Za EU bez pokusa na životinjama radi kozmetike: U pet tjedana treba skupiti još 60.000 potpisa

Za EU bez pokusa na životinjama radi kozmetike

Prijatelji životinja pozvali su sve zainteresirane da potpišu građansku inicijativu koju su pokrenule vodeće organizacije za prava životinja iz Europe, a koje žele Europsku uniju bez pokusa na životinjama radi kozmetike.

Prikupljanje potpisa za građansku inicijativu “Spasite kozmetiku proizvedenu bez okrutnosti – obvežite se na Europu u kojoj nema ispitivanja na životinjama” počelo je još 1. rujna prošle godine, a još je ostalo samo pet tjedana da se skupe svi potrebni potpisi, odnosno njih milijun.

Prijatelji životinja pozvali su sve zainteresirane da potpišu građansku inicijativu koju su pokrenule vodeće organizacije za prava životinja iz Europe
FOTO: Shutterstock

Jedna uredba sve “potkopava”

Hrvatska je, kažu Prijatelji životinja, jedna od prvih država u kojoj je prijeđen prag od potrebnih 8.460 glasova – peticiju je potpisalo više od 11.000 građana – što, kako su dodali, pokazuje koliko je građanima Hrvatske stalo do životinja.

No, na području cijele Europske unije treba u pet tjedana skupiti još više od 60.000 potpisa, zbog čega su brojne organizacije za zaštitu životinja i građani počeli intenzivnije dijeliti link na inicijativu.

Iz Prijatelja životinja su naglasili:

Nakon skupljenih milijun potpisa Europska komisija morat će predložiti novi propis kojim će osigurati zabranu pokusa.

Podsjetili su da je zabrana testiranja kozmetike na životinjama i prodaja takve kozmetike stupila na snagu još 2013. godine u Europskoj uniji, no da je “potkopava” Uredba REACH kojom se uređuju registracija, evaluacija i autorizacija kemikalija.

Postoje mnoge pouzdanije metode testiranja bez korištenja životinja
FOTO: Shutterstock

Postoje mnoge pouzdanije metode testiranja bez korištenja životinja

Zbog te Uredbe, istaknuli su, sastojci koji se koriste u kozmetičkim proizvodima ispituju se na životinjama, pa čak i oni koji su već godinama proglašeni sigurnima:

U laboratorijima diljem Europe više od 10 milijuna životinja svake godine izgubi život na izrazito nemilosrdan način radi nepotrebnih testiranja kozmetičkih preparata. Psima, zečevima, mačkama i drugim životinjama izlijeva se kiselina u oči radi testiranja nove šminke ili im se kozmetički sastojci stavljaju na živu ranu. Neke od njih tjeraju na udisanje toksičnih kemijskih spojeva.

Postoje mnoge pouzdanije metode testiranja bez korištenja životinja, napomenuli su i pozvali sve da potpišu inicijativu na eci.ec.europa.eu/019/public te da prilikom kupovine kozmetike i sredstava za čišćenje obrate pozornost na to testiraju li proizvođači na životinjama i je li kozmetika veganska.

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu