Knjige koje bi svaki vegetarijanac trebao pročitati

vege knjige

Vegetarijanstvo se, na prvi pogled, može učiniti vrlo jednostavnim (sve što treba učiniti je: ne jesti meso). Ipak, dok se hranite povrćem i voćem, možete se suočiti s nizom pitanja i nedoumica, kao što su utjecaj vegetarijanske prehrane na zdravlje, izvori proteina na bezmesnoj prehrani, izvori vitamina B12

Informacije dostupne na internetu često su kontradiktorne, iz nepouzdanih izvora te predstavljaju stavove velikih korporacija, koje su financirale određena istraživanja. Također, u mnogim knjigama o zdravlju, zdrava prehrana podrazumijeva mesnu prehranu.

Čak ni vaš liječnik možda neće „odobravati“ vegetarijanstvo kao izbor prehrane te će vam reći (kao i meni) da ćete nakon nekoliko godina kontinuirane prehrane bez mesa dobiti „ireverzibilne (nepovratne) promjene u krvi, koje će voditi teškom oštećenju jetre, tešku anemiju“… Pitam se kako onda milijuni ljudi u Indiji dugovječno žive u dobrom zdravlju (uzimajući u obzir da se hrane isključivo vegetarijanski, da su se njihovi roditelji i roditelji njihovih roditelja hranili vegetarijanski)?!

Vegetarijanstvo – knjige

Vegetarijanstvo - knjige
Foto: Pixabay

Sa željom da razriješite sve nedoumice koje imate u vezi s vegetarijanstvom, predlažem da posegnete za sljedećim knjigama:

  • Ako razmišljate o prelasku na vegetarijansku prehranu, predlažem da pročitate Biti ili ne biti vegetarijanac(Dragiša Milovanović).
  • Knjiga koju bi svaki vegetarijanac trebao (obavezno!) pročitati je Kineska studija (negdje ćete je naći pod imenom „Moć ishrane“ od doktora(!) Colina Campbella. U ovoj knjizi možete pronaći rezultate desetogodišnjeg istraživanja, koje je dr. Campbell provodio sa svojim suradnicima, o utjecaju životinjske i biljne prehrane na zdravlje.
  • Veoma korisna knjiga je Liječnički savjetnik za vegetarijance i vegane (dr. med. Hans Günter Kugler), u kojoj možete pronaći odgovore na pitanja o proteinima iz biljnih izvora, vitaminima D i B12, pravilnom jelovniku…

Ako ste u potrazi za kuharicama, prilikom kupovine obratite pažnju na to jesu li recepti s jajima (ako ih ne jedete) jer često vegetarijanske kuharice koje su dostupne na našem tržištu podrazumijevaju doslovno jela bez mesa.

  • Toplo bih preporučila svima kuharice 50 ideja VEGETARIJANSKA KUHINJA“ (Pan knjiga) i Veganski kuvar (Nikola Pešić), za one koje imaju vremena da kuhaju i eksperimentiraju u kuhinji.
  • Ako vodite brži tempo života i za pripremu jela možete odvojiti do pola sata, onda je za vas kuharica Na brzinu (Christina Pirello).
  • Knjige koje biste također trebali pročitati su Snaga prirodnih sokova (Claudia Antist) i Zeleno za zdravlje (Victoria Boutenko).

U potrazi za odgovorima možete se priključiti nekoj od grupa na društvenim mrežama ili forumima, na kojima vegetarijanci međusobno razmjenjuju iskustva. Također je važno slušati svoj vlastiti instinkt. Ako se osjećate dobro, poletno, lagano i imate visoku razinu energije, onda ste na pravom putu.

Članak objavljen:

Saznajte više o vegetarijanstvu u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

5 / 5   2

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu