Znanstvenici šokirani: Prvi put i u svježim snježnim padalinama na Antarktici otkrivena mikroplastika

Prvi put i u svježim snježnim padalinama na Antarktici otkrivena mikroplastika

Nedavno objavljeni rezultati istraživanja novozelandskih znanstvenika pokazali su da je u svježem snijegu koji je nedavno pao na Antarktici prvi put pronađena mikroplastika, što bi moglo ubrzati otapanje snijega i leda i predstavljati prijetnju zdravlju jedinstvenih ekosustava tog kontinenta.

Sićušna plastika, manja od zrna riže, i ranije je pronađena u antarktičkom morskom ledu i u površinskoj vodi, no znanstvenici ističu da je prvi put otkrivena u svježim snježnim padalinama.

Rezultati istraživanja, koje je provela doktorandica Sveučilišta u Canterburyju, Alex Aves, pod nadzorom dr. Laure Revell, objavljeno je u znanstvenom časopisu The Cryosphere.

Ona je prikupila uzorke snijega s 19 lokacija na antarktičkoj Rossovoj ledenoj polici te je rekla da je šokirana pronalaskom mikroplastike u apsolutno svakom uzorku:

To je nevjerojatno tužno … , ali pronalazak mikroplastike u svježem antarktičkom snijegu ističe razmjere zagađenja plastikom čak i u najudaljenijim regijama svijeta.

Najčešća plastika je ona koja se koristi za pakiranje bezalkoholnih pića

Rezultati njezina istraživanja pokazali su da je po litri otopljenog snijega pronađeno u prosjeku 29 mikroplastičnih čestica.

Gustoća mikroplastike bila je gotovo triput veća nedaleko od znanstvenih baza na otoku Ross – bazi Scott i postaji McMurdo.

Od pronađenih 13 različitih vrsta plastike, najčešća je bila PET, koja se često koristi za izradu boca za pakiranje bezalkoholnih pića i za izradu odjeće.

Najčešća plastika je ona koja se koristi za pakiranje bezalkoholnih pića
FOTO: Shutterstock

Mikroplastika je možda putovala tisućama kilometara zrakom, no jednako je vjerojatno i da je prisutnost ljudi na Antarktici prouzročila mikroplastični “otisak”, kažu istraživači.

Istraživanje je potvrdilo ono što su znanstvenici i očekivali, rekla je viša znanstvenica Instituta za znanost o okolišu i znanstvena istraživanja, Olga Panto:

Doista je nemoguće da bilo koji organizam u današnje vrijeme izbjegne utjecaj ljudskih aktivnosti, jednako kao što ljudsko djelovanje utječe na klimatske promjene koje pak utječu na promjene u okolišu. Ne trebam posebno naglašavati da treba što prije poduzeti značajne korake koji će omogućiti smanjenje upotrebe plastike i omogućiti konstruktivne načine upravljanja plastikom.

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu