Klice – vrste, uzgoj i priprema za jelo

klice

Pšenične klice

Pšenicu namočite oko 12 sati. Klice se vrlo brzo razviju, treba im 3-4 dana. Ispirite ih dva puta dnevno. Sadrže bjelančevine, od minerala kalij, natrij, magnezij te vitamin E i vitamine iz B skupine. Djeluju poticajno na metabolizam te se preporučuju u prehrani djece i starijih osoba. Također su poznate i jer pomažu živčanom sustavu da se opusti te tako lakše uklonimo stres iz tijela. Koriste se kao ukusan dodatak salatama, juhama, jelima s pahuljicama, sendvičima, desertima a mogu se i popržiti i umijesiti u kruh ili neki popečke. Slatkastog su okusa.

Ražene klice

Raž također namačemo 12 sati. Klice se razviju i idealne su za jelo već 2 ili 3 dan. Ispirite ih tri puta dnevno. Sadrže kalij, fosfor, željezo, fluor, vitamine B skupine te su idealne za jačanje organizma te štite kosti i zube. Vrlo se lako probavljaju i preporučaju se djeci, starijim osobama i svima koji se oporavljaju od bolesti, jer imaju veoma ljekovita svojstva. Koriste se kao i pšenične klice.

Zobene klice

Za zob je dovoljno da se namače 4 sata u vodi. Ispire se tri puta dnevno i koristi nakon tri do četiri dana. Sadrže bjelančevine, masnoće, magnezij, fosfor, kalij, cink, mangan, vitamine B1, B2, i B6, kalcij. Za zob se kaže da je čuvar zdravlja zbog svojih ljekovitih svojstava. Klice jačaju organizam, odlične su za dijabetičare, te za ljude s povišenim kolesterolom, čuvaju srce, pomažu probavi, čak se koriste i u  liječenju neplodnosti. Koristimo ih  sirove u jelima s pahuljicama, pirjanom povrću, salatama i kruhu.

Sojine klice

Namočite ih 12 sati u vodi. Ispiru se i pet puta dnevno, a klice se konzumiraju nakon tri do šest dana. Sadrže bjelančevine, lecitin, željezo, kalcij, kalij, vitamine iz skupine B i visoko vrijedne masne kiseline. Soja je poznata kao prijateljica žena u menopauzi, jer sadrži biljni estrogen. Ublažavaju srčane tegobe, probavne smetnje, održavaju stabilnu razinu šećera u krvi. Koristimo ih kao ukusan dodatak salatama i pirjanim jelima. Mogu se koristiti sirove, mada neki preporučuju da se klice mahunarki lagano poprže.

Klice slanutka

Slanutak namačemo oko 8 do 10 sati. Ispiremo ga tri do četiri puta dnevno. Nakon četiri dana su spremne za konzumiranje. Sadrže bjelančevine, ugljikohidrate, željezo i elemente u tragovima te vitamine A, B i balastne tvari. Slanutak je mahunarka i jača funkciju gušterače, želuca i srca.

Klice domaćeg graha

Namačemo ih 12 sati. Ispiru se tri do četiri puta dnevno, a spremne su za konzumiranje nakon 4 do 5 dana. Sadrže bjelančevine, balastne tvari, minerale poput cinka, bakra, magnezija, fosfora, kalcija. Odlične su za poticanje probave i eliminaciju suvišne tekućine iz tijela, čuvaju bubrege, krvožilni sustav.

Klice graška

Namačemo ih 3-4 sata. Ispiru se 3-4 puta dnevno i spremne su za konzumaciju nakon 4-5 dana. Grašak je izuzetno ljekovit. Sadrži mnogo više kalorija, ugljikohidrata, proteina i vlakana od bilo kojeg drugog svježeg povrća. Klice sadrže vrlo slatke ugljikohidrate (saharozu, fruktozu i glukozu) i stalni su priljev energije, vitamina B1, koji je važan za dobar rad živaca i metabolizam.

Klice leće

Leću namaćemo 6 sati. Ispire se 3 puta dnevno. Brzo klija i već nakon 3 dana su klice spremne za konzumaciju. Sadrže bjelančevine, željezo, cink, fosfor, natrij , mangan,  selen , vitamine A, B, C i E. Odlične su za srce i krvožilni sustav, djeluju kao diuretik, te jačaju imunološki sustav.

Klice brokule

Sjemenke namačemo do 4 sata. Ispiremo ih 2 puta dnevno, a klice koristimo za jelo nakon 3 dana. Ove klice sadrže veliki udio minerala, vitamina i antioksidansa. Odlične su prilikom liječenja svih oboljenja, a pomažu i u liječenju od karcinomnih oboljenja.

Klice bundevinih sjemenki

Namaču se čak 16 sati. Ispiru se 3 puta dnevno. Nakon tri dana su spremne za konzumaciju. Sadrže visok postotak nezasićenih masnih kiselina, bjelančevine, cink, kalcij, fosfor, vitamine B skupine i vitamin C. Koriste se za jačanje imunološkog sustava, čuvaju prostatu te pomažu kod liječenja prostate. Koriste se svježe, sušene i popržene kao dodatak namazima, juhama ili kao grickalice.

Klice rotkvice

Namaču se 4 sata. Ispiru se 3 puta dnevno i nakon 2-4 dana se konzumiraju. Sadrže kalcij, željezo, fosfor, vitamine B i C. Imaju gorkasto ljut okus, i odlične su za poticanje probave, dobre su za žuč, potiču cirkulaciju, imaju protuupalno djelovanje. Njih se koristi obično u manjim količinama, više kao začin za salate ili sendviče, mada treba i u ovom slučaju iskoristiti maštovitost, pa ubaciti i u jela s povrćem (ako volite ljutkasti okus).

Klice sezama

Namaču se 4 sata. Ispiru se i do 5 puta dnevno, a nakon 3-6 dana su spremne za konzumiranje. Ove klice su izvor mnogih hranjivih sastojaka, sadrže nezasićene masne kiseline, lecitin, kalcij, fosfor, magnezij i elemente u tragovima, a od vitamina A, B i E. Odlične su za obnavljanje organizma, kod slabosti i neuhranjenosti, štite živčani sustav pa tako i pomažu kod uklanjanja stresa. Koriste se kao dodatak  skoro svim jelima – juhama, salatama, umacima, sokovima od povrća, sendvičima… Osušene su odličan i ukusan dodatak kruhu i pecivima.

Klice badema

Bademe namočimo preko noći, oko 8 -10 sati. Ispiru se 3 puta dnevno i klice se konzumiraju nakon 3 dana. Sadrže kvalitetne nezasićene masne kiseline, te vitamin E. Odlične su za vraćanje ravnoteže u organizmu, za vitalnost, za lijepu kožu i nokte. Koristimo ih kao ukusan dodatak frapeima, voćnim i slanim salatama, pirjanim jelima, jelima od riže. Autori članka: Marijana Brodarić, Petra Šafranko – Park Božanske Energije

Tekst se nastavlja na idućoj stranici 1 2

Članak objavljen:

Ocijenite članak

4.23 / 5   22

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: klice uzgoj, uzgoj klica, chia sjemenke uzgoj, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu