Projekt za svaku pohvalu: Ljudska kosa se u Belgiji reciklira za zaštitu okoliša

Ljudska kosa se u Belgiji reciklira za zaštitu okoliša

Frizeri diljem Belgije čiste i spremaju kosu ošišanu od svojih klijenata, a zatim je predaju nevladinoj organizaciji koja je reciklira radi zaštite okoliša.

Projekt Hair Recycle ubacuje pramenove i kovrče u stroj koji ih pretvara u kvadrate, a koji se mogu koristiti za upijanje ulja i drugih ugljikovodika koji zagađuju okoliš ili se mogu pretvoriti u biorazgradive vrećice.

Suosnivač projekta Patrick Janssen objašnjava da jedan kilogram kose može apsorbirati 7 – 8 l nafte i ugljikovodika.

Dodaje da se spomenuti proizvod može staviti u odvode za upijanje onečišćenja. Za Reuters je rekao:

Naši su proizvodi tim više etični jer se proizvode lokalno … nisu uvezeni s druge strane planeta. Oni su stvoreni ovdje da se bave lokalnim problemima.
Projekt Hair Recycle ubacuje pramenove i kovrče u stroj koji ih pretvara u kvadrate, a koji se mogu koristiti za upijanje ulja i drugih ugljikovodika koji zagađuju okoliš
FOTO: Shutterstock

Uključilo se 10-ak frizera

Na mrežnoj stranici projekta stoji da kosa ima snažna svojstva – jedan pramen može izdržati do 10 milijuna puta veću težinu, a osim što upija masnoću i ugljikovodike, rastapa se u vodi i vrlo je elastična zbog svojih keratinskih vlakana.

Isabelle Voulkidis, voditeljica salona Helyode u Bruxellesu, spada među 10-ak frizera diljem zemlje koji plaćaju malu naknadu za projekt kako bi skupili svoje ošišane kose:

Osobno me motivira to što je po meni sramota da se kosa danas samo baca u smeće, a znam da se puno toga s njom može učiniti.

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu