Umorite se trčeći za autobusom? Niste jedini!

Istraživanje Britanske udruge za srce (British Heart Foundation) pokazalo je da ako ostajete bez daha dok trčite – niste jedini. Udruga je objavila da gotovo polovica žena (48%)  i dvije petine muškaraca (42%)  tvrdi da bi za njih prethodno opisana situacija bila prenaporna.

Činjenice o lošoj tjelesnoj formi

Anketa koju je One Poll proveo na početku 2016. godine među 2000 odraslih osoba pokazala je:

  • Gotovo 3 od 10 ispitanika ostaje bez zraka hodajući svega nekoliko stepenica
  • 20% ispitanika tvrdi da mogu trčati najviše 100 metara u komadu
  • 47% ispitanika izjavilo je da mogu trčati 800 metara ili manje
  • Od onih koji su rekli da mogu trčati 1.5 kilometar, 29% ispitanika toliku rutu nisu otrčali u posljednjih 10 godina
  • 38% ispitanika nije se osjećalo spremno za teretanu i tjelovježbu
  • 28% ispitanika smatra da je trčanje samo za one koji su u potpunosti zdravi i u odličnoj formi.

Maratonski izazov

Christopher Allen, bolničar na odjelu kardiologije i član Britanske udruge za srce, izjavio je:

Statistike su uznemirujuće i stvaraju zabrinjavajuću sliku o tjelesnom stanju Britanaca. Srčana bolest može pogoditi bilo koga u bilo kojoj životnoj dobi. Tjelesna aktivnost je jedan od najboljih načina kako izgraditi snažno i zdravo srce i to nikako ne bismo smjeli ignorirati“.

Trčanje

Kako bi se suprotstavili ovako poraznom stanju tjelesne spreme Britanaca, Udruga pokreće kampanju kojom će ih potaknuti da istrče punu duljinu maratona u više etapa tijekom svibnja 2016. godine. Kampanja MyMarathon motivira ljude da obuku svoje trenirke te da tijekom jednog mjeseca prijeđu 42 kilometra.

Za sve one koji imaju mogućnost, udruga preporučuje trčanje svakog jutra do posla, jogging tijekom pauze za ručak ili trčanje navečer u parku.

Christopher Allen dodaje: “Trčanje maratona nije lak pothvat, no potaknuti izazovom “MyMarathona” svatko sam odlučuje mjesto, vrijeme i tempo trčanja. Stoga, izazovu se mogu priključiti svi, bez obzira na razinu tjelesne spreme, a osim toga to je velika podrška našem istraživanju. Svatko će moći reći da je u svibnju otrčao maraton!

Autor: Tim Locke, WebMD UK Health News

Članak objavljen:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu