Fritule – jednostavni recepti i brza priprema za najbolje domaće kolače

Najbolje dalmatinske fritule

Fritule su tradicionalna hrvatska slastica od prženog tijesta. Pripremaju se od davnina u primorskom dijelu Hrvatske, obično u danima blagdana, posta ili poklada. Najbolje domaće fritule se pripremaju brzo i jednostavno, a podsjećaju na male okrugle krafne.

Recepti se prenose s koljena na koljeno te svaka obitelj ima svoju verziju. U nastavku članka donosimo više recepata za svačiji ukus.

Fritule s grožđicama

Prvi recept sadrži grožđice koje možda nisu svima po ukusu, ali sigurno daju poseban okus i miris domaćih fritula. Umjesto grožđica se mogu staviti i sušene smokve, po mogućnosti domaće, za najbolje dalmatinske fritule.

U recept za ove jednostavne fritule također ide i jogurt koji im daje mekanu i rahlu strukturu.

Fritule s jogurtom – recept

Potrebni sastojci za tijesto su:

  • 100 grama grožđica ili nasjeckanih suhih smokava,
  • 100 mL vode,
  • 1 žlica ruma ili maraschina,
  • 2 jaja,
  • 3 žlice šećera,
  • 2 čvrsta jogurta,
  • 16 jušnih žlica brašna,
  • na vrh noža soli,
  • 1 vanilin ili limun šećer,
  • 1 prašak za pecivo,
  • naribana korica limuna ili naranče.

Osim u svrhu lijepog mirisa, alkohol služi tome da fritule kod pečenja ne upiju previše ulja. Iz tog razloga umjesto ruma ili maraschina možete dodati rakiju ili votku pa tako dobijete fritule koje nisu masne.

Priprema fritula:

  1. Grožđice ili smokve potopite u 100 mL vode i dodajte odabrani alkohol,
  2. Jaja, šećer, jogurt, brašno, sol i vanilin ili limun šećer dobro istucite drvenom žlicom,
  3. Grožđice procijedite te ih umiješajte u smjesu skupa s praškom za pecivo,
  4. Miješajte dok smjesa ne postane jednolična.

Kad ste pripremili smjesu za fritule, možete ih početi peći. Domaće fritule se peku u dubokom uzavrelom ulju.

Postupak pečenja:

  1. U dubljoj posudi ugrijte ulje do vrenja,
  2. Smanjite temperaturu kad ulje uzavre,
  3. Žlicom vadite i oblikujte tijesto te ga ubacujte u ulje,
  4. Pecite fritule dok ne pozlate sa svih strana,
  5. Izvadite ih iz ulja i ocijedite na kuhinjskom papiru ili salveti,
  6. Ako želite možete ih posuti šećerom u prahu.

U videu ispod možete pogledati kako se pripremaju jednostavne domaće fritule s jogurtom.

Fritule bez jogurta 

Ako ne podnosite laktozu, odnosno mliječne proizvode, ali se želite okušati u pripremi fritula, isprobajte ovaj recept za fritule bez jogurta

Sastojci su:

  • 1 litra vode,
  • 250 grama oštrog brašna,
  • 250 grama glatkog brašna,
  • 150 grama šećera,
  • prstohvat soli,
  • pola čašice rakije,
  • cimet po želji,
  • korica limuna i naranče,
  • grožđice po želji.

Ovo je starinski domaći recept po kojem su radile naše bake pa se priprema odvija na malo drukčiji način.

Priprema fritula:

  1. U lonac ulijte vodu te dodajte sol i šećer,
  2. Kad voda proključa, sklonite lonac s vatre te lagano umiješajte brašno drvenom žlicom,
  3. Smjesu treba ostaviti da se ohladi,
  4. U ohlađenu smjesu za fritule dodajte začine i rakiju,
  5. U više navrata miješajte mikserom dok smjesa ne postane glatka,
  6. U dubokom loncu zagrijte ulje do vrenja,
  7. Smanjite temperaturu, žlicom oblikujte fritule od smjese te ih pecite dok ne požute,
  8. Kad su pečene, fritule ocijedite na papiru ili salveti.

Fritule s jabukama

Sočne i ukusne jabuke odlično će  se uklopiti uz smjesu za fritule. Isprobajte ove posne fritule s praškom za pecivo.

Potrebni sastojci:

  • 2 manje oguljene jabuke,
  • prstohvat soli,
  • korica limuna i naranče,
  • pola čašice ruma, maraschina ili rakije,
  • 13 jušnih žlica glatkog brašna,
  • prašak za pecivo,
  • 400 mL vode.

Smjesa za fritule se radi na sljedeći način:

  1. Jabuke ogulite i nasjeckajte na male komadiće,
  2. U zdjeli pomiješajte brašno, prašak za pecivo, vodu i komadiće jabuka,
  3. Dodajte začine i alkohol te miješajte dok ne dobijete glatko tijesto,
  4. U dubokom loncu zagrijte ulje do vrenja,
  5. Smanjite temperaturu i žlicom ubacujte tijesto u ulje,
  6. Fritule su gotove kad su zlatne i rumene sa svih strana.

Fritule s jabukama

Fritule s jabukama neće biti pravilnog okruglog oblika, ali će imati poseban ukus i domaći miris.

Fritule s mineralnom vodom dobijte tako da običnu vodu zamijenite s mineralnom. Tako će fritule biti posebno rahle i manje će upijati masnoću.

Fritule s kvascem

Kvasac se obično koristi za dizana tijesta i to je upravo ono što će se dogoditi sa smjesom za najbolje domaće fritule. Ona će se nakon pola sata udvostručiti. Osim toga, priprema je vrlo brza i jednostavna.

Sastojci za fritule s kvascem:

  •  400 mL vode,
  • 400 grama glatkog brašna,
  • 2 žlice šećera,
  • kocka svježeg kvasca,
  • korica limuna i naranče,
  • prstohvat soli,
  • pola čašice ruma.

Kvasac uzdignite tako da u 100 mL mlake vode razmrvite kocku kvasca i dodate žlicu šećera. Kvascu treba 10 – 15 minuta da se aktivira.

Postupak pripreme fritula:

  1. U duboku zdjelu stavite brašno i napravite udubinu u sredini,
  2. Otopinu s kvascem ulijte u udubinu u brašnu,
  3. Polako miješajući dodajte sve ostale sastojke i dobijte glatku tekuću smjesu,
  4. Tijesto ostavite na toplom oko pola sata dok se ne udvostruči.

Fritule s grožđicama

Kad se tijesto udvostručilo ugrijte ulje i pecite fritule dok ne pozlate sa svih strana. Možete ih oblikovati pomoću palca i kažiprsta ili pomoću dviju žličica. 

Bit će posebno ukusne ako ih pospete šećerom u prahu i jedete dok su vruće.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu