Proizvođači slatkiša pozvani na red: U ovim čokoladama opasna razina teških metala? Evo kako utječe na zdravlje

Američki časopis Consumers Reports pozvao je četiri proizvođača tamne čokolade da se do Valentinova obvežu smanjiti količinu olova i kadmija

Američki časopis Consumers Reports pozvao je četiri proizvođača tamne čokolade da se do Valentinova obvežu smanjiti količinu olova i kadmija nakon što je ispitivanje pokazalo da je njihova razina u nekim proizvodima štetna za zdravlje.

U pismu Hersheyu, Mondalezu, Theo Chocolateu i Trader Joe’su američki je časopis u ponedjeljak podsjetio da dugotrajno izlaganje teškim metalima može izazvati probleme u živčanom sustavu, potisnuti imunološki sustav i oštetiti bubrege.

Opasnost je veća za trudnice i malu djecu zbog rizika od problema u razvoju, naglasili su, dodavši pismu peticiju s gotovo 55.000 potpisa.
Krajem prosinca je objavljeno istraživanje koje je utvrdilo teške metale u svih 28 analiziranih tamnih čokolada
FOTO: Shutterstock

Proizvođači slatkiša opovrgavaju optužbe

Krajem prosinca časopis je objavio istraživanje koje je utvrdilo teške metale u svih 28 analiziranih tamnih čokolada, ali u njih 23, uključujući one Hersheya, Godive i Lindta, razina olova, kadmija ili oba metala može biti štetna, ako se konzumira 28 g dnevno.

Udruga konditorskih tvrtki poručila je pak da kalifornijske zdravstvene smjernice koje Consumer Reports smatra “najboljom zaštitom za potrošače” i primijenio ih je u istraživanju “nisu standardi sigurnosti hrane”. Čokolada je sigurna, ustvrdili su proizvođači slatkiša.

Nakon što je Consumer Reports objavio rezultate istraživanje, potrošači su tužili Trader Joe’s u najmanje devet navrata, a na udaru tužbi našli su se, među ostalima, i Hershey, Mondalez, Godiva te Lindt, navodi Reuters.

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu