Zašto je japanska matcha superfood kralj? Evo i kako prepoznati matchu najbolje kvalitete

japanska matcha

Sve veći broj ljubitelja ovog moćnog zelenog praha potvrđuje njegove vrijednosti, ali i doživljaj koji slavi ljepotu prirode, japansku tradiciju i zdrav način života.

Matcha, tradicionalni japanski zeleni čaj, sve je popularniji diljem svijeta zbog svojeg bogatog okusa, blagotvornih svojstava i raznolikih načina upotrebe.  

Matcha ima dugu i bogatu povijest. Prvi put je donesen iz Kine u Japan tijekom 12. stoljeća, a otad je postao ključni dio japanske kulture. Tradicionalno se koristi u ceremonijama poput Chanoyu (čajne ceremonije), gdje se pažljivo priprema i poslužuje.

Japanski zen budisti rado ga konzumiraju. Naime, tijekom meditacije ponekad zadrijemaju te ih tada majstor za razbuđivanje snažno mlatne po ramenu bambusovim štapom. Batine izbjegnu samo oni koji prije meditacije popiju svoj zeleni matcha čaj.

Okus i svojstva matcha čaja
FOTO: bio&bio

Okus i svojstva matcha čaja zbog kojih zaslužuje superfood krunu

Matcha ima jedinstveni okus koji se može opisati kao slatkasti, umami s laganim gorčinom. Njegova tekstura je glatka i kremasta, kad se pravilno umiješa posebnom metlicom za matcha čaj. Smatra ga se 10 puta potentnijim od običnog zelenog čaja spremljenog na klasičan način. Usto, ima sljedeće prednosti:

  • iznimno je snažan antioksidans, sadrži aminokiselinu L-teanin koja aktivira osjećaj smirenosti, fokusiranosti i relaksacije
  • blagi je stimulans koji podiže razinu “održive energije” bez naglih oscilacija, potiče metabolizam i brže sagorijevanje masnoća
  • pomaže pri regulaciji i održavanju optimalne razine šećera u krvi
  • bogat je vitaminima B6, A, C i K, magnezijem, kalcijem, željezom, kalijem, fosforom, cinkom te bakrom.

Prepoznajte pravu matchu

Uz ove četiri stvari znat ćete prepoznati pravu matchu ceremonijske kvalitete.

1. Najbolja se matcha uzgaja i proizvodi u Japanu

Listići se beru nekoliko tjedana prije uobičajenog vremena berbe, isključivo s grmova koji su skriveni od izravne sunčeve svjetlosti. Ovim se postupkom stimulira produkcija klorofila i povećava razina aminokiselina, i to prvenstveno vrijednog L-teanina.

2. Tekstura podsjeća na fini puder u prahu, poput baby pudera

Listići se beru ručno, nakon čega se pare i suše, te se na kraju kamenim mlinom melju u fini prah. Prah premium matcha čaja je samljeven u vrlo sitan, svilenkast prah.

3. Izrazito je zelene boje

Boja pravog matcha praha je izrazito pigmentirana i zasićena zelena, nikako svijetlo zelena ili žućkasta.

4. Okus i miris su specifični

Ako je okus izrazito gorak i jedak, to je matcha koja nije premium kvalitete. Okus vrhunske matche je blago slatkast, svjež, nježno gorkast s određenim blagim zemljanim nijansama. Ima izrazito “travnat” miris.

bio&bio matcha
FOTO: bio&bio

Upravo ovakvu, pravu matchu pronađite u bio&bio fizičkoj i internetskoj trgovini.

Dodajte jednu jušnu žlicu matcha praha u šalicu, jušnu žlicu hladne vode i pomiješajte pjenjačom, žlicom ili pomoću pjenjače od bambusa. Dodajte toplu ili hladnu vodu ili biljni napitak po želji i uživajte!

Probajte i zaljubite se u svoj svakodnevni matcha ritual, a sve potrebno za njega pronađite uz popust do 15 % 12. – 18. veljače u bio&bio trgovinama, jedinom domaćem lancu trgovina na čijim se policama nalazi isključivo 100 % certificirana ekološka hrana.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: bio&bio

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu