Prehrana po krvnim grupama

vegetarijanska prehrana

Dijete po krvnim grupama nisu dijete u klasičnom smislu. Mršavljenje nije njihov primarni cilj, već poboljšanje zdravlja unošenjem hrane koja odgovara organizmu određene osobe. Ako se osoba hrani namirnicama koje ne odgovaraju njenoj krvnoj grupi, organizam te namirnice detektira kao nepoželjne, i reagira tako što luči enzime i želučanu kiselinu u većoj mjeri nego inače, što na kraju rezultira oboljenjem. Način prehrane po krvnim grupama postavio je Peter D’Adamo. Svakoj krvnoj grupi odgovara točno određeni režim prehrane.

Dijeta za nultu krvnu grupu

Nulta (0) predstavlja najstariju krvnu grupu. U vrijeme kada je postojala samo ova krvna grupa jedini izvor hrane bio je lov, pa je u prehrani uglavnom bilo zastupljeno meso. Organizam čovjeka se tome prilagodio pa je lučenje želučane kiseline, koja je neophodna da bi se meso probavilo, veće kod osoba s nultom krvnom grupom.

Njima pogoduje prehrana bogata bjelančevinama. Preporučuje im se veći unos mesa (naročito crvenog), ribe, morskih plodova. Prehrana bogata žitaricama, grahoricama, leguminozama ne odgovara nosiocima nulte krvne grupe i ove namirnice treba izbjegavati ili potpuno izbaciti iz prehrane. Osobe s ovom krvnom grupom imaju jaki imunološki sustav i efikasan metabolizam.

Ljudima s A-krvnom grupom odgovara vegetarijanski način prehrana

S razvojem ljudskog društva, negdje između 25000. i 15000. godine prije nove ere, javlja se A krvna grupa. Do njenog nastanka dovelo je prilagođavanje ljudskog organizma agrarnom načinu života, koji se ne bazira na prehrani mesom kao ranije, već potencira vegetarijanski način ishrane.

Osobama koje imaju krvnu grupu A se ne preporučuje prehrana bogata mesom, mliječnim proizvodima, mahunarkama jer ih teže probavljaju, dolazi do smetnji u metabolizmu, i rezultat njihovog konzumiranja je samo debljanje, dok je korištenje hranjivih materija minimalno. Ovim osobama odgovara prehrana bogata povrćem, sojom i njenim prerađevinama, voćem, naročito ananasom jer on najbolje sagorijeva kalorije.

Potrebno je izbjegavati pšenicu i proizvode od nje, a pojačati unos riže, ječma, kukuruza, heljde, raži. Probavljanje krumpira, rajčice i crvenog graha je otežano pa ih treba izbjegavati.

Dijeta za B-krvnu grupu

Negdje između 10000. i 3500. godine prije nove ere nastaje B krvna grupa. Ljudima s ovom krvnom grupom odgovara visokoproteinska dijeta. Za njih se kaže da su svaštojedi jer njihovom organizmu odgovara gotovo sva hrana kako biljnog tako i životinjskog porijekla. Ne pogoduje im jedino meso pernatih životinja i neke žitarice. Heljda, pšenica, sezam, lješnjaci, leća i kukuruz ne odgovaraju osobama s krvnom grupom B i preporuka je da ove namirnice isključe iz prehrane.

Prehrana za AB krvnu grupu

Krvna grupa AB nastala je prije oko 1000 godina. Organizmu nosioca ove krvne grupe, pogoduje prehrana bogata morskom ribom, algama, mliječnim proizvodima, povrćem, ananasom. Kako je nastala spajanjem krvnih grupa A i B, ni ovoj krvnoj grupi, kao ni A, ne odgovara crveno meso jer ne nastaje dovoljno želučane kiseline koja je potrebna za njegovo probavljanje, pa bi unosom mesa došlo do nakupljanja masnih naslaga. Žitarice koje ne odgovaraju krvnoj grupi B ne odgovaraju ni grupi AB pa ih treba izbjegavati. Konzumiranjem namirnica koje odgovaraju Vašoj krvnoj grupi spriječit ćete debljanje, izgubiti suvišne kilograme, a Vaš organizam će biti zdraviji.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

4 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu