog da ih uvrstimo u našu svakodnevnu prehranu.

Pročitajte članak “Otkrijte kako začinsko bilje djeluje na vaše zdravlje“.

7. Ne treba vam mnogo novca i truda

Sjeme za začinsko bilje vrlo je jefitno, kao i zemlja za sadnju. Proces sadnje objašnjen je detaljno na pozadini svake vrećice sjemena, tako da, čak i ako nikada svojom rukom nista niste zasadili, možete lako naučiti postupak, vrijeme sadnje, vrijeme klijanja itd.

Ne treba vam mnogo novca i truda
FOTO: Shutterstock

Ukoliko nemate vremena ili volje za sadnju začinskog bilja, možete ga kupiti već niklog u posudama. U tom slučaju sve što je potrebno je da redovito zaljevate začinsko bilje (ovaj dio posla možete povjeriti i svojim mališanima, koji će uživati u tome).

Ukoliko želite odvojiti nesto više prostora za sadnju začinskog bilja ili mini povrća (poput cherry rajčica ili čili papričica) u domu ili na balkonu, možete ga zasaditi u prenosive vreće od biološkog materijala, koje estetski jako lijepo izgledaju i omogućuju optimalne uvjete za sadnju, klijanje i rast biljaka u domu.

Pročitajte članak “Deset fotografija zbog kojih ćete i na svom balkonu željeti imati začinsko bilje“.

Više o začinima pročitajte u našoj podrubrici Začini.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

5 / 5   2

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu