Voltaren injekcije – Uputa o lijeku

Proizvođač:
Pliva

Samo na recept?
DA

Primjena:
Pripravci s protuupalnim i antireumatskim učinkom

Skoči na
» opis
» primjena
» doziranje
» mjere opreza
» napomene

Opis

Sastav

1 ampula sadržava 75 mg diklofenk natrija.

Pomoćne tvari: manitol, natrij metabisulfit, benzil alkohol, propilenglikol, natrij hidroksid, voda za injekcije.

Farmaceutski oblik i veličina pakovanja

Otopina za injekciju; 5 ampula po 3 ml otopine

Farmakoterapijska skupina i djelovanje

Diklofenk je nesteroidni antireumatik s izraženim snažnim analgetičkim, protuupalnim i antipiretičkim djelovanjem. Učinke ostvaruje kočenjem sinteze prostaglandina koji imaju važnu ulogu u nastanku upale, boli i povišene tjelesne temperature. Diklofenk učinkovito uklanja bol (u mirovanju i pri kretanju) te smanjuje upalnu oteklinu i edem u svim posttraumatskim i postoperativnim upalnim i bolnim stanjima. Uklanja bol te smanjuje otečenost i jutarnju ukočenost zglobova uzrokovane reumatskim bolestima.

Način i mjesto izdavanja

Na recept (samo u zdravstvenim ustanovama).

Rok valjanosti

Označen je na pakovanju.
Lijek se ne smije rabiti nakon isteka roka valjanosti.
Čuvati pri temperaturi do 25 °C, zaštićeno od svjetlosti.

LIJEK VALJA ČUVATI IZVAN DOSEGA DJECE!

Primjena

Terapijske indikacije

Intramuskularna injekcija:
• akutna bol pri upalnim i degenerativnim reumatskim bolestima (reumatoidni artritis, osteoartroza, ankilozantni spondilitis, spondiloartroza)

• bolna stanja kralješnice
• bubrežne i žučne kolike

• izvanzglobni reumatizam
• akutni napadaj gihta

• postoperativna i posttraumatska bolna i upalna stanja

• ostala akutna bolna stanja gdje je poželjan brz učinak Intravenska infuzija:
• prevencija i liječenje postoperativne boli

Doziranje

Voltaren injekcije se daju duboko intramuskularno u gornji vanjski glutealni kvadrant ili intravenski kao polagana infuzija razrijeđena u skladu s uputama. Voltaren injekcije se ne smiju primjenjivati dulje od dva dana; ukoliko je potrebno liječenje se može nastaviti Voltaren tabletama. Intramuskularna injekcija

Uobičajena doza u bolesnika s akutnim bolnim stanjima iznosi 75 mg na dan (1 ampula jedanput na dan) duboko intramuskularno u gornji vanjski glutealni kvadrant. U težim slučajevima (npr. kolike) dnevna doza može se povećati do ukupno 150 mg na dan (1 ampula dvaput na dan, ne u isti glutealni mišić). Intravenska infuzija
Voltaren injekcije se ne smiju davati intravenski u bolusu.

Neposredno prije započinjanja intravenske infuzije, Voltaren injekcije moraju biti razrijeđene kako slijedi: ovisno o planiranom trajanju infuzije treba pomiješati 100-500 ml fiziološke otopine (0,9 %-tna otopina natrij klorida) ili 5 %-tne otopine glukoze, s otopinom za injekcije natrij hidrogenkarbonata (0,5 ml 8,4 %-tne otopine ili 1 ml 4,2 %-tne otopine) te dodati sadržaj jedne ampule Voltaren injekcija. Smiju se koristiti samo bistre otopine. U slučaju precipitacije ili pojave kristala infuzijska se otopina ne smije primijeniti.

U liječenju umjerene do jake postoperativne boli daje se 75 mg u kontinuiranoj infuziji tijekom 30 minuta do 2 sata. Ukoliko je potrebno, infuzija se može ponoviti nakon nekoliko sati, ali doza ne smije prijeći 150 mg u 24 sata.

Za prevenciju postoperativne boli, nakon operacije daje se početna doza od 25-50 mg u infuziji tijekom 15 minuta do 1 sata, te se nastavlja kontinuiranom infuzijom od 5 mg na sat do maksimalne dnevne doze od 150 mg.

Predoziranje

Znakovi predoziranja nisu tipični. Mogu se pojaviti toksični simptomi u probavnom sustavu (od nadražaja do krvarenja iz probavnog sustava),hipotenzija, depresija disanja, znakovi nefrotoksičnosti (do akutnog bubrežnog zatajenja)i toksičnosti u središnjem živčanom sustavu (od letargije i pospanosti do konvulzija i kome).

Liječenje je simptomatsko i suportivno. Ako se pojavi bubrežno zatajenje primjenjuje se dopamin ili dobutamin. U slučaju jake hipotenzije nadoknađuje se volumen (plazmaekspanderi), a u slučaju konvulzija primjenjuje se diazepam ili drugi benzodiazepinski antikonvulzivi. Valja nadzirati vitalne funkcije.

Mjere opreza

Voltaren injekcije se ne bi smjele primjenjivati dulje od dva dana. Tijekom duljeg liječenja diklofenakom bolesnicima valja nadzirati krvnu sliku, jetrenu i bubrežnu funkciju. Liječenje može uzrokovati krvarenje ili ulceracije u probavnom sustavu sa simptomima ili bez njih, te u tom slučaju liječenje valja obustaviti. Kao pri primjeni ostalih nesteroidnih protuupalnih lijekova, iznimno rijetko može se pojaviti anafilaktička reakcija i bez prethodnog izlaganja lijeku.

Kontraindikacije

Diklofenak se ne smije davati bolesnicima s ulkusnom bolešću želuca i dvanaesnika. Također je kontraindiciran u bolesnika preosjetljivih na diklofenak ili ostale sastojke lijeka, salicilate ili ostale lijekove koji sprječavaju sintezu prostaglandina. Poput drugih nesteroidnih protuupalnih lijekova, ni diklofenak se ne smije davati bolesnicima u kojih su salicilati ili ostali lijekovi koji sprječavaju sintezu prostaglandina potaknuli napadaje astme, urtikariju ili akutni rinitis.

Diklofenak se ne smije intravenski primjenjivati u bolesnika s hemoragijskom dijatezom u anamnezi te suspektnim ili dokazanim cerebrovaskularnim krvarenjem u anamnezi, te pri operacijama povezanim s visokim rizikom krvarenja.

Posebna upozorenja

Bolesnicima s oštećenom srčanom, bubrežnom ili jetrenom funkcijom, s porfirijom, kao i bolesnicima s probavnim poremećajima ili s anamnezom ulkusnih bolesti probavnog sustava Voltaren valja davati s oprezom.

Voltaren valja oprezno davati starijim bolesnicima, bolesnicima koji se liječe diureticima i bolesnicima s manjkom izvanstanične tekućine (npr. nakon operacija).

U navedenim se slučajevima preporučuje nadzirati bubrežnu funkciju. Starijim se bolesnicima daju najmanje učinkovite doze. U bolesnika s hemofilijom te s poremećajima zgrušavanja krvi ili funkcije trombocita Voltaren valja primjenjivati s oprezom, a u bolesnika s krvnim diskrazijama ili depresijom koštane srži se ne preporučuje. Poseban oprez se preporučuje pri primjeni Voltaren injekcija u bolesnika s bronhalnom astmom zbog moguće egzacerbacije simptoma.

Voltaren injekcije se ne preporučuju za liječenje djece. Bolesnici koji osjete vrtoglavicu ili ostale znakove utjecaja na središnji živčani sustav, uključujući vidne poremećaje, ne smiju upravljati vozilima i strojevima.

Trudnoća i dojenje

Zbog nedostatnih podataka liječenje se Voltaren injekcijama tijekom trudnoće i dojenja ne preporučuje.

Nuspojave

Povremeno se mogu pojaviti bolovi u trbuhu, mučnina, povraćanje, proljev, grčevi u trbuhu, dispepsija, flatulencija i anoreksija.
Rjeđe se mogu pojaviti krvarenje iz probavnog sustava i peptički ulkus (sa ili bez krvarenja ili perforacije). Povremeno se mogu pojaviti glavobolja, omaglica i vrtoglavica, a rjeđe pospanost i umor.

Rijetko se može pojaviti osip, a još rjeđe urtikarija i sustavne reakcije preosjetljivosti. Od bubrežnih nuspojava rijetko se javlja edem, a iznimno akutno bubrežno zatajenje.

Prolazni porast serumskih jetrenih enzima se javlja povremeno,a rijetko poremećaj jetrene funkcije uključujući hepatitis sa ili bez žutice.

Hematološke nuspojave zabilježene su u izoliranim slučajevima: trombocitopenija, leukocitopenija, anemija (hemolitička, aplastična), agranulocitoza.

Povremeno se mogu pojaviti reakcije na mjestu primjene injekcije (bol i induracija)Aseptična nekroza tkiva može se pojaviti iznimno rijetko.

O svakoj nuspojavi valja obavijestiti svog liječnika ili ljekarnika.

Interakcije

Diklofenak može povisiti serumsku razinu digoksina i litija.

Nesteroidni protuupalni lijekovi koče djelovanje diuretika. Tijekom istodobne primjene s diureticima koji čuvaju kalij diklofenak može povisiti serumsku razinu kalija.
Istodobna sustavna primjena više različitih nesteroidnih protuupalnih lijekova može povećati učestalost nuspojava.

Iako nije dokazano da diklofenak utječe na djelovanje antikoagulansa, bolesnike koji se istodobno liječe ovim lijekovima potrebno je nadzirati.

Diklofenak se može primjenjivati istodobno s oralnim hipoglikemicima, bez mijenjanja njihovog kliničkog učinka. U iznimnim slučajevima klinički se učinak može promijeniti.

Dozu hipoglikemika tada valja prilagoditi.

Ne preporučuje se primjena diklofenaka 24 sata prije ili nakon primjene metotreksata jer pojačava njegove toksične učinke.
Istodobna primjena ciklosporina i diklofenaka može pojačati nefrotoksični učinak ciklosporina.

Uslijed interakcije kinolona i nesteroidnih protuupalnih lijekova mogu se pojaviti konvulzije, te je potreban oprez.

Napomene

PLIVA d.d.
Ulica grada Vukovara 49
10 000 Zagreb, Hrvatska NOVARTIS, Basel, Švicarska u suradnji

Članak uređen:

Ocijenite članak

4.50 / 5   4

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: voltaren injekcije, voltaren injekcija, voltaren ampule, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Voltaren injekcije – Uputa o lijeku

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.