Osjetljivu kožu ima oko 30 posto ljudi, evo kako je treba njegovati

osjetljiva-koza-5

Ako primijetite da vaša koža reagira na promjene vremena ili na neke kozmetičke proizvode, moguće je da imate osjetljivu kožu kojoj je potrebna posebna njega

Hladnoća, vjetar, sunce, zagađenje, vlaga, razne kemikalije, boje i mirisi, ali i tkanine od poliestera ili vune često su uzrok neugodnom peckanju, žarenju, svrbežu, crvenilu pa i osipima i iritacijama kojima je sklona krhka, osjetljiva koža.

Osjetljiva koža definira se kao osjetna reakcija koju pokreću kontaktori i/ili čimbenici iz okoliša, obično bez vidljive kliničke slike. To je stanje prvi puta opisano 1987. godine pod nazivom sindrom kozmetičke netolerancije, a kasnije je pojam proširen i naziva se Sensitive skin syndrome ili u prijevodu sindrom osjetljive kože. 

osjetljiva-koza-1
Foto: Unsplash

Opisani simptomi se razlikuju, odnosno vrlo su individualni, a mogu se pojaviti od nekoliko minuta do nekoliko sati nakon kontakta s kozmetičkim proizvodom, stimulansom iz okoliša ili nakon nekoliko epizoda korištenja nekog proizvoda. 

Sindrom osjetljive kože može se manifestirati u dva oblika – objektivni i subjektivni. Objektivnom obliku pogoduje osnovni dermatitis koji oslabljuje kožnu barijeru, primjerice atopijski dermatitis. U tim slučajevima mogu biti vidljive lezije kao što su eritem (crvenilo), papule (osip uzrokovan upaljenim komedonima) i vezikule (mjehurići ispunjeni bistrom tekućinom). Kod subjektivnog oblika, uz prisutne neugodne simptome, nema vidljivih promjena na koži. Oko 50 posto žena smatra kako ima osjetljivu kožu, dok se s istim problemom susreće oko 30 posto muškaraca. U žena je ovo stanje češće jer je njihova koža tanja te zato što hormonalni čimbenici mogu utjecati na hidrataciju kože dok je u muškaraca sve prisutnije zbog povećane upotrebe kozmetičkih proizvoda. 

osjetljiva-koza-4
Foto: Unsplash

Što su još pokazale studije

 • vjerojatnije je da mlađi ljudi imaju osjetljivu kožu zato što taktilna osjetljivost opada s godinama,
 • koža je osjetljivija na licu, a to je vrlo vjerojatno povezano s većom upotrebom kozmetike na ovom području, 
 • koža lica ima tanju kožnu barijeru i više živčanih završetaka pa je osjetljivija,
 • među osjetljiva područja spadaju i podlaktice, ruke, genitalno područje i vlasište,
 • niske temperature, vlaga, vjetar, toplina i izlaganje suncu pogoduju razvoju neugodnih simptoma,
 • zagađenje, uobičajeno u industrijskim zonama, jedan je od faktora odgovornih za ovo stanje,
 • kozmetički proizvodi glavni su pokretački čimbenik, osobito u žena zbog prekomjerne i ponekad neprimjerene upotrebe (prisutnost potencijalno nadražujućih tvari u sastavu poput alfa-hidroksi kiseline, propilen glikola, alkohola i mirisa povećava mogućnost za razvoj neugodnih simptoma).

Pri liječenju ovog stanja nužno je ispitati pacijenta o osobnoj, obiteljskoj i profesionalnoj anamnezi, kao i navikama i upotrebi kozmetičkih proizvoda. Kompletnim fizikalnim pregledom trebali bi se isključiti znakovi upale i prisutnost dermatitisa (poput kontaktnog i atopijskog dermatitisa).

Zbog česte odsutnosti objektivnih fizičkih znakova, upitnici za samoprocjenu u nekim su zemljama važeći alat za identificiranje osjetljive kože. Donosimo jedan primjer koji vas može riješiti nedoumice imate li i vi osjetljivu kožu:

osjetljiva-koza-3
Foto: Unsplash
osjetljiva-koza-2
Foto: Unsplash

Osobe s osjetljivom kožom simptome mogu ublažiti: 

 • ako se tuširaju manje od 10 minuta,
 • izbjegavajući korištenje jako vruće vode za tuširanje i pranje ruku,
 • izbjegavajući jake mirise, deterdžente ili druge kemikalije,
 • pomoću hipoalergijskih proizvoda bez mirisa (to se odnosi na kreme za njegu i sapune, ali i dezodoranse i deterdžente),
 • izbjegavajući agresivna sredstva za čišćenje kućanstva,
 • tako da tijelo nakon tuširanja suše tapkajući ga ručnikom,
 • nove proizvode isprobaju na maloj površini kože prije nanošenja na veće površine,
 • vođenjem dnevnika proizvoda koje svakodnevno koriste kako bi lakše prepoznale sve moguće okidače simptoma na koži.

__________________________________________________________________

Sadržaj nastao u suradnji s Bepanthol® SensiControl – dnevna hidratantna krema s jedinstvenom formulacijom Derma-Defense pomaže koži da ostane zaštićena. Namijenjena je svakodnevnoj njezi suhe i osjetljive kože sklone ekcemima, pogodna je za upotrebu kod dojenčadi.

LMR-CH-20210518-52

Članak objavljen:

Ocijenite članak

2 / 5   6

Foto: Bayer

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu