Boravak u urednoj i čistoj kuhinji smanjuje unos kalorija

Nered i kaotična okolina mogu uzrokovati stres koji nas navodi da posegnemo za opuštajućim grickalicama – prema novoj studiji, u takvoj situaciji pojest ćemo dvostruko više keksa!

Istraživanje, provedeno na Cornell Food and Brand Lab, pokazalo je da su zatrpane i neuredne kuhinje ujedno i kalorične kuhinje.

Od ispitivanih žena je zatraženo da čekaju drugu osobu u neurednoj kuhinji – s novinama na stolu, ostacima hrane u sudoperu i sa zvonjavom telefona. U takvoj atmosferi pojele su dvostruko više keksa u odnosu na žene u istoj kuhinji kad je sve bilo organizirano i mirno te u 10 minuta unijele 53 kalorije više.

Kaos poguban za dijetu

Boravak u kaotičnom okruženju i osjećaj da je osoba izvan kontrole, pogubno je za dijetu. Prema mišljenju vodećeg istraživača u ovom projektu, Dr. Lenny Vartaniana, razlog leži u razmišljanju: „sve ostalo je izvan kontrole pa zašto bih se ja kontrolirao/la“.

Iako je ispitivanje obavljeno na ženama, pretpostavka je da bi se i muškarci jednako ponašali.

Unos kalorija

Ispitivanje je obavljeno na 98 žena. Polovica ih je boravila u kuhinji pretrpanoj raštrkanim hrpama papira i prljavog suđa, dok je druga polovica boravila u čistoj i organiziranoj kuhinji. U obje kuhinje su se nalazile zdjele s keksima, krekerima i mrkvama.

Neke sudionice su zamoljene da na papiru opišu situacije kad je njihov život bio izvan kontrole, a druge su opisivale situacije kad su imale punu kontrolu nad životom. Druga skupina je, ušavši u pretrpanu kuhinju, pojela oko 100 kalorija manje od prve skupine.

Brian Wansik, autor popularne knjige „Slim by Design“ i jedan od istraživača u ovom projektu je rekao: „Iako meditacija, kao način uspostave kontrole nad sobom, može biti jedan od puteva za odupiranje izazovima grickalica u kuhinji, možda je jednostavnije održavati kuhinju urednom i čistom“.

Članak uređen:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Boravak u urednoj i čistoj kuhinji smanjuje unos kalorija

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.