Razbijanje mitova o instant detoksikaciji: Zašto je detoks program stil života, a ne kratkoročno rješenje?

pravilno koncipirana, prirodna prehrana igra ključnu ulogu u detoksikaciji tijela

U ovom ubrzanom svijetu privlačnost brzih “popravaka” i instant rješenja veća je nego ikad. Ovaj se trend proteže i na područje zdravlja i wellnessa, gdje programi brze detoksikacije obećavaju brze rezultate.

Međutim, stvarnost koja stoji iza ovih programa često se izgubi usred mitova i zabluda.

Mitovi o instant detoksikaciji

Programi instant detoksikacije često dolaze s nizom mitova koji mogu zavesti ljude koji traže brzo rješenje. Bez obzira na to želite li smršaviti (što je često mnogima prva asocijacija na detoksikaciju) ili samo očistiti tijelo od štetnih tvari, jedna od prevladavajućih zabluda je uvjerenje da su brzi rezultati jednaki dugoročnim dobrobitima.

Nutricionistica mr. sc. Kristina Aralica Tušak objašnjava:

Detoksikacija cijelog tijela dio je redovite funkcije naših organa, pri čemu tijelo prirodno eliminira štetne tvari putem bubrega, jetre, probavnog sustava, kože i pluća. Naše tijelo ima sofisticiran način eliminacije toksina, no, samo kada su ti organi zdravi mogu učinkovito obavljati svoju funkciju. Danas se jako često mogu pronaći instant rješenja, koja su, doduše, vrlo praktična, ali uglavnom nemaju dugoročni učinak. Štoviše, detoksikacija je vjerojatno jedna od najčešće zlorabljenih riječi u vezi s prehranom, koja je posljednjih godina dobila negativnu konotaciju zbog brojnih rigoroznih protokola.

Istina je da održivo poboljšanje zdravlja zahtijeva holistički i kontinuirani pristup detoksikaciji. Ostali mitovi uključuju ideju da ekstremne mjere daju bolje rezultate i da je detoksikacija jednokratan događaj, a ne trajni proces.

Bitno je istaknuti da pravilno koncipirana, prirodna prehrana igra ključnu ulogu u detoksikaciji tijela, poboljšava funkcije tijela, jača organizam i obnavlja energiju. Ova praksa nije brzo rješenje, već ima dugoročne ciljeve. Možemo je nazvati i poboljšanom prehranom koja je usmjerena na unaprjeđenje prehrambenih navika i postizanje kvalitetnijeg i zdravijeg načina života.

Realnost programa detoksikacije kao stila života
FOTO: Donat

Realnost programa detoksikacije kao stila života

Detoksikacija, kada se prihvati kao stil života, nudi bezbroj dugoročnih dobrobiti.

Dugoročne prednosti detoksikacije

Osim neposrednih fizičkih učinaka, poput poboljšane probave i povećanja energije, kontinuirani program detoksikacije može dovesti do poboljšanog mentalnog i emocionalnog blagostanja. S vremenom je moguće doživjeti jačanje imunološke funkcije, smanjenu upalu i smanjeni rizik od kroničnih bolesti.

Kontinuirani pristup i integracija u svakodnevni život

Za razliku od programa instant detoksikacije koji pružaju privremeno olakšanje, pristup detoksikaciji zasnovan na životnom stilu neprimjetno integrira zdrave navike u svakodnevni život.

To znači dosljedno donošenje svjesnih izbora o prehrani, tjelovježbi i upravljanju stresom.

Dugoročne prednosti detoksikacije
FOTO: Donat

Izazovi i prednosti dugoročnog pristupa

Usvajanje detoksikacije kao stila života donosi dosta izazova, ali i prednosti.

Izazovi

Usvajanje detoksikacije kao stila života donosi dosta izazova. Strpljenje je ključno jer će biti potrebno neko vrijeme da se ostvare vidljivi rezultati. Dosljednost je ključna, a prilagođavanje promjenama okolnosti može biti zahtjevno. Međutim, razumijevanje i prevladavanje ovih izazova bitan je dio postizanja trajnih zdravstvenih poboljšanja.

Prednosti

Prednosti dugoročnog pristupa detoksikaciji daleko su veće od izazova. Ovaj pristup promiče poboljšanja zdravlja, smanjujući rizik od povratnih učinaka često povezanih s brzim rješenjima. Dugotrajna detoksikacija postavlja temelje za otporan i zdrav život.

Kako pristupiti detoksikaciji kao stilu života?

Započnite postavljanjem realnih i ostvarivih ciljeva. Umjesto da se fokusirate samo na trenutne rezultate, razmislite o dugotrajnom učinku vašeg detoksikacijskog putovanja. Podijelite svoje ciljeve na korake i omogućite stabilan napredak.

Educirajte se o znanosti detoksikacije i shvatite važnost uravnoteženog i održivog pristupa. Posavjetujte se sa zdravstvenim radnicima ili kvalificiranim praktičarima, kako biste razvili plan koji je u skladu s vašim individualnim potrebama i ciljevima.

Donat Detox program
FOTO: Donat

Donat Detox program

Jedan od takvih programa je Donat Detox program koji pomaže ljudima u dugoročnom usvajanju novih navika koje uključuju tjelesnu aktivnost, pravilnu prehranu, detoksikaciju uma i konzumaciju Donata. Program Donat Detox traje 21 dan, a u tom razdoblju pobrinut ćete se za resetiranje svojeg tijela i obnavljanje njegovih vlastitih procesa čišćenja.

Mr. sc. Aralica Tušak ističe:

Osnova većine detoksikacijskih dijeta temelji se na odricanju od hrane, a na taj način također lišavamo tijelo hranjivih tvari koje su potrebne našim organima za detoksikaciju i time čak kočimo prirodne detoksikacijske procese. Osnova “detoxa”, dakle, nije odricanje od hrane, već pažljiv odabir namirnica koje podupiru procese detoksikacije u tijelu. Upravo to je Donat Detox program – pravilno osmišljena prehrana koja ima za cilj rasteretiti probavni sustav i opskrbiti tijelo važnim vitaminima, mineralnim tvarima i antioksidansima. No, prehrana nije jedina koja pruža podršku našim organima.

Kada je tijelo prezasićeno, nije dovoljno samo smanjiti unos toksina. Potrebno je pristupiti detoksikaciji cjelovito, a to uključuje promjene u prehrani, odabir odgovarajućih vježbi te rad s mislima.

Dodaje:

Važno je uključiti i redovitu, ali umjerenu tjelovježbu. I naše misli igraju važnu ulogu pa su tako dio Donat Detox programa i određene antistres tehnike koje nam pomažu u upravljanju stresom.

Koristi koje pruža Detox program obuhvaćaju povećanu energiju, poboljšan san, bolju koncentraciju, bolju funkciju crijeva i smanjenje tjelesne težine te smanjenje razine stresa i kolesterola.

Znanstveno dokazana učinkovitost programa

Znanstveno istraživanje Donat Detox programa uključilo je 100 sudionika koji su 21 dan primjenjivali program prema načelima iz besplatnog priručnika. Rezultati studije potvrđuju pozitivan utjecaj programa Donat Detox na opće zdravlje i dobrobit organizma.

Ključni elementi programa uključivali su redovitu konzumaciju Donata, pridržavanje odgovarajuće prehrane te redovito kretanje.

Mr. sc. Aralica Tušak naglašava:

Naše se tijelo prirodno čisti od štetnih tvari. Ovaj proces, pa tako i naše cjelokupno zdravlje, možemo podržati zdravim načinom života, uključujući izbjegavanje ili ograničavanje alkohola, dovoljno sna, pijenje dovoljno vode i jedenje određene hrane.

Stručnjaci se slažu da samo zdravim načinom života i kroz duži vremenski period možemo pomoći tijelu da eliminira štetne tvari i dugoročno podržati rad naših organa. Budući da se u literaturi i na internetu vrlo brzo možete izgubiti u masi informacija i mogućnostima metoda detoksikacije i pristupa ovom procesu, Donat je već godinama u bliskoj suradnji sa stručnjacima. Zato je Donat Detox program savršena prilika da podržite svoje tijelo i pomognete mu da se riješi štetnih tvari. Program traje 21 dan, što je prema nekim psiholozima dovoljno da prihvatimo nove navike. Osnovni cilj programa je dugoročan, a to je usvajanje zdravih navika.
Vođeni programi zdravlja Donat
FOTO: Donat

Važnost prehrane i podrška zajednice

Prema Donat Detox programu preporučuje se da ujutro konzumirate svježe pripremljene napitke od raznovrsnog voća i povrća. Svaka namirnica sadrži enzime koji su korisni za razgradnju hrane, stoga je važno konzumirati sirovu hranu. Pijenje prirodnih sokova od voća i povrća, kao i smoothieja, ne opterećuje probavni sustav te omogućuje učinkovitu apsorpciju vitamina i minerala.

Ako imate brige ili sumnje u vezi s izazovima trajanja programa, važno je znati da niste sami. Provođenje programa detoksikacije nije jednostavno, stoga Donat pruža svježe informacije i savjete o detoksikaciji, podržava vas pozitivnim pričama i mislima te vam pruža prostor za razmjenu iskustava s drugima koji dijele vaše ciljeve putem Donat Detox zajednice.

Iskoristite podršku koju možete pronaći na internetskim stranicama Donat Detox, u zatvorenoj Facebook grupi “Vođeni programi zdravlja Donat” ili putem prilagođenih e-novosti koje će vas voditi kroz program i pružati najnovije informacije.

Prijavite se na program putem poveznice https://www.donat.com/hr/detox/.

Nova StudioSadržaj napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Donat po najvišim profesionalnim standardima.
Članak objavljen:
  1. Bjarnadottir, A. (2023). Do Detox Diets and Cleanses Really Work? Healthline.
  2. Ratini, M. (2022). The Truth About Detox Diets. WebMD.
  3. Do Detoxes and Cleanses Actually Work? (2022). Cleveland Clinic.

Saznajte više o detoksikaciji organizma u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu