Ventolin otopina za inhaliranje – Uputa o lijeku

Proizvođač: Pliva
Samo na recept? DA
Primjena: Selektivni agonisti beta2-adrenergičkih receptora

Skoči na:

» opis
» primjena
» doziranje
» mjere opreza
» napomene

Opis

Sastav

1 ml otopine sadržava 5 mg salbutamola u obliku sulfata*.
* aktivna supstancija GlaxoWellcome

  • Pomoćne tvari: benzalkonij klorid, sulfatna kiselina, voda pročišćena.

Farmaceutski oblik i veličina pakiranja

Otopina za atomizator; 10 ml

Farmakoterapijska skupina i djelovanje

Salbutamol je selektivni beta2-agonist koji dovodi do relaksacije glatkih mišića bronha s posljedičnom bronhodilatacijom, smanjenjem otpora u dišnim putovima i povišenjem ekspiratornog volumena.

Način i mjesto izdavanja

Na recept

Rok valjanosti

Označen je na pakiranju. Lijek se ne smije rabiti nakon isteka roka valjanosti. Čuvati pri temperaturi do 25 °C, zaštićeno od svjetlosti.

LIJEK VALJA ČUVATI IZVAN DOSEGA DJECE!

Primjena

Terapijske indikacije

Uporaba Ventolin otopine za inhaliranje indicirana je u liječenju astme, bronhospazma i/ili reverzibilne bronhoopstrukcije.

Doziranje

Doziranje i način uporabe

Ventolin otopina za inhaliranje upotrebljava se isključivo za inhalaciju, pod kontrolom liječnika te uz upotrebu prikladnog nebulizatora. Otopina se ne smije injicirati ili primjenjivati peroralno. Djelovanje salbutamola traje 4 do 6 sati.

Može se primjenjivati intermitentno ili kontinuirano:

INTERMITENTNA PRIMJENA

Odrasli: 1,5-3 ml Ventolin otopine za inhaliranje (7,5-10 mg salbutamola) primjenjuje se u zraku obogaćenom kisikom pomoću intermitentnog ventilatora s pozitivnim tlakom tijekom 3 minute. Postupak se ponavlja po potrebi do 4 puta na dan.

Djeca: isti način intermitentne uporabe moguć je i u djece: 0,5 ml (2,5 mg salbutamola) razrijedi se do 2 ili 2,5 ml s fiziološkom otopinom. Intermitentna primjena može se ponoviti do 4 puta dnevno.

KONTINUIRANA PRIMJENA

Ventolin otopina za inhaliranje razrijedi se s fiziološkom otopinom tako da svaki mililitar razrijeđene otopine sadržava 50-100 mikrogramag salbutamola po mililitru (1 ml u 50 do 100 ml).

Tako razrijeđena otopina inhalira se kao aerosol pomoću prikladnog nebulizatora. Uobičajena je doza 1-2 mg na sat.

U djece ispod 18 mjeseci klinička djelotvornost nebuliziranog salbutamola nije potvrđena. Kako se uz visoke doze veže veća mogućnost pojava nuspojava, doza se može povisiti isključivo na savjet liječnika.

Potreba za povisivanjem doze bronhodilatarora, posebice inhalacijskih beta2-agonista kratkog djelovanja, u svrhu suzbijanja simptoma, ukazuje na slabu kontrolu astme. U tom se slučaju treba razmotriti potreba primjene antiinflamatorne terapije (npr. viših doza kortikosteroida).

Bolesnici koji se liječe Ventolin otopinom za inhaliranje smiju u svrhu ublaživanja simptoma istovremeno primati druge oblike inhalacijskih bronhodilatatora kratkog djelovanja.

Predoziranje

U slučaju blagog do srednje teškog predoziranja mogu se javiti fini tremor skeletnih mišića (obično ruku), tahikardija i periferna vazodilatacija i obično su reverzibilni nakon prekida terapije.

U slučaju težeg predoziranja, antidot je kardioselektivni beta-blokator no oni se moraju primjenjivati s oprezom u bolesnika s bronhospazmom.

Kao posljedica predoziranja salbutamola može se javiti hipokalemija, te se mora kontrolirati serumska razina kalija.

Ukoliko se javi bilo kakav znak predoziranja, primjena otopine Ventolina za inhaliranje mora se smjesta prekinuti.

Mjere opreza

Kontraindikacije

Preosjetljivost na salbutamol ili na bilo koji sastojak lijeka.

Posebna upozorenja

Tijekom uporabe beta2-agonista može nastati potencijalno opasna hipokalemija, posebice primjenom parenteralnih i nebulizirajućih oblika.

Poseban se oprez savjetuje u liječenju akutne, teške astme jer ovaj efekt može biti potenciran hipoksijom ili istovremenom primjenom derivata ksantina, steroida ili diuretika.

Kao što je slučaj i s ostalim beta2-agonistima, salbutamol može uzrokovati reverzibilne metaboličke poremećaje kao što je povišenje razine šećera u krvi.

Salbutamol treba s oprezom primjenjivati u bolesnika s tireotoksikozom, kardiovaskularnim poremećajima (posebice koronarnom insuficijencijom, kardijalnim aritmijama i hipertenzijom) te u bolesnika s konvulzivnim poremećajima.

U malog broja pacijenata liječenih kombinacijom nebuliziranog salbutamola i ipratropium bromida registrirana je pojava akutnog glaukoma uskog kuta.

Kombinacija nebuliziranog salbutamola i nebuliziranih antiholinergika stoga treba biti primjenjivana s oprezom.

Bolesnici moraju dobiti odgovarajuće upute posebice moraju biti upozoreni da otopina ili aerosol ne smije doći u kontakt s okom.

Trudnoća i dojenje

Ventolin se tijekom trudnoće može koristiti samo ako moguća korist za trudnicu nadmašuje moguću opasnost za plod.

Ne zna se da li se salbutamol izlučuje u majčino mlijeko te se njegova primjena u trudnoći može preporučiti samo ako očekivana korist za majku nadmašuje opasnost za dijete.

Nuspojave

Uobičajene nuspojave obuhvaćaju:

  • palpitacije, bol u prsima, ubrzano lupanje srca, tremor i nervozu.

One su obično vezane uz dozu i nestaju prekidom terapije.

Reakcije preosjetljivosti, uključujući angioedem, urtikariju, bronhospazam, hipotenziju i kolaps, opisane su vrlo rijetko.

Rijetko se mogu pojaviti tahikardija i kardijalna aritmija. Glavobolje i hiperaktivnost u djece opisuju se rijetko.

O svakoj nuspojavi valja obavijestiti svog liječnika ili ljekarnika.

Interakcije

Ventolin otopina za inhaliranje mora se s oprezom primjenjivati u bolesnika za koje se zna da primaju veće doze ostalih simpatomimetika. Salbutamol se ne bi smio primjenjivati istodobno s neselektivnim beta2-blokatorima kao što je propranolol.

Preporuča se oprez kod istodobne primjene s diureticima koji ne štede kalij, inhibitorima monoamin oksidaze, tricikličnim antidepresivima i digoksinom.

Napomene

PLIVA d.d. Ulica grada Vukovara 49 10 000 Zagreb, Hrvatska

Članak uređen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: bronhospazam, ventolin otopina za inhaliranje, ventolin kapi, ventolin inhalacija doziranje, smesa za inhalacoju, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Ventolin otopina za inhaliranje – Uputa o lijeku

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.