Stručno odobrava

Hrvoje Pinoza, dr. med.

Otkucaji srca kod djece – normalne vrijednosti po stupnju razvoja i kako ih izmjeriti?

Otkucaji-srca-kod-djece

Otkucaji srca kod djece su brži nego otkucaji srca kod odraslih. Ako ste se ponekad zabrinuli jer djetetu brzo kuca srce, onda vjerojatno niste znali da su normalni otkucaji srca kod djece znatno drugačiji nego kod odraslih.

Krvni tlak, puls, brzina disanja i temperatura su rutinski vitalni znakovi koji se mjere u medicini. Ovi vitalni znakovi ostaju relativno konstantni tijekom života odraslih, no kod djece se mijenjaju, posebno otkucaji srca. Jedino se temperatura ne mijenja s godinama, ali može normalno varirati ovisno o dobu dana (između 36,1 i 37,9 stupnjeva).

Puls-kod-djece

Otkucaji srca kod djece – normalne vrijednosti po stupnju razvoja

Osim što se razlikuju od normalnog broja otkucaja kod odraslih koji bi trebao biti između 60 i 100 u minuti, otkucaji srca kod djece se također razlikuju ovisno o aktivnosti u kojoj sudjeluju.

Naime, otkucaji srca kod djece su najbrži kada plaču ili se igraju, dok su znatno sporiji dok spavaju. Normalne razine otkucaja srca kod djece po stupnju razvoja tijekom budnosti i sna su sljedeće:

Stupanj razvojaBudnostSan
novorođenče (do mjesec dana života)100 – 16590 – 160

dojenče (1 mjesec – 1 godina)

100 – 15090 – 160
malo dijete (1 – 3 godine)70 – 11080 – 120
predškolsko dijete (3 – 5 godina)65 – 11065 – 100
školsko dijete (6 – 11 godina)60 – 9558 – 90
adolescent (12 – 15 godina)55 – 8550 – 90

Otkucaji srca kod djece – specifične razlike

Normalne vrijednosti otkucaja srca kod djece značajno variraju tijekom odrastanja, ali su u svakom slučaju puno brži nego otkucaji srca kod odraslih.

Zanimljivo je da puls kod djece od 12 godina nadalje može ovisiti i o spolu. Naime, kod djevojčica je normalni puls uvijek za 5 – 6 otkucaja brži nego kod dječaka, a čini se da se takva razlika održava i tijekom cijeloga života.

Nije neobično ni lupanje srca kod tinejdžera od 12 – 18 godina neovisno o spolu. Snažni otkucaji srca u toj dobi mogu biti uzrokovani brojnim biološkim, psihološkim i okolišnim čimbenicima.

Naime, u toj dobi je izrazito pojačan rad hormona, a javljaju se i nove promjene u tijelu (npr. menstruacija kod djevojčica) koje mogu biti popraćene pojačanim radom srca.

Također, mladi u tinejdžerskoj dobi su izrazito fizički aktivni, posebno ako se bave određenim sportovima, stoga viši otkucaji srca ne bi trebali biti zabrinjavajući, ali bi ih svakako trebalo redovito provjeravati.

Srčani-ritam-kod-djece

Normalni otkucaji srca bebe u trudnoći

Otkucaji srca bebe u trudnoći se također razlikuju od odraslih, ali i od novorođenčadi. Naime, bebama u trbuhu srce kuca ujednačenim ritmom oko 150 puta u minuti, no normalne vrijednosti se kreću od 120 do 160 otkucaja u minuti.

Zanimljivo je da su normalni otkucaji srca kod beba u trbuhu čak dvostruko brži od otkucaja kod odraslih osoba. No, djetetu jako lupa srce pri samom rođenju kada je ritam otkucaja najbrži, a doseže do čak 180 otkucaja u minuti. Nakon rođenja vrijednosti padaju, a sve ovisi o djetetovom rastu i razvoju.

Mjerenje-pulsa

Otkucaji srca kod djece – kako izmjeriti puls kod djece?

Mjerenje pulsa na djetetovoj unutarnjoj strani podlaktice gdje je žila kucavica prislonjena na palčanu kost može pomoći mnogim roditeljima pri određivanju i kontroliranju pulsa kod djece.

Nemojte se zabrinuti ako je djetetov neznačajno brži ili sporiji. Naime, ubrzan rad srca (tahikardija) ili usporen rad srca (bradikardija) je pojava s kojom se mnogi ljudi različite dobi suočavaju. Potrebno ju je kontrolirati s godinama, ali nije toliko zabrinjavajuća kao preskakanje srca kod djece zato što je moguće da je riječ o aritmiji ili drugim problemima srčanog ritma.

Ako uočite bilo kakve neobične pojave, savjetujemo Vam da se konzultirate s pedijatrom kako bi se mogli napraviti detaljni pregledi srca kod djeteta. Bilo kakve srčane mane je uvijek bolje na vrijeme otkriti i liječiti ili barem naučiti normalno s njima živjeti.

Članak objavljen:

Izvori:

  1. Katušić, K. (2014). Otkucaji srca kod djece i beba – što je normalno i kako provjeriti puls? Mamin svijet.hr.
  2. Mersch, J. (2017). Pediatric Vital Signs. eMedicineHealth.

Ocijenite članak

4 / 5   11

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu