Dijelite sapun s drugima? Evo što se krije na njegovoj površini!
- Budite prvi i komentirajte!
- 2 min čitanja
Većina nas je barem jednom dijelila sapun s članom obitelji ili sustanarom – i možda se zapitala “Može li se sapun sam očistiti?”. Iako zvuči logično da sapun koji pere – mora biti čist, znanost ima nešto drugačiji odgovor.
Sapun nije samoočistiv, ali nije ni opasan
Iako sapun ne može sam sebe dezinficirati, njegovo dijeljenje rijetko predstavlja stvarnu prijetnju vašem zdravlju – ako se pridržavate nekoliko jednostavnih pravila, objašnjava prof. dr. Kelly Reynolds, stručnjakinja za javno zdravstvo sa Sveučilišta u Arizoni, za Everyday Health.
Primjerice, studija objavljena 2006. godine u Indian Journal of Dental Research je otkrila da običan sapun može sadržavati 2 – 5 različitih vrsta mikroorganizama, dok je istraživanje iz 2015. u American Journal of Infection Control pokazalo da je 62 % sapuna u bolnicama bilo kontaminirano – za razliku od samo 3 % tekućih sapuna.
Na sapunu se mogu pronaći bakterije poput Escherichije coli, Salmonelle, Shigelle, pa čak i virusi poput norovirusa i rotavirusa. No, dobra vijest je da prisutnost tih mikroba ne znači nužno da ćete se zaraziti – većina istraživanja nije dokazala stvarne slučajeve bolesti uzrokovane dijeljenjem sapuna.

Kako dijeliti sapun na siguran način?
Ako dijelite sapun u kućanstvu ili na poslu, nekoliko jednostavnih navika može pomoći da rizik bude minimalan – bez obzira koristite li običan ili antibakterijski sapun:
- isperite sapun prije i poslije upotrebe – sapun se ne čisti sam od sebe, ali možete ga jednostavno isprati pod mlazom vode da uklonite nečistoće i bakterije s površine
- zapjenite ga – bakterije se vežu na mjehuriće sapuna, pa što više zapjenite, to će više mikroba otići u odvod; stručnjaci preporučuju pjeniti sapun barem 20 – 30 sekundi
- ostavite da se osuši – vlaga pogoduje bakterijama, zato sapun držite na posudi koja omogućuje ocjeđivanje i sušenje; kada se sapun osuši, broj bakterija se značajno smanjuje.
Što koristiti umjesto dijeljenog sapuna?
Najsigurnije rješenje su tekući sapuni u dozatorima s izmjenjivim ulošcima, jer se u njima bakterije gotovo nikad ne zadržavaju, kaže dr. Reynolds.
I ne zaboravite – već samim pranjem ruku sapunom uklanjate velik dio bakterija. Ključno je prati ruke najmanje 20 sekundi, trljajući sve dijelove šake, a zatim ih dobro isprati i osušiti.
Kako zaključuje dr. Reynolds:
Najvažnije je da redovito perete ruke – ne morate previše brinuti o samom sapunu.
Pročitajte i ove članke:
- 3 štetna sastojaka u sapunu koje treba izbjegavati
- Antibakterijski sapuni ništa učinkovitiji od običnih
- Kako napraviti glicerinski sapun? Neće samo očistiti, već i nahraniti kožu! Evo recepta.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
5 namirnica koje liječnici za rak debelog crijeva izbjegavaju
- Tomislav Stanić
- 2 min čitanja
- Migala, J. (2025). Is It Sanitary to Share Bar Soap? Everyday Health.
- Biswal, M. i sur. (2015). Increase in hospital purchase of hand hygiene products: The importance of focusing on the right product. Am. J. Infect. Control, 43(7): 765–766.
- Hegde, P. P. i sur. (2006). Microbial contamination of “in use” bar soap in dental clinics. Indian J. Dent. Res., 17(2): 70–73.