Kako istovremeno voditi brigu o zdravlju i okolišu? Nutricionistica objašnjava na primjeru tri “eco-friendly” čaja
- Budite prvi i komentirajte!
- 11 min čitanja
Prehrana, zdravlje i održivost okoliša su usko povezani, međusobno isprepleteni i imaju međusoban utjecaj. Drugim riječima, način prehrane utječe na zdravlje i održivost okoliša, a održivost okoliša utječe na prehranu i zdravlje.
Ovu povezanost pobliže je objasnila nutricionistica Zrinka Babić:
Evo konkretnog primjera – ako se ne ponašamo održivo prema okolišu, a to znači zagađivati ga i ne voditi računa o štetnim utjecajima na okoliš, to će se odraziti na kvalitetu i sastav tla, vode i zraka koji su glavni resursi u proizvodnji hrane. Primjerice, kisele kiše mijenjaju pH tla i osiromašuju tlo nutrijentima, što znači manje hranjivih tvari za biljke, a onda i za nas koji jedemo te biljke. Nadalje, tu je i činjenica koja se možda mnogima neće svidjeti, a to je da je masovni uzgoj životinja za hranu također veliki zagađivač okoliša, od otpada stočarstva do potrošnje velike količine resursa poput vode, tla i i deforestacije.
Isto tako, ako nemamo održiv način proizvodnje hrane, štetimo okolišu. To se posebice odnosi na eksploataciju šuma, korištenje štetnih kemikalija, pa čak i na transport hrane, zbog čega se potiče konzumacija lokalne hrane kako bi se smanjio transport, a time i utjecaj CO2 na okoliš. Babić ističe:
Nadalje, trebalo bi smanjiti konzumaciju mesa koja je danas na visokom nivou, pa čak se i okrenuti adekvatnoj i zdravoj pripremi hrane. Primjerice, pržena hrana nije dobra za zdravlje, a koliko često nešto pohamo i pržimo? Ulje koje ostane iza toga treba se pravilno odložiti, a ne bacati u odvod i na kraju završiti u prirodi. Mnogi još uvijek ne znaju da postoje specijalizirani spremnici za otpadno ulje.
Prehrana i okoliš direktno utječu na zdravlje. Nerijetko čujemo: “Sve je ionako zatrovano pa ima li smisla paziti što jedem ili kako se ponašam prema okolišu?”. To baš i nije točno, već je to često izgovor da ostanemo u zoni komfora i ne mijenjamo ništa.
Naravno, zdraviji način života i vođenje računa o vlastitom utjecaju na okoliš idu ruku pod ruku. Danas na tržištu zaista postoji širok spektar proizvoda koji su itekako cjenovno pristupačni i dostupni, a napravljeni su od prirodnih materijala i na održiv način.
U nastavku predstavljamo čajeve koji su primjer takvog proizvoda.
Eco-friendly čajevi, zdravlje i okoliš
Ako pogledamo pakiranje čajeva, najčešće dolaze u papirnatoj kutiji koja se lako reciklira, za razliku od plastike koja je danas velik problem, naveliko se reciklira i završava na otpadu, a ne zna se što dalje s njom.
Osim toga, proizvodnja papira rezultira manjom proizvodnjom stakleničkih plinova u odnosu na proizvodnju plastike, a samim time je i papir lakše reciklirati. Dakle, ovaj mali izbor već čini veliku razliku – a to je odabir prirodnog materijala ambalaže i čajeva koji pridonose hidrataciji, a ovisno o vrsti, pomažu u ublažavanju određenih tegoba. Babić objašnjava:
I dalje velik broj ljudi nema naviku redovitog pijenja tekućine, a naglasila bih i pravilne hidratacije. Kod nekih prođe nekoliko sati u danu, a da se uopće nisu sjetili popiti vode. Ovo čak posebno vrijedi zimi kada nam nije vruće i još više zaboravimo piti. Pojedinci često znaju reći kako im voda nije toliko ukusna, iako voda nema okusa, i da ne mogu popiti veću količinu vode. Kako bismo ipak ostali hidrirani i zimi te spriječili suhu kožu, kosu i dehidraciju organizma, uvelike mogu pomoći razni biljni čajevi.
Dodaje:
Gazirani i voćni sokovi, a posebice energetska pića, zadnja su opcija za odabir načina hidratacije jer, štoviše, unos kofeina i šećera može imati suprotan učinak. Osim toga, sokovi često dolaze u plastičnim bocama čime stvaramo i dodatni otpad, a u usporedbi s čajevima ispadaju i puno skuplji.
Čajevi su nedvojbeno korisni za zdravlje, i to ne samo fizičko, već i psihičko zdravlje. Naravno, čaj ne može zamijeniti konkretnu pomoć, ali kada se nađemo u nekoj stresnoj situaciji, jedna šalica čaja zaista može malo umiriti i ugrijati.
Nadalje, postoje brojne vrste čajeva za različite tegobe, od čajeva za bolju probavu do čajeva koji pomažu jetri ili pojedinim organima. Također, neke vrste čajeva sadrže kofein i mogu biti dobar odabir za one ljude koji ne vole kavu ili je ne mogu piti iz nekih drugih razloga.
Babić dodatno naglašava:
Vrlo korisni sastojci koji se nalaze u čajevima su antioksidansi, koji neutraliziraju slobodne radikale u tijelu, odnosno smanjuju upalu.
Kako donijeti ekološki osviještene izbore pri kupnji čaja?
Što se tiče pakiranja, prvo se možemo pitati je li u pitanju prirodan materijal poput papira ili je umjetni poput plastike. Babić objašnjava:
Staklo, drvo i papir prirodni su materijali i dobro ih je birati u svojem domu. U skladu s tim, kada kupite čajeve, pohranite ih u takve ambalaže ako ih ne držite u originalnim kutijama koje je potrebno pravilno odvojiti u otpad, odnosno reciklirati.
Nadalje, osim što kupnjom proizvoda domaćih tvrtki i proizvođača potičemo domaće gospodarstvo, ujedno odabiremo i opciju kraćeg transporta i manjeg stvaranja CO2.
Osim toga, zbog manjeg broja premještanja proizvoda i zadržavanja u transportu, možemo zaključiti da su takvi proizvodi onda vjerojatno i kvalitetniji jer česte temperaturne izmjene mogu narušiti trajnost i kvalitetu proizvoda. To onda posljedično znači i manje bacanja hrane i drugih prehrambenih proizvoda. Babić je istaknula:
U konačnici, možemo obratiti pažnju i na sam izvor sirovina i proizvoda. Primjerice, kamilica je naš domaći čaj. Međutim, dodatno se dobro informirati je li sirovina proizvedena na ekološki prihvatljiv način te, ako dolazi iz dalekih zemalja, jamči li održivost lokalne zajednice i pravednih radnih uvjeta. Za to, dodatno postoje posebne oznake, a najčešće se, osim na čaj, odnose i na kakao. Primjer takve oznake je “fair trade“.
Da bi lakše napravili izbor u vezi odabira ekološki prihvatljive ambalaže, potrošačima mogu pomoći posebne oznake na samom pakiranju poput eco-friendly oznake. Takve oznake su zapravo certifikati koje se ne mogu zalijepiti tek tako, već je potrebno udovoljiti uvjetima takvog certifikata. Babić pojašnjava:
Iza tog certifikata stoji da se za proizvodnju tog proizvoda ne koriste štetni materijali, da je riječ o recikliranim materijalima, odnosno da se materijali od kojih je napravljen mogu reciklirati, da je riječ o održivom načinu proizvodnje u smislu da se štiti životna sredina, čuvaju se prirodni resursi poput vode i sl. Osim toga, štiti se bioraznolikost.
Dakle, eco-friendly certifikat, odnosno oznaka znači da se proizvod može reciklirati, u ovom slučaju ambalaža, da je biorazgradiv i da koristi obnovljive izvore energije. Proizveden je na održiv način i pridonosi očuvanju naše planete.
Jedan od takvih primjera su Podravkini eco-friendly čajevi.
Čaj od đumbira
Jedna od najpoznatijih prednosti đumbira jest što djeluje protiv mučnina i povraćanja. Ako ne podnosite dobro putovanja i uvijek vam je mučno, ponesite sa sobom termosicu čaja od đumbira. Isto tako, pomoći će kod mučnina i trudnicama, ali naravno, prije konzumacije svakako je dobro posavjetovati se s liječnikom koji vodi trudnoću.
Babić o đumbiru posebno kaže:
Također, pomaže u probavi, ima protuupalno djelovanje i, zahvaljujući tome, može umanjiti bolove i osjećaj nelagode. Usto, đumbir je dobro konzumirati ujutro jer potiče budnost zahvaljujući gingerolu i drugim tvarima.
Međutim, đumbir trebaju izbjegavati osobe koje piju lijekove protiv zgrušavanja krvi. Drugim riječima, đumbir može doći u interakciju s nekim lijekovima. Isto vrijedi i za osobe koje pate od dijabetesa i uzimaju inzulin jer će đumbir potaknuti smanjenje šećera u krvi.
Također, osobe koje piju lijekove za tlak, imaju problema s bubrezima ili bubrežne kamence također se prije konzumacije čaja od đumbira moraju posavjetovati s liječnikom.
Pretjerana konzumacija đumbira može iritirati sluznicu želuca i pojačati simptome kod osoba koje imaju osjetljiv želudac, odnosno žgaravicu. Dakle, zdrave osobe koje će se držati uputa o preporučenoj količini konzumacije čaja od đumbira uživat će benefite koje ovaj nutritivno bogati korijen nudi.
Čaj od brusnice
Brusnica je zapravo zimzeleni grm, a njezini crveni plodovi poznati su nam kao brusnica. O njoj Babić kaže:
Već sam spomenula antioksidanse, a upravo njima obiluje brusnica. Naime, funkciju antioksidansa imaju i pojedini vitamini poput vitamina C, A i E koji se nalaze u brusnici. Zahvaljujući tim važnim komponentama, brusnica ima protuupalna, antiseptička i antibakterijska svojstva pa je najpoznatija po svojem pozitivnom utjecaju na infekcije mokraćnog sustava.
Zahvaljujući diuretičkim svojstvima, ovaj čaj pomaže kod edema. Nadalje, zahvaljujući antioksidansima čuva zdravlje srca, štiti nas od bolesti desni, čuva naše oči i, u konačnici, pomoći će, naravno uz promjenu prehrambenih navika, u snižavanju kolesterola. Osim toga, čaj od brusnice je vrlo ukusan pa će mnogi uživati upravo u ovoj šalici čaja.
Čaj od kamilice
Dok se đumbir preporučuje tijekom jutra jer razbuđuje, kamilica je idealna navečer jer nas opušta zbog blagog sedativnog učinka i tako nam pomaže lakše zaspati. Babić ističe:
Usto, dodatkom meda postići će se dodatni učinak. Naime, med sadrži aminokiselinu triptofan odgovornu za proizvodnju melatonina. Melatonin je hormon koji regulira naš san i, kad smo već kod njega, svakako bih htjela napomenuti da zaista određeni broj ljudi pati od smanjenog lučenja melatonina zbog neadekvatnih navika spavanja. Preporučila bih korištenje maske za spavanje jer se taj hormon luči tek u potpunom mraku, a često u sobi svijetle lampice na ruterima, televizoru, mobitelu i sl.
Nažalost, čaj od kamilice s medom sjetimo se napraviti tek kad smo bolesni, ali nema razloga da se čajevi piju isključivo kad smo bolesni. Naravno, čajevi neće spriječiti pojavu zaraznih bolesti, ali ako imamo naviku redovitog pijenja raznih vrsta čajeva, ipak možemo ojačati imunitet u kombinaciji s pravilnom prehranom.
Kombinacija meda i čaja od kamilice pomoći će kod iritacije grla, ublažit će grčeve u trbuhu i, naravno, djelovati protuupalno.
Praktične preporuke za ljude koji žele očuvati i zdravlje i okoliš
Nije naodmet još jednom naglasiti – zdraviji način života i vođenje računa o vlastitom utjecaju na okoliš idu ruku pod ruku. Danas zaista na tržištu postoji širok spektar proizvoda koji su itekako cjenovno pristupačni i dostupni, a napravljeni su od prirodnih materijala i na održiv način.
Osim što možemo više pažnje obratiti na samu ambalažu, povedimo računa i o sastojcima, kako u prehrani, tako i u kozmetici i sredstvima za čišćenje.
Babić je dala primjer kako istovremeno očuvati okoliš i svoje zdravlje:
Ušli ste u trgovinu i želite kupiti banane i kelj. Nije potrebno voće s korom stavljati dodatno u plastične vrećice, a kelj možete staviti u platnenu torbu pa se lako izvaže na blagajni. Ako ste već koristili plastične vrećice, onda ih odvojite u za to predviđenu kantu. Kad ste stigli doma, pripremit ćete ručak, npr. varivo od kelja. Ako ste izrezali peteljke od kelja, nemojte ih baciti. Odložite ih u kompost ili ostatke povrća iskoristite za kuhanje povrtnog temeljca i umaka tako da ih usitnite u blenderu, a možete pronaći i ideje za nutritivno bogatiji čips iz pećnice. Nadalje, unaprijed odredite količine hrane koju svaka osoba može pojesti bez nepotrebnog bacanja viška hrane, a onda i bacanja novca.
Dodaje:
Sastojci hrane, posebno rajčice, mogu doći u interakciju sa sastavom konzerve pa je bolja opcija kupovati rajčicu u staklenci, baš kao i slanutak ili kukuruz. Rastužila me je informacija da je jedan trgovački lanac iz ponude povukao slanutak u staklenoj ambalaži jer se nije dobro prodavao u odnosu na onaj u konzervi, iako nije bio cjenovno skuplji. Smatram da je i na trgovačkim lancima i proizvođačima dio odgovornosti u smislu informiranja građana, što upravo sada i radimo.
Nadalje, jeftinije ćemo proći ako kupujemo veća pakiranja je pa tako bolje kupiti jogurt od jedne litre nego više manjih čašica. Babić je napomenula da, ako zaista želimo voditi računa o zdravlju i prehrani, to bi trebao postati svojevrstan stil života:
Navest ću ovdje vegane, pritom ne insinuirajući na to da ljudi trebaju prestati jesti meso, ali vegani su najbolji primjer održivog stila života u smislu utjecaja na okoliš, ali i zdravlje ako je ta veganska prehrana zaista uravnotežena. Vegani će, osim o prehrani, voditi računa i o ekologiji, promovirat će nenasilje u smislu da ne kupujemo pravo krzno, ali isto tako ni umjetno krzno koje je u suštini plastika. Bez krzna itekako možemo, i onog pravog, i onog plastičnog.
Isto tako, u kući birajte posuđe od drva, keramike i stakla, a izbjegavajte plastične posude.
Ovdje se želim prisjetiti naših baka, a vjerojatno i mama koje će npr. sarmu pohraniti u kutiju od sladoleda i staviti u hladnjak ili zamrzivač. Nažalost, pohranjivanje ostataka hrane u jednokratnu plastiku i izlaganje iste temperaturnim promjenama nije dobra opcija. Zvuči ekološki jer smo ponovno iskoristili kutiju od sladoleda, ali nije preporučljivo koristiti jednokratnu plastiku koja je s razlogom jednokratna.
Isto tako, pojedini ljudi kupuju flaširanu vodu i onda tu istu bocu koriste iznova. Uštedjet ćete, voditi više računa o hidrataciji, ali i zdravlju ako nabavite staklenu bocu koju ćete uvijek imati sa sobom. Usto, vlastita torba za trgovinu trebala je već davno postati navika, bez stalnog kupovanja vrećica.
Budućnost prehrane, zdravlja i okoliša
Babić zaključuje da su za budućnost od velike važnosti korištenje prirodnih materijala, lokalna proizvodnja hrane koja pridonosi boljoj kvaliteti iste i smanjenju transporta, kvarenja i bacanja hrane, humaniji pristup uzgoju životinja i prehrana bogatija biljnim, a manje životinjskim namirnicama i u konačnici biranje neprocesuirane hrane sa što manje ambalaže.
Osim kolektivne odgovornosti, na kraju je odgovornost i na svakome od nas da ne stvaramo višak i ne bacamo hranu, da vodimo računa o pripremi hrane i izboru posuđa te da se okrenemo prirodnim materijalima i šire, npr. u modi bez poliestera i drugih plastičnih materijala. Zaista, ovo je široka tema, i da spomenemo bilo koji segment života, od prijevoza, hrane do kozmetike, možemo naveliko pričati.Sadržaj napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Podravka po najvišim profesionalnim standardima.