Trisequens tablete – Uputa o lijeku

Pažljivo pročitajte cijelu uputu prije nego počnete uzimati lijek.

 • Sačuvajte ovu uputu. Možda ćete je trebati ponovo pročitati.
 • Ako imate dodatnih pitanja, obratite se svom liječniku ili ljekarniku.
 • Ovaj je lijek propisan Vama. Nemojte ga davati drugima. Može im štetiti, čak i ako imaju simptome jednake Vašima.
 • Ako primijetite bilo koju nuspojavu, potrebno je obavijestiti liječnika ili ljekarnika.

U ovoj uputi:

 1. Što je Trisequens i za što se koristi
 2. Prije nego počnete uzimati Trisequens
 3. Kako uzimati Trisequens
 4. Moguće nuspojave
 5. Kako čuvati Trisequens
 6. Dodatne informacije

1. Što je Trisequens i za što se koristi

Trisequens je sekvencijalni kombinirani lijek za hormonsko nadomjesno liječenje (HNL) koji se uzima svakoga dana bez prekida.

Trisequens je prikladan za žene u postmenopauzi u kojih je prošlo najmanje 6 mjeseci od zadnje mjesečnice koju su dobile prirodnim putem.

Trisequens sadrži dva hormona, estrogen (estradiol) i progestagen (noretisteronacetat). Estradiol u lijeku Trisequens jednak je onom koji nastaje u jajnicima žena, a svrstava se u prirodne estrogene.

Noretisteronacetat je sintetski progestagen koji djeluje na sličan način kao progesteron, drugi važan ženski spolni hormon.

Trisequens je namijenjen za:

 • Ublažavanje neugodnih simptoma menopauze kao što su valovi vrućine, noćna znojenja i suhoća rodnice u žena u postmenopauzi koje još imaju maternicu.
 • Sprječavanje osteoporoze (smanjenje mineralne gustoće kostiju) u žena u postmenopauzi, ako imaju visok rizik od budućih lomova kostiju i ne mogu uzimati druge lijekove za tu namjenu.

Iskustvo u liječenju žena starijih od 65 godina je ograničeno.

Liječnik Vam je možda propisao Trisequens za nešto drugo. Uvijek slijedite savjete liječnika.

2. Prije nego počnete uzimati Trisequens

Sigurnost HNL-a

Uzimanje HNL-a povezano je, osim s povoljnim učincima, i s nekim rizicima koje morate uzeti u obzir kada odlučujete da li uzimati, odnosno da li nastaviti s uzimanjem HNL-a.

Liječnički pregledi

Prije nego počnete uzimati HNL liječnik Vas treba pitati o osobnoj povijesti bolesti te o povijesti bolesti članova Vaše obitelji.

Liječnik može odlučiti da Vam pregleda dojke i/ili trbuh, a može i napraviti ginekološki pregled, ali samo ako su ovi pregledi za Vas neophodni ili imate posebne razloge za zabrinutost.

Kada počnete s uzimanjem lijeka Trisequens trebate redovito odlaziti liječniku na kontrolne preglede (najmanje jednom godišnje).

Tijekom tih pregleda liječnik s Vama može razgovarati o povoljnim učincima i rizicima nastavka liječenja lijekom Trisequens.

Osim redovitih pregleda kod liječnika, ne zaboravite:

 • Redovito pregledavati dojke kako biste uočili sve promjene kao što su jamice na koži, promjene na bradavicama ili kvržice koje možete vidjeti ili osjetiti.
 • Odlaziti na redovne preglede dojki (mamografiju) i napraviti briseve sluznice grlića maternice.

Nemojte uzimati Trisequens

Ako se nešto od dolje navedenog odnosi na Vas, razgovarajte s liječnikom. Nemojte započeti s uzimanjem lijeka Trisequens:

 • ako imate, sumnjate da imate ili ste imali karcinom dojke
 • ako imate, sumnjate da imate ili ste imali karcinom sluznice maternice (karcinom endometrija) ili bilo koji drugi karcinom ovisan o estrogenu
 • ako imate nenormalno vaginalno krvarenje nepoznatog uzroka
 • ako imate hiperplaziju endometrija (pretjeran rast sluznice maternice), a niste zbog toga liječeni
 • ako imate ili ste imali krvni ugrušak u venama (venska tromboembolija), u nogama (duboka venska tromboza) ili u plućima (plućna embolija)
 • ako imate poremećaj zgrušavanja krvi (trombofilijski poremećaj kao što je nedostatak proteina C, proteina S ili antitrombina)
 • ako imate ili ste imali srčani udar, moždani udar ili imate anginu pektoris koja uzrokuje nelagodu, pritisak ili bol u prsima
 • ako imate ili ste imali problema s jetrom i testovi funkcije jetre se nisu vratili u normalu
 • ako ste alergični (preosjetljivi) na estradiol, noretisteronacetat ili bilo koji drugi sastojak Trisequens tableta (navedeno u dijelu 6. Dodatne informacije)
 • ako imate porfiriju (metabolička bolest s poremećajem stvaranja krvnih pigmenata).

Budite posebno oprezni s lijekom Trisequens

Izvijestite liječnika ako imate (ili ste imali) neko od sljedećih stanja, jer će Vas liječnik možda željeti pomnije pratiti.

Ova stanja mogu se u rijetkim slučajevima ponovno pojaviti ili pogoršati za vrijeme liječenja lijekom Trisequens:

 • ako imate ili ste imali leiomiome (dobroćudni tumori maternice) ili endometriozu, stanje u kojem sluznica uterusa (maternice) raste izvan uterusa, uzrokujući bol ili krvarenje
 • ako ste u prošlosti imali krvne ugruške (trombozu) ili imate faktore rizika za stvaranje krvnih ugrušaka (vidjeti Krvni ugrušci u venama) (faktori rizika i simptomi krvnih ugrušaka navedeni su u dijelu 4. Druge nuspojave kombiniranog HNL-a)
 • ako imate faktore rizika za razvoj tumora ovisnih o estrogenu, kao što je bliska srodnica (majka, sestra, baka s očeve ili majčine strane) s karcinomom dojke i/ili endometrija
 • ako imate povišeni krvni tlak
 • ako imate poremećaj jetre kao što je adenom jetre (dobroćudni tumor)
 • ako imate šećernu bolest sa ili bez krvožilnih poremećaja
 • ako imate žučne kamence
 • ako imate migrenu ili jaku glavobolju
 • ako imate sistemski eritemski lupus (autoimuna bolest)
 • ako ste prethodno imali hiperplaziju endometrija (pretjeran rast sluznice maternice)
 • ako imate epilepsiju
 • ako imate astmu
 • ako imate otosklerozu (progresivni gubitak sluha).

Ako trebate obaviti laboratorijske pretrage krvi, obavijestite liječnika o tome da uzimate Trisequens jer estrogen može utjecati na rezultate.

Ako ćete ići na operaciju, obavijestite o tome liječnika. Možda ćete morati prekinuti uzimanje HNL-a 4 do 6 tjedana prije operacije kako bi se smanjio rizik od krvnog ugruška. Liječnik će Vam reći kada ponovo možete započeti s uzimanjem HNL-a.

HNL i karcinom

Pretjeran rast sluznice maternice (hiperplazija endometrija) i karcinom sluznice maternice (karcinom endometrija)

U žena koje imaju maternicu uzimanje HNL -a sa samim estrogenom tijekom duljeg razdoblja povećava rizik od pretjeranog rasta sluznice maternice (hiperplazije endometrija) i karcinoma sluznice maternice (karcinoma endometrija.

Uzimanje progestagena, uz estrogen, kao što je u lijeku Trisequens, pomaže smanjenju dodatnog rizika.

Usporedba

U prosječno 5 na 1000 žena koje imaju maternicu i koje ne uzimaju HNL, bit će dijagnosticiran karcinom endometrija.

U žena dobi od 50 do 65 godina koje imaju maternicu i uzimaju HNL sa samim estrogenom, broj dodatnih slučajeva karcinoma endometrija može biti između 5 i 55 na 1000, ovisno o dozi i trajanju liječenja.

Dodatak progestagena HNL-u sa samim estrogenom značajno smanjuje rizik od karcinoma endometrija.

Karcinom dojke

Dokazan je povećani rizik od karcinoma dojke u žena koje uzimaju kombinaciju estrogen-progestagen, a možda i HNL sa samim estrogenom. To ovisi o trajanju HNL-a.

Povećani rizik uočava se nakon otprilike 3 godine, ali se vraća u normalu tijekom nekoliko (najviše 5) godina nakon prestanka liječenja.

Usporedba

U prosječno 9 do 12 na 1000 žena dobi od 50 do 65 godina koje ne uzimaju HNL bit će dijagnosticiran karcinom dojke tijekom 5 godina.

U žena iste dobi koje uzimaju HNL s kombinacijom estrogen-progestagen tijekom 5 godina, broj dodatnih slučajeva karcinoma dojke bit će 6 na 1000 korisnica.

U prosječno 14 na 1000 žena u dobi od 50 do 79 godina koje ne uzimaju HNL bit će dijagnosticiran karcinom dojke tijekom 5 godina.

U žena iste dobi koje uzimaju HNL s kombinacijom estrogen-progestagen tijekom 5 godina, broj dodatnih slučajeva karcinoma dojke bit će 4 na 1000 korisnica.

Karcinom jajnika

Karcinom jajnika puno je rjeđi od karcinoma dojke. Smatra se da je dugotrajna (najmanje 5-10 godina) primjena pripravaka HNL-a koji sadrže samo estrogen povezana s lagano povećanim rizikom od karcinoma jajnika.

Neka ispitivanja ukazuju da dugotrajna primjena kombiniranog HNL-a može uzrokovati sličan ili nešto manji rizik.

U žena koje su uzimale HNL dulje od 5 godina, bit će 1 dodatan slučaj na 2500 korisnica.

Utjecaj HNL-a na srce i krvotok

Krvni ugrušci u venama (venska tromboembolija)

HNL povećava rizik od krvnih ugrušaka u venama 1,3 do 3 puta, osobito u prvoj godini primjene. Općenito, veća je vjerojatnost da dobijete krvni ugrušak u venama ako se jedna ili više navedenih stavaka odnosi na Vas:

 • stariji ste
 • trudni ste ili ste nedavno rodili
 • uzimate estrogene
 • Vi ili bilo tko iz Vaše uže obitelji imao je krvne ugruške u nogama, plućima ili u drugom organu
 • imate iznimno povećanu tjelesnu težinu
 • imate sistemski eritemski lupus (autoimunu bolest)
 • imate problema sa zgrušavanjem krvi zbog čega trebate dugotrajno liječenje s lijekom za sprječavanje krvnih ugrušaka (antikoagulansi)
 • ne možete hodati ili stajati dulje vrijeme zbog veće operacije, ozljede ili bolesti (dugotrajna nepokretnost)
 • imate karcinom.

Usporedba

Očekuje se da će prosječno 4 na 1000 žena u njihovim pedesetim godinama koje ne uzimaju HNL dobiti krvni ugrušak u venama tijekom 5 godina.

Broj dodatnih slučajeva krvnih ugrušaka u venama, u žena iste dobi koje su uzimale HNL s kombinacijom estrogen-progestagen tijekom 5 godina, bio je 5 na 1000 korisnica.

Koronarna arterijska bolest (KAB)

Nema dokaza da će HNL pomoći u sprječavanju srčane bolesti. Žene koje uzimaju HNL s kombinacijom estrogen-progestagen imaju neznatno veću vjerojatnost da će dobiti srčanu bolest nego žene koje ne uzimaju HNL.

Budući da je osnovni apsolutni rizik za srčanu bolest snažno povezan s dobi, broj dodatnih slučajeva srčane bolesti zbog uzimanja HNL -a s estrogenom -progestagenom jako je malen u zdravih žena koje su blizu menopauze, no povećat će se s odmaklom dobi.

Moždani udar

HNL s kombinacijom estrogen-progestagen i samim estrogenom povećava rizik od moždanog udara do 1,5 puta. Usporedni rizik u žena koje koriste naspram onih koje ne koriste HNL ne mijenja se s dobi ni s vremenom proteklim od menopauze.

Međutim, budući da je rizik od moždanog udara snažno povezan s dobi, ukupni općeniti rizik od moždanog udara u žena koje uzimaju HNL povećat će se s dobi.

Usporedba

Očekuje se da će prosječno 8 na 1000 žena u njihovim pedesetim godinama koje ne uzimaju HNL imati moždani udar tijekom 5 godina.

Broj dodatnih slučajeva moždanog udara, u žena iste dobi koje uzimaju HNL tijekom 5 godina, je 3 na 1000 korisnica.

Ostala stanja

HNL neće spriječiti gubitak pamćenja. Rizik od mogućeg gubitka pamćenja može biti nešto veći u žena koje počinju uzimati bilo koju vrstu HNL-a nakon 65. godine.

Prestanite uzimati Trisequens

Ako nastupi bilo koje od dolje navedenih stanja prestanite uzimati Trisequens te odmah kontaktirajte svog liječnika:

 • ako se po prvi puta pojavi glavobolja poput migrene
 • ako se razvije žuta boja kože ili očiju (žutica) ili drugi problemi s jetrom
 • ako Vam znatno poraste krvni tlak dok uzimate Trisequens (simptomi visokog krvnog tlaka su primjerice glavobolja, umor i omaglica)
 • ako zatrudnite
 • ako se pojavi bilo koje stanje navedeno u dijelu 2. Prije nego počnete uzimati Trisequens.

Krvarenje s lijekom Trisequens

Trisequens će uzrokovati periodična krvarenja slična mjesečnici koja se obi čno javljaju tijekom uzimanja crvenih tableta.

Ako krvarenja postanu obilnija no obično, o tome trebate obavijestiti liječnika. Kod nekih žena može se pojaviti neplanirano krvarenje većeg ili manjeg intenziteta tijekom prvih nekoliko mjeseci primjene lijeka Trisequens.

Ako se neplanirano krvarenje većeg ili manjeg intenziteta javlja dulje od prvih nekoliko mjeseci ili se pojavi nakon stanovitoga vremena primjene HNL-a ili se nastavi i nakon prekida uzimanja lijeka Trisequens o tome obavijestite liječnika što je prije moguće.

Uzimanje drugih lijekova

Neki lijekovi mogu umanjiti djelovanje lijeka Trisequens:

 • lijekovi za liječenje epilepsije (primjerice fenobarbital, fenitoin i karbamazepin)
 • lijekovi za liječenje tuberkuloze (primjerice rifampicin, rifabutin)
 • lijekovi za liječenje HIV infekcije (primjerice nevirapin, efavirenz, ritonavir i nelfinavir).
 • biljni pripravci koji sadrže gospinu travu (Hypericum perforatum).

Drugi lijekovi mogu pojačati učinak lijeka Trisequens:

 • lijekovi koji sadrže ketokonazol (za liječenje od gljivičnih infekcija).
 • Istodobna primjena ciklosporina može uzrokovati povećanu razinu ciklosporina u krvi.

Obavijestite svog liječnika ili ljekarnika ako uzimate ili ste nedavno uzimali bilo koje druge lijekove, uključujući i one koje ste nabavili bez recepta.

Uzimanje hrane i pića s lijekom Trisequens

Tablete se mogu uzeti sa ili bez hrane i pića.

Trudnoća i dojenje

Trudnoća

Nemojte uzimati Trisequens ako ste trudni.

Ako zatrudnite tijekom uzimanja lijeka Trisequens, odmah prekinite liječenje i obratite se svom liječniku.

Dojenje

Nemojte uzimati Trisequens ako dojite.

Obratite se svom liječniku ili ljekarniku za savjet prije nego uzmete bilo koji lijek.

Upravljanje vozilima i strojevima

Trisequens nema poznatog utjecaja na sposobnost upravljanja vozilima ili rada sa strojevima.

Važne informacije o nekim sastojcima lijeka Trisequens

Trisequens sadrži laktozu hidrat.

Ako Vam je liječnik rekao da ne podnosite neke šećere, savjetujte se s liječnikom prije uzimanja ovog lijeka.

Tekst se nastavlja na idućoj stranici 1 2

Članak objavljen:

Saznajte više o menopauzi u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: trisequens tablete, trisequens, trisekvens tablete, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu