Je li konzervirana hrana nezdrava? Evo što kažu stručnjaci

Je li konzervirana hrana nezdrava Evo što kažu stručnjaci

Iako nije novost u svijetu prehrane, konzervirana hrana iz godine u godinu sve je popularnija. Više od 1.500 namirnica dolazi u konzervama, tj. limenkama. Riječ “konzerva” potječe od lat. “conservare“, što znači “očuvati”, odnosno “sačuvati”. Upravo je to svrha konzerviranja – očuvanje namirnice i svih njezinih zdravih sastojaka te sprječavanje kvarenja.

Iako je praktičan izbor kada ste u žurbi ili na putovanju, konzervirana hrana često je etiketirana kao nezdrava ili ona hrana koja nije svježa.

Je li to istina ili mit te što se zapravo krije iza te vrste ambalaže, na okruglom stolu otkrili su stručnjaci iz prehrambene industrije – dr. sc. Renata Tomerlin, direktorica razvoja ambalaže iz Podravke, Ivica Miše, direktor Podravkine tvornice mesnih proizvoda, i nutricionistica Zrinka Babić.

dr. sc. Renata Tomerlin, direktorica razvoja ambalaže iz Podravke
FOTO: Nova Studio

Zablude o konzerviranoj hrani

Jedna od najčešćih zabluda o konzerviranoj hrani je da “konzerva” podrazumijeva konzervanse. Međutim, konzerva se kao pojam odnosi na ambalažu, a konzervansi su tvari koje se direktno dodaju u hranu kako bi se utjecalo na produljeno trajanje, boju, teksturu i sl.

Nutricionistica Zrinka Babić je objasnila:

Najčešće visoko procesuirana hrana sadrži niz konzervansa, međutim, limenke najčešće ne sadrže konzervanse i aditive. Zahvaljujući tom procesu konzerviranja, odnosno skladištenja hrane u limenku, izbjegavaju se konzervansi. Kada čitamo popis sastojaka, najčešće ćemo naići na 2 – 4 sastojka. Primjerice, ako pogledamo konzervirane sardine, najčešće nailazimo na sastojke koji su nam poznati, kao što su maslinovo ulje, sardine i sol. Kratkim pregledom popisa sastojaka možemo vidjeti da ta limenka ne sadrži konzervanse i zapravo je blizu svježim, nekonzerviranim namirnicama.

Koja je razlika između konzervirane i svježe hrane pogledajte u sljedećem videu.

Kada se želite hraniti zdravo, a nemate vremena pripremiti svježe namirnice, umjesto biranja brzih opcija (poput junk fooda) bolje je odabrati konzerviranu ribu, bolonjez ili mahunarke, koje možete upotpuniti ostalim svježim namirnicama koje ne trebate termički obrađivati, kako biste dobili uravnotežen i kompletan obrok.

Označavanje sastojaka na limenkama

Babić naglašava da je proizvođač nužan jasno naznačiti popis sastojaka uz koji dolazi i nutritivna tablica. Na toj tablici vidljiv je udio ugljikohidrata, odnosno šećera, zasićenih masti i soli. Ne bi trebali postojati skriveni sastojci jer postoje stroge regulative i kontrole. Usto, na popisu sastojaka ističu se i alergeni, kako bi se upozorile osobe koje su alergične na određene tvari, što mora biti jasno istaknuto.  

Dr. sc. Renata Tomerlin, direktorica razvoja ambalaže iz Podravke, je istaknula:

Podravka ima jasno definiran i kontroliran proces izrade ambalaže. To je interni digitalni proces u kojem kontroliramo sve elemente, obvezne i neobvezne, koji se nalaze na ambalaži – to znači da kontroliramo ispravnost teksta, deklaracije i nutritivnu tablicu te sve one neobvezne elemente. Nakon naše kontrole, potpisa tehnologa i odobrenja, naša ambalaža ide proizvođaču ambalaže pa našim dobavljačima, koji nam je još jednom šalju na kontrolu prije same izrade i tiska, te nakon toga slijedi njihova izlazna i naša ulazna kontrola. Time smo sveli mogućnost pogreške označavanja ambalaže na minimum.

Mjere kontrole kvalitete ambalaže

Ivica Miše, direktor Podravkine tvornice mesnih proizvoda, objasnio je proces kontrole kvalitete ambalaže:

Prilikom dolaska svake sirovine od provjerenih dobavljača sirovina ulazi u proces kontrole i analize. Svaka analiza radi se u internom i vanjskom akreditiranom laboratoriju. Nakon što smo provjerili da je sirovina ispravna, odnosno sukladna specifikaciji koja je prati, preuzimamo je u proizvodnju i počinje proces koji je dobro definiran i provjeren. Svaki proces ima definirane kritične kontrolne točke koje se kontinuirano prate kroz proces proizvodnje. Upravo kontrola tih točaka osigurava nam da je proizvod ispravan i siguran. Kada proces završi, ulazi se u proces analize – imamo tim stručnjaka koji rade na provjeri ispravnosti okusa, boje i mirisa, a isto tako imamo i dio analitike, mikrobiologije i kemije da bi proizvod na kraju bio ispravan. Tada nam analitika pokazuje da proizvod može ići na tržište.
Ivica Miše, direktor Podravkine tvornice
FOTO: Nova Studio

Koje su inovativne tehnologije pakiranja koje Podravka koristi u pakiranju, odnosno konzerviranju hrane, pogledajte u sljedećem videu.

U travnju je izglasana nova regulativa o ambalaži i ambalažnom otpadu od strane Europske komisije. Podravka i svi proizvođači morat će se prilagoditi i mijenjati svijest te voditi računa o svim segmentima ambalaže – da je pojednostave, smanje masu te unose sve više recikliranih materijala u ambalažu. Limenka je idealna za takve procese, odnosno ide u grupu 100 % reciklabilnih ambalažnih materijala i može se nebrojeno puta vratiti u proces recikliranja.

Datum isteka roka trajanja na limenkama

Prema Europskoj agenciji za sigurnost hrane postoje dva osnovna označavanja – “upotrijebiti do” i “najbolje upotrijebiti do”. Babić je objasnila razliku:

Upotrijebiti do” najčešće se odnosi na svježe i polusvježe namirnice koje zahtijevaju skladištenje u hladnjaku. To su, recimo, svježi mliječni proizvodi poput jogurta, kefira i sl. Do naznačenog roka na pakiranju trebali bismo potrošiti tu namirnicu. Nakon toga nije preporučljivo konzumirati tu namirnicu bez obzira na to što nije došlo do promjene organoleptičkih svojstava kao što su miris, okus, tekstura ili vidljivi znakovi plijesni. Rok koji je označen kao “najbolje upotrijebiti do” znači da do tog datuma proizvođač jamči kvalitetu te namirnice. Međutim ta će namirnica najčešće biti sigurna za konzumaciju i nakon isteka roka trajanja. Tu odluka leži na potrošaču. Naravno, organoleptička svojstva i sami možemo provjeriti.

Uključivanje konzervirane hrane u pravilnu prehranu

Nutricionistica je objasnila kako uklopiti konzerviranu hranu u pravilnu prehranu na primjeru Podravkinih limenki.

Sardine su bogate lako probavljivim proteinima, omega-3 masnim kiselinama, vitaminom D i kalcijem
FOTO: Nova Studio

Babić je prvo istaknula paštetu od sardina:

Odlučili smo se za ovaj obrok jer puno ljudi ne voli ribu, a pašteta je odličan način da se zamaskira okus. Preporuke su da bismo barem dva puta tjedno trebali jesti ribu. Najčešće se žalimo da ne znamo pripremiti ribu, da nam nije dostupna svježa riba i da je riba skupa. No, kada gledamo omjer cijene očuvanih sastojaka i nutrijenata koji proizvod sadrži, onda su nam limenke sardina jedna od najpristupačnijih namirnica od kojih možemo dobiti maksimum. Sardine su bogate lako probavljivim proteinima, omega-3 masnim kiselinama, vitaminom D i kalcijem. Taj paket nutrijenata odličan je za dobru apsorpciju hranjivih tvari jer vitamin D pomaže apsorpciji kalcija.

U općoj populaciji najčešće nedostaje i vitamina D i omega-3 masnih kiselina. Mnogi izbacuju ribu iz svoje prehrane zbog razloga koje je Babić navela, a ne traže alternativu za nadomještanje tih nutrijenata, pogotovo omega-3 masnih kiselina.

To se može učiniti tako da na kruh dodamo paštetu kao što je ona od sardine te neki krem sir radi mazivosti i začine po želji (bosiljak, origano i sl.). Sardine i ostale sastojke usitnimo u blenderu, možemo dodati i kap limuna ili maslinova ulja, i namažemo je na integralni kruh ili krekere te dodamo nekoliko komada povrća. Za 5 – 10 minuta dobili smo uravnotežen obrok!

umak bolonjez iz limenke
FOTO: Nova Studio

Više o tome kako možemo iskoristiti umak bolognese iz limenke pogledajte u sljedećem videu.

Kada kupimo hranu u limenci, naravno da nećemo jesti tu hranu samu za sebe. Babić je to objasnila na primjeru sardina i bolognese umaka:

Sardine su nam tu prvenstveno izvor proteina. Nedostaje nam izvor složenih ugljikohidrata. U tom slučaju možemo sardini dodati integralnu rižu, kvinoju, kukuruz ili integralnu tjesteninu, odnosno bilo koju cjelovitu žitaricu. Uvijek dodajemo neki izvor povrća, a ako nemate vremena kuhati povrće, možete umiješati sardine u različite salate. Isto je i s bolognese umakom – možete ga dodati tikvicama ili tjestenini.

Također, Babić je istaknula da se na našim jelovnicima rijetko nalaze mahunarke. Mnogi ih izbjegavaju jer ih treba namakati, dugo kuhati i često ne dobijemo mekoću mahunarki koju smo željeli. Konzervirane mahunarke prilika su nam da, čim otvorimo konzervu, imamo spremnu mahunarku za konzumaciju koju možemo dodati raznim jelima, a da pritom ne provodimo puno vremena u kuhinji.

Ambalaža i negativni učinci na zdravlje

BPA, tvar koja se često nalazi u plastičnoj ambalaži, endokrini je disruptor koji ometa rad hormona i u prekomjernoj konzumaciji može imati negativan učinak na zdravlje. Podravkini proizvodi koje smo koristili u ovim receptima su BPA safe, što znači da ne sadrže tu štetnu tvar.

Babić je dodatno pojasnila:

Kada kupimo neki proizvod u plastici koja sadrži BPA, npr. sladoled, tu posudu operemo i ponovno koristimo za skladištenje hrane. Najčešće u tu kutiju stavljamo sarmu, rajčicu i sl. To nikako nije dobro jer imamo fluktuaciju temperature u hladnjaku te može doći do migracije mikroplastike. To je nešto što najčešće radimo, a uopće ne propitujemo, već propitujemo ambalažu koja je BPA safe.

Tomerlin je naglasila da je Podravka zakonski okvir o BPA-u dočekala spremno:

Mi izvozimo na globalna tržišta, podliježemo zakonskim okvirima, ne samo EU-a, već su tu u pitanju i neke druge zemlje. Određene zemlje razinu migracije BPA odavno su smanjile na minimum ili ga čak zabranile. Zbog toga smo mi na tržišta na koja izvozimo, ali i zbog brige o potrošačima, odavno uveli limenke koje u svojim premazima, odnosno unutarnjem lakiranju nemaju navedeni spoj. Mi kao tvrtka na razini nekoliko službi pratimo regulative i zakonske okvire i uvijek smo u skladu s tim propisima. Trenutačno se bavimo i drugim spojevima koji su aktualni, a to su PFAS spojevi, i tražimo rješenja da imamo ambalažu koja je također bez tih spojeva.

Podravka se obvezala da će do 2030. sva ambalaža biti reciklabilna, povratna ili kompostabilna. Trenutačno je u Podravkinu portfelju više od 89 % ambalaže reciklabilno.

Više o tome kako Podravka radi na održivosti rekao je Ivica Miše.

Kroz razgovor stručnjaka iz prehrambene industrije otkrili smo mnoge važne činjenice o konzerviranoj hrani. Iako postoje zablude o njoj, istina je da konzervirana hrana može biti zdrav izbor koji pruža praktičnost i nutrijente.

Jasnim označavanjem sastojaka, strogom kontrolom kvalitete ambalaže i inovativnom tehnologijom pakiranja tvrtke poput Podravke pridonose održivosti i sigurnosti proizvoda. Integriranjem konzervirane hrane u pravilnu prehranu možemo osigurati uravnotežen obrok koji sadrži važne nutrijente. Stoga, važno je educirati se o prednostima i sigurnosti konzervirane hrane kako bismo donosili informirane prehrambene odluke.

Cijeli okrugli stol možete pogledati u nastavku:

Nova StudioSadržaj napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Podravka po najvišim profesionalnim standardima.
Članak objavljen:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Foto: Nova Studio

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu