Istosmjerna struja umanjuje osjećaj gladi

miris hrane

Mršavljenje bez puno patnje, to je želja mnogih pretilih osoba. Znanstvenici su se možda približili ostvarenju tog sna.

Glad nije jedini uzrok debljanja. Upravljanje procesom uzimanja hrane je kompleksan proces, još uvijek nedovoljno istražen.

Važnu ulogu imaju pojedine regije mozga, osobito dorzolateralne prefrontalne kore, prije svega u obradi i modulaciji osjećaja sitosti i ugode pri jelu.

Pretragama su kod pretilih osoba utvrđene manje aktivnosti u lijevoj  dorzolateralnoj prefrontalnoj kori, u usporedbi s osobama normalne tjelesne težine. Moguće je da iz te regije mozga dolazi manje znakova za zaustavljanje uzimanja hrane.

Ove spoznaje su dovele istraživače do ideje stimulacije dorzolateralne prefrontalne kore mozga, u nadi da će time umanjiti apetit pretilih osoba.

Pokus je izveden na grupi pretilih osoba, prosječne težine 94 kg i BM indeksa 34. Njihov mozak je stimuliran transkranijalnim impulsima istosmjerne struje (tDCS = transcanial direct current stimulation).

Mršavljenje

Radi se o neinvazivnom postupku u kojem se izvana na lubanju polože dvije elektrode i jačina struje podesi na oko 2mA. Stimulacijom se stvara električno polje koje djeluje na neurone.

Rezultati ispitivanja kojeg je proveo National Institute of Health (NIH) u Phoenixu, pokazuje da su ispitanici spontano konzumirali manje kalorija kroz dan, značajno manje kalorija iz bezalkoholnih napitaka i masti te da su imali veći postotak gubitka težine u odnosu na usporednu grupu.

Studija ukazuje na moguću korist tDCS- u procesu mršavljenja, uz bezazlene popratne pojave.

Daljnja ispitivanja će se provesti na većem broju osoba i kroz duže vrijeme, kako bi se utvrdila mogućnost jednostavne i jeftine pomoći osobama koje žele mršavjeti, bez previše znoja i gladovanja.

Članak uređen:

Saznajte više o zdravom mršavljenju u sljedećim tekstovima:

Saznajte više o zdravoj prehrani u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

4 / 5   2

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Istosmjerna struja umanjuje osjećaj gladi

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.