“Zvona za uzbunu”: Zbog ovog fenomena dolazi nam više toplinskih udara i ekstremnih temperatura! Evo što kažu znanstvenici

Sve je više toplinskih udara i ekstremnih temperatura

Svjetska meteorološka organizacija (WMO) objavila je da su razine morskog leda na Antarktici prošli mjesec bile rekordno niske, što stručnjaci za klimatske promjene smatraju zabrinjavajućim.

WMO je objavio da su razine morskog leda na Antarktici prošli mjesec, koji je bio najtopliji lipanj ikad, bile najmanje otkako su počela satelitska praćenja – 17 % ispod prosjeka.

Michael Sparrow, čelnik Istraživačkog programa za svjetsku klimu, rekao je novinarima u Ženevi:

Navikli smo vidjeti ta velika smanjenja morskog leda na Arktiku, ali ne na Antarktici. To je golemo smanjenje.
razine morskog leda na Antarktici
FOTO: Shutterstock

Zagrijavaju se i dubine oceana

Globalne temperature morske površine bile su u svibnju i lipnju rekordne za to vrijeme godine, prema WMO-u, koji je upozorio da se zagrijavanje svjetskih oceana brzo širi u dubinu:

Ne samo površinska temperatura, nego cijeli ocean postaje topliji i apsorbira energiju koja će ostati ondje stotinama godinama. Zvona za uzbunu zvone posebno glasno zbog neviđenih temperatura površine mora na sjevernom Atlantiku.

WMO očekuje da će vremenski fenomen El Niño, koji je nedavno počeo, povećati temperature i na kopnu i u oceanima, što bi moglo uzrokovati više morskih toplinskih udara i ekstremnih temperatura.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu