Sedam savjeta kako prijeći s vegetarijanske na vegansku prehranu

vegetarijanci

Ako ste vegetarijanac, a razmišljate o prelasku na vegansku prehranu, onda će vam ovih sedam savjeta pomoći da vam proces tranzicije prehrambenih navika bude lakši.

1. Uvedite dan posta

Uvedite jedan dan posta u tjednu, tijekom kojeg nećete jesti mliječne proizvode, med i kvasac.

Neka to bude dan u kojem je najmanja vjerojatnost da ćete morati jesti van svog doma i biti prisutni na obiteljskim okupljanjima.

Promatrajte kako se osjećate taj dan.

Jedan dan u tjednu na veganskoj prehrani pomoći će vam da lakše prođete kroz period tranzicije kasnije i dat će vam snažnu motivaciju (bez obzira koliko voljeli primjerice mliječne proizvode, možete “izdržati” jedan dan bez njih, a ako možete jedan dan… shvaćate poantu?).

2. Kravlje sireve postepeno zamijenite biljnim sirevima

Počevši s danom posta sireve od kravljeg, ovčjeg i kozjeg mlijeka postepeno zamijenite u jelima s tofuom, biljnim sirom ili veganskim sirnim namazima.

Ovaj korak će vam pomoći da eksperimentirate s biljnim sirevima dok ste još na vegetarijanskoj prehrani, tako da vam kasnije priprema jela koje volite jesti, a zahtijevaju sir, neće predstavljati izazov niti ćete ih se morati odreći.

Biljni sir

3. Maslac postepeno zamijenite biljnim maslacem

Ako volite maslac postepeno ga zamjenjujte u prehrani maslacima na biljnoj bazi.

Za prženje i pečenje preporučljivo je da koristite maslac od kokosa, a kao nadjev za kruh možete eksperimentirati s maslacem od oraha, lješnjaka, badema, indijskih oraščića…

Biljni maslaci mogu biti poprilično skupi, te je stoga mudro da ih napravite sami kod kuće (što nije toliko komplicirano ako imate kvalitetan blender).

Recepte i uputu kako pripremiti biljne maslace iz domaće radinosti možete pročitati ovdje.

4. Naviknite se na okus biljnog mlijeka u jutarnjim žitaricama ili voćnim shake-ovima

Možda će vam biti potrebno određeno vrijeme za navikavanje na okus biljnog mlijeka. 

Neka odvikavanje od mlijeka bude postepeno, a za početak možete kombinirati biljno i kravlje mlijeko.

Postepeno biljna mlijeka možete dodavati u shake-ove, tople čokolade, napitke, a zatim i u vaše jutarnje žitarice.

Ako želite piti biljna mlijeka, a ne možete se odmah naviknuti na okus, možete dodati u čašu mlijeka malo javorovog sirupa, praha kardamona, kakao-praha…

5. Obogatite vašu prehranu namirnicama biljnog porijekla bogatim kalcijem

Pet najvažnijih veganskih izvora kalcija su sezam (i tahini), bademi, tofu, brokule i suho voće.

Potrudite se da (ako ih već ne konzumirate svakodnevno) uvedete ove namirnice u svoj jelovnik čak i prije prelaska na vegansku prehranu.

Pročitajte više na ovu temu u tekstu “Veganski izvori kalcija

Brokula

6. Med zamijenite javorovim sirupom

Ako volite med, možete ga zamijeniti javorovim sirupom, koji je sličnog okusa, konzistencije, kalorijske vrijednosti i slatkoće, a također ima i zdravstvene dobrobiti.

Iako med sadrži više vitamina od javorovog sirupa (tri puta više riboflavina, te vitamin C i B6), javorov sirup je bogatiji od meda sadržajem minerala (željezo, kalcij, cink, mangan i kalij).

7. Priopćite svoju namjeru da se hranite veganski prijateljima i bliskim članovima porodice

Ako priopćite svoju namjeru da prijeđete na vegansku prehranu, prijatelji i članovi porodice kojima je stalo do vas mogu vas dodatno podržati tako što će kada pripremaju jela za vas izostaviti namirnice koje više ne jedete, tako da se ne nađete u situaciji da jedete “radi reda” nešto što inače ne biste ili da uopće ne jedete.

Ako budete otvoreni o svojim prehrambenim navikama, bit će lakše i vama i njima.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu