Rozamet krema – upute o lijeku

Proizvođač:

Jadran Galenski laboratorij

Samo na recept?

DA

Primjena:

terapija rozacee

Skoči na
» opis
» primjena
» doziranje
» mjere opreza
» napomene

Opis

Sastav

1 g kreme sadržava 10 mg metronidazola.

Pomoćne tvari: emulgirajući vosak, glicerol, metil p-hidroksibenzoat, propil p-hidroksibenzoat, propilenglikol, tekući parafin, pročišćena voda.Pakovanje25 g kreme u aluminijskoj tubi, u kartonskoj kutiji.

Farmakoterapijska grupa i djelovanje

Metronidazol je sintetički nitroimidazolski derivat s antibakterijskim i antiprotozoalnim učinkom koji se koristi za liječenje upalnih dermatoza. Lijek uzrokuje smanjenje upalnih lezijaOštećenje ili ozljeda. (papula i pustula) i crvenilo kože prvenstveno u bolesnika s rozaceom i steroidnog rozaceiformnog dermatitisa.

Način i mjesto izdavanja

Izdaje se u ljekarnama na liječnički recept.

Rok valjanosti

Otisnut je na pakovanju. Lijek se ne smije upotrebljavati nakon isteka roka valjanosti.

Način čuvanja

Čuvati na temperaturi do 25°C u originalnom pakovanju, izvan dohvata djeci.

Primjena

Terapijske indikacije

Lokalna primjena metronidazola u obliku kreme (1%) indicirana je u liječenju bolesnika s rozaceom te s rozeaceiformnim steroidnim dermatitisom.

Doziranje

Prije primjene Rozamet kreme zahvaćeno područje kože valja oprati mlakom vodom ili blagim sredstvom za čišćenje koje ne nadražuje kožu.

Metronidazol krema nanosi se u tankom sloju koji se zatim lagano utrljava u zahvaćena kožna područja (upalne lezije i rozaceiformni eritem) 1-2 puta na dan (ujutro i navečer). Kako bi se smanjio rizik lokalne iritacije preporuča se pauza od 15 do 20 minuta između čišćenja kože i aplikacije Rozamet kreme.

Kliničko poboljšanje nastupa za oko tri tjedna, a lijek se primjenjuje tijekom 1-2 mjeseca. Kada je postignut odgovarajući klinički odgovor liječenje se prilagođava tijeku bolesti.

Predoziranje

Nije zabilježeno.

Mjere opreza

Lijek je namijenjen isključivo za vanjsku primjenu, a budući da uzrokuje iritaciju oka treba izbjegavati kontakt s očima. Ako dođe do pojave lokalne kožne iritacije primjenu metronidazola treba prorijediti ili privremeno prekinuti. Prilikom primjene lijeka treba izbjegavati izlaganje suncu.

Kontraindikacije

Kontraindicirana je primjena metronidazola u bolesnika s poznatom preosjetljivosti na lijek, parabene i slične spojeve.Posebna upozorenja

Trudnoća i dojenje

Metronidazol, primjenjen lokalno nije iskazao štetnih učinaka na reprodukciju i/ili razvoj ploda. Iako je razina lijeka u serumu nakon lokalne aplikacije značajno niža u odnosu na oralnu aplikaciju, potreban je oprez pri dojenju ili eventualan prekid dojenja odnosno uzimanja lijeka

Utjecaj na sposobnost upravljanja vozilima i strojevima

Lijek ne utječe na sposobnost upravljanja vozilima i strojevima.

Nuspojave

Nuspojave lokalne primjene metronidazola su rijetke i blage te je stoga liječenje karakterizirano dobrom podnošljivosti.

Najčešće nuspojave su lokalne kožne reakcije karakterizirane prolaznim crvenilom, osjećajem suhoće, žarenjem, bockanjem i znacima iritacije, a javljaju se u oko 2% bolesnika.

Primjena u blizini očiju može uzrokovati suzenje.

Procjena metronidazolom uzrokovanih lokalnih reakcija je otežana budući da su mnogi navedeni simptomi karakteristični i za rozaceu.

Mogućnost javljanja sustavnih nuspojava metronidazola gotovo da ne postoji zbog izuzetno niskih koncentracija koje se postižu nakon lokalne primjene.

O svakoj nuspojavi potrebno je obavijestiti liječnika ili ljekarnika.

Interakcije s drugim lijekovima

Koncentracije metronidazola nakon lokalne primjene su vrlo niske, tako da je mogućnost interakcija svedena na minimum.

Napomene

Proizvodi

“JADRAN”- Galenski laboratorij d.d., Pulac bb, Rijeka, Hrvatska

Članak uređen:

Ocijenite članak

3.70 / 5   10

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: rozamet krema, rozamet, metronidazol krema, rozamet krema cijena, rozamet krema za lice, metronidazol krem, rozamet krema iskustva, ROSAMED, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Rozamet krema – upute o lijeku

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje
  1. Molim Vas pojašnjenje oko vremena liječenja Rozamet kremom
    Radi li se o sustavnom korištenju iste 1-2 mjeseca .
    Ima li krema u sebi kortikosteroide il sam u krivu.