Aflatoksini u hrani – koliko su opasni za zdravlje?

aflatoksini u hrani

Aflatoksini su toksični produkti plijesni Aspergillus flavus, koji se prirodno nalaze u velikom broju namirnica i ubrajaju se među najjače kancerogene tvari.

O njihovom štetnom utjecaju na zdravlje intenzivno se počelo govoriti nakon što je mlijeko kontaminirano aflatoksinima povučeno s tržišta širom regije i označeno kao potencijalno opasno. Premda je prisutnost aflatoksina u mlijeku izazvala veliku zabrinutost, utvrđeno je da je koncentracija ove opasne tvari bila iznimno niska i kao takva nije predstavljala ozbiljnu opasnost za ljude.

Provjerili smo kako su aflatoksini uopće dospjeli u mlijeko naših proizvođača i imamo li razloga za zabrinutost..

Aflatoksini u mlijeku

Postoje četiri vrste aflatoksina koji se prirodno nalaze u hrani: B-1, B-2, G-1 i G-2, od kojih je aflatoksin B-1 najopasniji jer se brzo resorbira u probavnom traktu i u jetri se pretvara u kancerogeni aflatoksin M-1.

Životinje hranjene stočnom hranom, koja je kontaminirana aflatoksinom B-1, putem mlijeka i urina izlučuju upravo kancerogeni M-1, što je bio slučaj i s mlijekom naših proizvođača, a ove opasne tvari prisutne su i u mesu, jajima i brojnim drugim proizvodima od mesa i jaja.

Najučinkovitiji način kontroliranja aflatoksina M-1 u mlijeku je sprječavanje onečišćenja sirovina i hrane za životinje aflatoksinom B-1.

U kojoj hrani mogu biti prisutni aflatoksini?

Aflatoksini, osim u stočnoj hrani, mogu biti prisutni i u sirovinama i poluproizvodima za proizvodnju ljudske hrane, kao i mnogim drugim namirnicama:

  • Žitarice
  • Kukuruz
  • Voće
  • Orašasto voće (posebno kikiriki)
  • Krumpir
  • Sjemenke pamuka
  • Mlijeko i mliječni proizvodi

Pojava aflatoksina uvjetovana je klimatskim uvjetima, geografskim položajem, agrikulturnim procesima i procesima prerade sirovina.

Kontaminacija može zahvatiti sve procese proizvodnje hrane, no većinom se događa prilikom skladištenja u uvjetima visoke vlažnosti.

Koliko su opasni aflatoksini?

Aflatoksini se povezuju sa mnogim bolestima kod životinja i ljudi. Aflatoksin B-1 najjači je prirodni kancerogen i može uzrokovati oštećenja jetre i drugih organa.

Smatra se jednim od uzroka raka jetre, no medicinske studije ukazuju na to da aflatoksini povećavaju rizik od ovog oblika raka samo kada su udruženi sa drugim faktorima, poput kronične infekcije virusom hepatitisa.

Visoke koncentracije aflatoksina mogu dovesti do akutnog trovanja sa mogućim smrtnim ishodom.

Jetra je organ koji je najviše na udaru jer se aflatoksini B-1 ondje pretvara u kancerogeni aflatoksin M-1. Međutim, mogu biti zahvaćeni i drugi organi: pluća, bubrezi, mozak i srce.

Aflatoksini kod djece, koja su kronično izložena visokim koncentracijama, mogu izazvati ozbiljne smetnje u fizičkom i psihičkom razvoju te povećanje rizika od raka jetre.

Imamo li razloga za zabrinutost?

Koncentracija aflatoksina pronađena u mlijeku naših proizvođača je vrlo niska i kao takva ne predstavlja ozbiljniju opasnost za naše zdravlje.

Ipak, riječ je o proizvodu koji svakodnevno unosimo u velikim količinama te bi visoka koncentracija aflatoksina u njemu mogla biti iznimno opasna, stoga je nužno redovito kontrolirati stočnu hranu.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

4 / 5   4

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu