Istraživanje: Ljudi koji više spavaju manje jedu

spavanje

Istraživanje A Smartphone App Reveals Erratic Diurnal Eating Patterns in Humans that Can Be Modulated for Health Benefits objavljeno u Cell Metabolism, pokazalo je da osobe koje više spavaju manje jedu tijekom dana.

Više od 150 dobrovoljaca je uz pomoć aplikacije na mobitelu slikalo sve što jedu i piju tijekom tri tjedna. Većina je konzumirala hranu i piće tijekom 15 sati dnevno. Manje od 25 posto kalorija je bilo uneseno do podneva, a više od 35 posto nakon 18 sati.

“Problem kod unosa hrane i pića kod osoba koje dugo ostaju budne i unose više kalorija noću je da to zbunjuje biološki sat i stvara plodno tlo za pretilost, dijabetes, povišeni kolesterol i kardiovaskularne bolesti”, kazao je voditelj istraživanja Satchidananda Panda s instituta Salk za biološke znanosti.

Jedenje u kasne večernje sate

Panda i njegov tim su za potrebe istraživanja napravili aplikaciju koja je brisala fotografije hrane odmah nakon spremanja kako sudionici ne bi imali uvid u ono što su do tada pojeli i popili.

Na temelju fotografija istraživači su mogli utvrditi što su i u kojim okolnostima jeli i pili. Na fotografijama su se tako vidjeli televizori, tipkovnice, kreveti i ulice.

Fotografije su pokazale i kakvoj su hrani dobrovoljci bili skloniji u određeno doba dana. Kava se najčešće pila ujutro, alkohol navečer, a čaj se ispijao tijekom cijelog dana. Slatkiši su bili redoviti na fotografijama nakon 10 sati.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu