Istraživanje: Majčino mlijeko prilagođava se spolu djeteta

dojenje

Znanstvena istraživanja iz dana u dan potvrđuju dinamičnu prirodu majčina mlijeka. Danas je sve poznatije da se sastav majčina mlijeka mijenja s vremenom, prilagođavajući se tako promjenama potreba rastućeg dojenčeta. Ono što je danas manje poznato je da postoji razlika u sastavu majčina mlijeka namijenjenog dječacima u odnosu na majčino mlijeko namijenjeno djevojčicama.

Prvu usporedbu energetskih i hranjivih sastojaka mlijeka majki koje su rodile dječaka i onih koje su rodile djevojčicu napravili su Powe i suradnici 2010. godine. U njihovo istraživanje bilo je uključeno dvadeset pet dobro uhranjenih majki dojenčadi u dobi od 2-5 mjeseci i to 13 majki dječaka i 12 majki djevojčica.

Sukladno očekivanjima, rezultati su pokazali kako je sama gustoća majčina mlijeka bila je izuzetno raznolika, ali ono što je iznenadilo istražitelje jesu rezultati koji potvrđuju da sastav majčina mlijeka varira ovisno o tome je li novorođenče dječak ili djevojčica. Tako je u mlijeku majki dječaka utvrđena veća koncentracija energije u odnosu na mlijeko majki djevojčica. Kada se pogleda prosječna konzumacija majčina mlijeka od 788 ml/dan, to znači da muška dojenčad u prosjeku dobiva skoro 200 kcal/dan više od ženske dojenčadi. Ova razlika u sadržaju kalorija zasnovana je na većem sadržaju proteina i masti, premda mehanizam kojim spol utječe na sastav mlijeka nije bio predmet istraživanja u studiji.

Veći sadržaj energije u majčinu mlijeku za dječake može biti povezan s njihovom višom stopom rasta. Ne iznenađuje da su dječaci u studiji dobivali više na težini od djevojčica, počevši od rođenja nadalje. Viša stopa rasta (težina i dužina) dječaka u usporedbi s djevojčicama prikazana je i u grafikonima rasta Svjetske zdravstvene organizacije, koji su zasnovani na razvoju dojenčadi koja su se hranila majčinom mlijekom.

Grafikoni rasta Svjetske zdravstvene organizacije za djevojčice (lijevo) i dječake (desno)

Grafikoni rasta Svjetske zdravstvene organizacije za djevojčice (lijevo) i dječake (desno)

Znanstvenici danas znaju da sadržaj proteina u majčinu mlijeku različitih vrsta ovisi o brzini rasta njihovog potomstva. Sadržaj proteina majčina mlijeka mijenja se i s brzinom rasta za vrijeme dojenja, smanjujući se kako stopa rasta dojenčeta pada za vrijeme prvih mjeseci života. Veći sadržaj energije i proteina majčina mlijeka stoga bi mogao predstavljati prilagodbu genetički određenoj nadmoćnoj stopi rasta muške dojenčadi. Sukladno ovom zaključku, dječaci nisu privilegirani; jednostavno ih se hrani sukladno njihovim potrebama, baš kao i djevojčice.

Više informacija potražite na: http://www.bebe-nestle.hr/

Članak objavljen:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu