Blagdanski mitovi o probavi: Što je istina, a što laž?
- Budite prvi i komentirajte!
- 6 min čitanja
Blagdani su vrijeme opuštanja, obiteljskih okupljanja, bogatih obroka i, naravno, uživanja u kaloričnoj hrani, piću i desertima. No, zajedno s veseljem dolazi i poplava mitova o tome što sve može “poboljšati” probavu, ubrzati metabolizam ili, naprotiv, kako bismo trebali “izbjegavati” određene navike.
Mnoge od ovih tvrdnji duboko su ukorijenjene u našoj svakodnevici, ali je li sve što smo čuli doista istina?
U nastavku ćemo razbiti nekoliko najpoznatijih blagdanskih mitova o probavi i vidjeti što je zapravo činjenica, a što zabluda.
1. “Čašica žestokog alkohola pomaže probavi!”
Mnogi vjeruju da čašica rakije ili nekog drugog žestokog pića nakon obilnog obroka pomaže “razgraditi” hranu i olakšati probavu.
Nažalost, to nije istina. Iako se čini kao dobar način da završimo obrok, alkohol zapravo može usporiti proces probave. Alkohol opušta sfinkter između jednjaka i želuca, što može dovesti do refluksa kiseline i nelagodnosti.
Osim toga, alkohol iritira sluznicu želuca, što može uzrokovati nadutost i probavne smetnje, osobito ako se konzumira u većim količinama. Umjesto žestokog alkohola bolje je završiti obrok biljnim čajem poput mente ili kamilice, koji umiruju probavni sustav.
2. “Preskakanje obroka prije blagdanskog ručka smanjuje osjećaj težine!”
Iako mnogi misle da preskakanje doručka ili ručka kako bi se spremili za veliki blagdanski obrok može smanjiti osjećaj težine, u stvarnosti to može imati suprotan učinak.
Preskakanje obroka može uzrokovati da kasnije tijekom obroka pojedemo više nego što je potrebno. Naime, glad može dovesti do prejedanja, što stresira organizam i usporava probavu. Osim toga, dugotrajni periodi bez hrane mogu uzrokovati pad šećera u krvi, što može rezultirati osjećajem iscrpljenosti i slabosti.
3. “Za bolju probavu trebate uzimati puno vlakana!”
Iako je istina da vlakna pomažu u održavanju zdrave probave, previše vlakana može imati suprotan učinak.
Previše vlakana, osobito u blagdanskim danima kada se jedu bogati obroci, može izazvati nadutost, vjetrove i probavne smetnje. Osim toga, konzumacija previše vlakana bez dovoljno tekućine može uzrokovati opstipaciju. Dakle, iako su vlakna bitna za zdravlje probavnog sustava, važno je konzumirati ih u umjerenim količinama i uz dovoljno tekućine.
4. “Masna hrana uvijek usporava probavu!”
Masna hrana često je uzrok probavnih smetnji i krivac za zablude o probavi, ali to nije uvijek slučaj.
Iako pržena i teško probavljiva hrana može usporiti probavu, zdrave masnoće, poput onih iz maslinova ulja, avokada ili orašastih plodova, zapravo mogu biti korisne za probavu. Masnoće pomažu apsorpciji vitamina i minerala, a također usporavaju proces probave, što može pomoći u stabiliziranju šećera u krvi.
Međutim, i dalje je ključno održati ravnotežu – previše masnoća, čak i onih zdravih, može dovesti do nelagode.
5. “Zeleni čaj pomaže u sagorijevanju masti i ubrzava probavu!”
Zeleni čaj popularan je zbog svojih navodnih zdravstvenih koristi, uključujući ubrzanje metabolizma i pomoć u sagorijevanju masti.
Iako zeleni čaj sadrži antioksidanse i može imati blagi diuretski učinak, učinak na sagorijevanje masti je minimalan. Zeleni čaj može poboljšati metabolizam u malim količinama, ali nije magično rješenje za sagorijevanje masti.
Osim toga, prekomjerna konzumacija čaja može dovesti do iritacije želuca, osobito na prazan želudac.
6. “Voće prije obroka pomaže bržoj probavi!”
Neki vjeruju da konzumiranje voća prije glavnog obroka može ubrzati probavu jer je voće lako probavljivo.
Iako voće bogato vlaknima može biti dobar izvor nutrijenata, voće koje jedemo prije obroka može izazvati fermentaciju u želucu, osobito ako ga konzumiramo na prazan želudac. To može dovesti do nadutosti i plinova, što nije idealno tijekom blagdanskih obroka.
7. “Piće sa šećerom smanjuje težinu obroka!”
Popularno je vjerovanje da zaslađivači ili zaslađeni napitci mogu pomoći u smanjivanju kalorija tijekom obroka, ali oni mogu imati suprotan učinak.
Pića koja sadrže puno šećera mogu izazvati nagli porast šećera u krvi, što može povećati apetit. Zaslađivači također mogu imati negativan učinak na probavu te uzrokovati osjećaj nadutosti i nelagode. Umjesto toga, najbolja je opcija piti puno vode, a za one koji preferiraju okuse dobri su lagani voćni čaj ili mineralna voda s limunom.
8. “Kava ubrzava probavu!”
Kava se često smatra pomagačem u probavi jer je poznata po svojim stimulativnim učincima na tijelo.
Kava može potaknuti pokretljivost crijeva, ali samo u malim količinama. Previše kave može izazvati iritaciju želuca, povećanje kiseline i nelagodu. Iako mnogi ljudi vjeruju da je kava dobar početak dana, prekomjerna konzumacija zapravo može ometati probavni sustav, osobito ako se pije na prazan želudac.
Recepti za blagdanske obroke
Ako želite pomoći svojoj probavi za vrijeme praznika, ovi recepti savršeni su za blagdanske trenutke i posebne prigode te donose bogatstvo okusa uz jednostavnu pripremu.
Veganska pečenka – savršena za blagdane i posebne prigode
Ova veganska pečenka savršen je izbor za blagdanske obroke ili posebne prigode kada želite poslužiti ukusan, zdrav i bogat obrok.
Sastojci:
- 240 g smeđe leće (konzervirane)
- 240 g slanutka (konzerviranog)
- 250 g poriluka
- 3 režnja češnjaka
- 180 g stabljike celera
- 250 g mrkve
- 85 g sitnih zobenih pahuljica
- 25 g oštrog brašna
- 70 g očišćenih pistacija
- 2 jušne žlice maslinovog ulja
- začini po želji – sol, papar, sjemenke komorača, majčina dušica …
Glazura:
- 7 jušnih žlica džema od šipka
- 3 jušne žlice jabučnog octa.
Priprema
- Slanutak i leću ocijedite i usitnite vilicom ili u sjeckalici.
- Poriluk dobro operite, sitno narežite i pet minuta prokuhajte u kipućoj slanoj vodi.
- Povrće (celer, mrkva) sitno nasjeckajte, možete upotrijebiti i sjeckalicu.
- Pistacije krupnije nasjeckajte.
- U tavu stavite dvije velike žlice maslinovog ulja, dodajte nasjeckano povrće i protisnuti češnjak.
- Nakon 10-ak minuta dinstanja povrća na laganoj vatri, dodajte usitnjenu leću i slanutak, zobene pahuljice i brašno.
- Pomiješajte sve sastojke, dodajte začine po želji te, ako je smjesa pregusta, dodajte po želji malo vode ili povrtnog temeljca te dinstajte još pet minuta.
- Na kraju dodajte pistacije i promiješajte.
- Kalup za pečenje kruha obložite papirom za pečenje i prebacite smjesu. Smjesu dobro poravnajte i utisnite.
- Za pripremu glazure, džem od šipka i jabučni ocat zagrijte i kuhajte otprilike pet minuta da se malo zgusne.
- Toplu glazuru prelijte preko štruce.
- Pećnicu zagrijte na 180 °C i štrucu pecite 40-ak minuta.
- Pustite da se malo ohladi prije rezanja. Štrucu možete poslužiti uz umak i salatu po želji.
Slasni čokoladni medenjaci – jednostavna priprema
Ovi medenjaci donose savršen spoj okusa čokolade i tradicijskih začina poput cimeta i meda, što ih čini idealnim za blagdanske dane.
Sastojci:
- 300 g bijelog pirovog brašna
- 100 g maslaca
- 100 g meda
- 1 jušna žlica kakaa u prahu
- 1 – 2 jušne žlice smeđeg šećera
- 1 jaje
- 1 čajna žličica sode bikarbone
- 1 čajna žličica blagdanskih začina (cimet ili mješavina začina za medenjake).
Priprema
- Nekoliko sati prije pečenja izvadite maslac iz hladnjaka kako bi omekšao – s mekanim maslacem lakše ćete zamijesiti tijesto.
- U veliku zdjelu stavite sve suhe sastojke – brašno, kakao u prahu, sodu bikarbonu, šećer i začine. Dobro ih izmiješajte.
- U zdjelu dodajte maslac, med i jaje. Sve sastojke dobro umijesite dok ne dobijete glatko tijesto. Tijesto zamotajte u foliju i stavite u hladnjak na jedan sat.
- Izvadite tijesto iz hladnjaka, razvaljajte ga na debljinu od približno 0,5 cm i kalupima izrežite kekse različitih oblika. Kekse rasporedite na pleh obložen papirom za pečenje. Pećnicu zagrijte na 180 °C.
- Pecite kekse 7 – 10 minuta, ovisno o pećnici. Nakon sedam minuta provjerite jesu li gotovi. Čačkalicom probodite keks – ako čačkalica izađe suha, keksi su gotovi.
- Ohlađene kekse po želji posipajte šećerom u prahu i poslužite.
Dodatni savjet – zamijenite 50 g brašna s 50 g mljevenih oraha za još ukusnije i bogatije medenjake.
Donat kao pomoć probavi
Kao što smo spomenuli, mnogi ljudi vjeruju da je tijekom blagdana probava podložnija problemima, ali uz pravu hidrataciju i pravilnu prehranu, to se može izbjeći.
Donat, zahvaljujući svojem jedinstvenom sastavu, izuzetno blagotvorno djeluje na probavu. Osim što pomaže kod zatvora, odličan je i za ublažavanje žgaravice. Hidrogenkarbonati, u obliku natrijevih, kalcijevih i magnezijevih soli, neutraliziraju želučanu kiselinu, što smanjuje osjećaj žgaravice. Da bi Donat djelovao optimalno, važno je pridržavati se preporučenog načina pijenja.
S obzirom na prisutnost kalcija, Donat je i izvrsna dopuna uravnoteženoj prehrani. Kalcij je ključni sastavni dio probavnih enzima koji omogućuju razgradnju hrane, čime omogućava bolju apsorpciju nutrijenata.
Za optimalne rezultate, preporučuje se piti 0,2 – 0,3 l Donata ujutro natašte, 0,1 l prije ručka i 0,1 – 0,2 l prije večere. Donat bi trebao biti na sobnoj temperaturi, a pola litre dnevno, uz zdrav način života i uravnoteženu prehranu, može značajno pomoći probavnom sustavu da funkcionira na najbolji mogući način.
Sadržaj napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Donat po najvišim profesionalnim standardima.Tekst Dana
Za vas izdvajamo
Osam neuroloških simptoma koje uzrokuje plijesan
- Tomislav Stanić
- 2 min čitanja
- Does consuming alcohol actually aid digestion? (2024). Floem.
- Dresden, D. (2024). How much fiber is too much? Medical News Today.
- What Does Alcohol Do to Your Body? 9 Ways Alcohol Affects Your Health. (2024). Cleveland Clinic.
- Jones, T. (2023). 5 Myths About the Best Time to Eat Fruit (and the Truth). Healthline.
- McDonell, K. (2023). How Much Green Tea Should You Drink Per Day? Healthline.
- Santos-Longhurst, A. (2023). How Are Fats Digested, and Can You Speed Up the Process? Healthline.
- Caffeine: How much is too much? (2022). Mayo Clinic.
- What happens to the body when you skip meals? Piedmont.