Bacate stare električne uređaje? Evo zašto ne biste trebali

bacanje starog elektroničkog uređaja

Dok koristimo najnovije pametne telefone, prijenosna računala i druge uređaje, naša stara elektronika često završi zaboravljena u ladicama ili ormarima. Međutim, ti uređaji još uvijek mogu imati značajnu vrijednost.

Njihovom ponovnom uporabom, recikliranjem ili prenamjenom možemo smanjiti elektronički otpad i pozitivno utjecati na okoliš. Evo što učiniti sa starim elektroničkim uređajima.

Donirajte ili prodajte

Mnoge organizacije prihvaćaju staru elektroniku za obnovu i doniraju školama, neprofitnim organizacijama ili obiteljima s niskim primanjima. Doniranjem svojih uređaja možete omogućiti pristup tehnologiji onima koji si to inače ne bi mogli priuštiti.

Ako je vaš stari uređaj još uvijek u dobrom stanju, razmislite o prodaji. Platforme kao što su eBay i Facebook Marketplace nude jednostavne načine pronalaženja kupaca. Također, možete zamijeniti svoje uređaje za kredit u trgovini ili gotovinu putem programa koje nude proizvođači i trgovci kao što su Apple, Best Buy i Amazon.

Prenamjena

Promjena namjene stare elektronike može joj udahnuti novi život, dajući joj drugu svrhu. Evo nekoliko kreativnih ideja:

  • kućna sigurnost – pretvorite stari pametni telefon ili tablet u kućnu sigurnosnu kameru; aplikacije kao što su Alfred i Manything mogu vaš stari uređaj pretvoriti u funkcionalan sigurnosni sustav
  • media player – koristite stari pametni telefon ili tablet kao namjenski media player za glazbu, audio knjige ili streaming videa; ovo može biti posebno korisno u kuhinji, spavaćoj sobi ili čak u automobilu
  • digitalni okvir za fotografije – pretvorite stari zaslon tableta ili računala u digitalni okvir za fotografije; mnoge aplikacije i softverske opcije omogućuju vam prikazivanje omiljenih fotografija u kontinuiranoj dijaprojekciji.

Reciklirajte

Ako je vaš uređaj nepopravljiv ili je prestar za prenamjenu, recikliranje je najbolja opcija. Ispravno recikliranje osigurava ponovno dobivanje vrijednih materijala poput zlata, srebra i bakra, a opasne tvari se odlažu na siguran način.

Centri za recikliranje e-otpada

Mnogi gradovi imaju određene centre za recikliranje e-otpada. Istražite lokalne opcije kako biste pronašli najbliži objekt.

Programi proizvođača

Mnogi proizvođači elektronike nude programe recikliranja za svoje proizvode.

Prije recikliranja razmislite o sakupljanju dijelova stare elektronike
FOTO: Shutterstock

Harvestanje dijelova

Prije recikliranja razmislite o sakupljanju dijelova stare elektronike. Komponente poput tvrdih diskova, RAM-a i napajanja često se mogu ponovno upotrijebiti u drugim uređajima ili projektima.

Koristite dijelove starih uređaja za DIY projekte elektronike. Primjerice, ventilatori starih računala mogu se koristiti za hlađenje druge elektronike, a komponente poput LED dioda i otpornika mogu se spasiti za hobi projekte.

Ispravno zbrinjavanje

Ako recikliranje ili prenamjena ne dolazi u obzir, osigurajte da se vaša elektronika pravilno zbrine.

Nikad nemojte bacati elektroniku u obično smeće jer sadrži štetne materijale koji mogu zagaditi okoliš.

Mnoge općine organiziraju posebna događanja prikupljanja opasnog i elektroničkog otpada. Ovi događaji pružaju siguran način zbrinjavanja stare elektronike.

Sigurnost podataka

Prije doniranja, prodaje ili recikliranja vaših starih uređaja, ključno je osigurati da su svi osobni podaci sigurno izbrisani.

Izvršite vraćanje na tvorničke postavke na pametnim telefonima, tabletima i računalima, kako biste uklonili sve osobne podatke. Za dodatnu sigurnost upotrijebite softver za brisanje podataka da prebrišete podatke više puta, čineći ih nepopravljivima.

Za uređaje s prijenosnom pohranom, poput tvrdih diskova i SD kartica, razmislite o njihovom uklanjanju i sigurnom uništavanju ako ste zabrinuti za sigurnost podataka.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

3 / 5   1

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu