Transcendentalna meditacija smanjuje stres i traumatiziranost zatvorenika te potiče njihovu preobrazbu

meditacija

Američka istraživanja pokazuju da zatvorenici imaju među najvišim stopama traumatiziranosti u bilo kojem segmentu američkog društva. Njih 85% su i sami bili žrtve kriminalnih događanja poput pljačke, provale, fizičkog ili seksualnog zlostavljanja.

Transcendentalna meditacija je jednostavna, prirodna i nenaporna mentalna tehnika za oslobađanje od stresa i poboljšanje kvalitete života koju svatko može naučiti, a vježba se dva puta dnevno 15 – 20 minuta udobno sjedeći zatvorenih očiju.

Smanjenje simptoma stresa do 56%

U muškom zatvoru u Oregonu provedeno je ispitivanje o učinku transcendentalne meditacije na visoko traumatizirane osobe. Četiri mjeseca prakticiranja tehnike transcendentalne meditacije u dva oregonska zatvora, značajno je smanjilo simptome traumatiziranosti, uključujući anksioznost, depresiju i poremećaje spavanja. U odnosu na kontrolnu skupinu koja nije meditirala, zabilježen je značajan pad subjektivnog osjećaja stresa. Nakon 4 mjeseca meditacije, ukupni simptomi stresa su smanjeni za 47%. Učinak je bio još jači (56%) kod onih ispitanika koji su bili natprosječno traumatizirani.

„Pratio sam zatvorenike kako uče transcendentalnu meditaciju i postaju humaniji nakon dugih perioda izolacije i gubitka čovječnosti.“, rekao je jedan od autora studije dr Tom O’Conner, docent kriminalistike na sveučilištu Western Oregon. „Transcendentalna meditacija pomaže u buđenju, produbljivanju i učvršćivanju procesa preobrazbe, toliko potrebnom u našem preopterećenom i skupom zatvorskom sustavu“.

Članak uređen:

Vodič kroz meditaciju: Upoznajte tehnike i prednosti meditacije

Ocijenite članak

3.67 / 5   3

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Transcendentalna meditacija smanjuje stres i traumatiziranost zatvorenika te potiče njihovu preobrazbu

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje
  1. Zaboravili ste spomenuti da postoji i vjera u Boga koju prakticira Katolička crkva. Koincidencija je u tome što i ona zagovara meditaciju kao metodu posvećenosti trancedentalnom, samo nam nije tako atraktivna kao egzotika budizma i ostalih duhovnih praksi.