Cink – naš saveznik protiv prehlade, 2/3

cink

Imam osjećaj da Vam u prošlom članku o cinku nisam dao dovoljno informacija.

Nisam zbog toga mogao spavati. 

Pa evo, producenti i ja smo se dogovorili da ćemo snimiti novi nastavak sage o familiji Minerala.

Čitajte i pratite nas bit će Vam zanimljivije i korisnije od Dinastije i turskih sapunica.

Kad sam u članku “Cink – naš saveznik protiv prehlade”, napisao da je on neokrunjeni kralj u carstvu Minerala, mislio sam prije svega na njegovu jako važnu ulogu općenito u zdravlju, posebno u imunitetu, ali se o njemu ne govori toliko.

Cink je zaista prevažan. Ali nije jedini.

Ima tu još nekih važnih mišićavih faca u toj mafijaškoj obitelji Minerala (Selen, Kalcij, Magnezij, Jod, Željezo, i drugi).

Svi su oni zvijezde za sebe ali s različitim sjajem. Svaki od njih ima svoju ulogu i segment djelovanja, ali svi zajedno moraju biti prisutni i harmonični kao dalmatinske klape. 

Dakle, ponavljam i ponavljat ću: svega pomalo ničega previše – tajna je zdravlja.

Cink ima i jednog svojeg konkurenta, a to je gospodin Bakar. Kad god bakar sudjeluje u nekim kemijskim reakcijama potpisuje se sa Cu, što mu je umjetničko – latinsko ime za Cuprum tj. Bakar.

Navodno, nekada davno, ne znamo gdje, gospodin Cink i gospodin Bakar su bili zaljubljeni u istu žensku. Onu istu za kojom cijeli grad uzdiše, a oženjeni muškarci nesvjesno i automatski okreću glavu otvorenih usta zbog čega dobivaju ćuške od svojih žena…ma što da vam pričam,.. koka prava.

E sada, premlad sam da bi znao što se tu zapravo među njima dogodilo.

Vele da je Bakar pobijedio.

Od toga dana na dalje cink je osvetnički raspoložen prema bakru. Naime, cink umanjuje apsorpciju bakra. Konkurira mu. Iz inata! Tako da će velike količine cinka smanjiti apsorpciju bakra.

Iz tog razloga, ali i iz mnogih drugih, smatram da je raznolika prehrana vrlo važna- svega pomalo ničega previše.

Međutim ova pojava smanjenja apsorpcije bakra nije toliko opasna jer bakar ionako unosimo hranom i vodom te smo mu često nehotično izloženi.

Jeste li znali…

…da većina bakra u krvi ne potječe od nedavno konzumirane hrane, već potječe od hrane konzumirane prije nekoliko tjedana ili mjeseci!

Ovo je samo jedan od mnogih primjera koje ću navoditi o suptilnosti našega tijela!

Jeste li znali…

Odprilike 30%-50% alkoholičara imaju niske koncentracije cinka jer alkohol etanol smanjuje crijevnu apsorpciju cinka i pojačava izlučivanje cinka putem mokraće.

Eksperimentalno je dokazano da zdrave stanice prostate mogu u sebi akumulirati cink za svoj razvoj, dok tumorom oboljele stanice prostate to ne mogu.

Tekst se nastavlja na idućoj stranici 1 2 3

Članak objavljen:

Saznajte više o tome kako ublažiti prehladu i gripu u našem vodiču

Saznajte više o imunitetu u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

5 / 5   2

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu