Ranibos tablete (150/300mg) – Uputa o lijeku

Skoči na:

» opis
» primjena
» doziranje
» napomene

Opis

Sastav

1 filmtableta sadrži 150,0 mg ranitidina.
1 filmtableta sadrži 300,0 mg ranitidina.

Djelovanje

Ranitidin je reverzibilni, visoko selektivni blokator histaminskih H2 receptora koji su smješteni na parijetalnim ćelijama sluznice želuca. Rezultat toga djelovanja je snažna inhibicija sekrecije želučane kiseline.

Nastalo smanjenje ukupnog volumena želučanog soka uzrokuje proporcionalno smanjenje sekrecije pepsina.

Na taj način ranitidin ostvaruje kompleksan uticaj na oboljenja gornjeg dijela gastrointestinalnog trakta uzrokovana ili praćena hipersekrecijom želučane kiseline.

Primjena

Indikacije

  • Duodenalni i gastrični ulkus
  • Prevencija pojave ulkusa u toku primjene NSAI lijekova
  • Gastroezofagealna refluksna bolest
  • Refluksni ezofagitis
  • Zollinger-Ellisonov sindrom
  • Hronična epizodična dispepsija
  • Profilaksa krvarenja iz stres ulkusa u teško bolesnih pacijenata i profilaksa rekurentnog krvarenja u pacijenata s krvarećim peptičkim ulkusom
  • Profilaksa aspiracije gastrične kiseline (Mendelsonov sindrom)

Doziranje

Odrasli

Duodenalni i gastrični ulkus
150 mg 2 puta na dan (ujutro i uvečer) ili 300 mg uvečer, prije spavanja, u trajanju od najmanje 4 sedmice.

Alternativni terapijski režim koji se primjenjuje u liječenju duodenalnog ulkusa: 300 mg, 2 puta na dan (ujutro i uvečer), u trajanju od najmanje 4 sedmice.

Doza održavanja od 150 mg ranitidina uvečer, prije spavanja, preporučuje se primjenjivati tokom dužeg vremenskog perioda, posebno u pacijenata s rekurentnim ulkusom u anamnezi.

Duodenalni ulkus uzrokovan s Helicobacter pylori

U liječenju duodenalnog ulkusa uzrokovanog s Helicobacter pylori preporučuje se kombinovana terapija:

1 RANIBOS® filmtableta 150 mg 2 puta na dan (ujutro i uvečer), 2 AMOXIBOS® kapsule 500 mg 2 puta na dan i 1 METROZOL® tableta 500 mg 2 puta na dan ili 1 METROZOL® filmtableta 400 mg 3 puta na dan. Kombinovana terapija primjenjuje se 2 tjedna, dok primjenu RANIBOS® filmtableta treba produžiti za još 2 tjedna.

Prevencija pojave ulkusa u toku primjene NSAI lijekova

150 mg 2 puta na dan (ujutro i uvečer).

Gastroezofagealna refluksna bolest

150 mg 2 puta na dan (ujutro i uvečer) ili 300 mg uvečer, prije spavanja, u trajanju od najmanje 6 tjedana, a po potrebi i do 12 mjeseci.

Refluksni ezofagitis

150 mg 2 puta na dan (ujutro i uvečer), u trajanju od 8 do 12 tjedana.
Alternativni terapijski režim koji se primjenjuje kod težih formi refluksnog ezofagitisa: 150 mg 4 puta na dan, u trajanju od 8 do 12 tjedana.

Zollinger-Ellisonov sindrom

150 mg 2 puta na dan (ujutro i uvečer). U okviru ove indikacije mogu se primijeniti veće pojedinačne doze ranitidina, kao i frekventnije doziranje (više puta na dan). Maksimalna doza koja se primjenjivala u okviru navedene indikacije je 6 g ranitidina na dan.

Hronična epizodična dispepsija

150 mg 2 puta na dan (ujutro i uvečer), u trajanju do 6 sedmica.

Profilaksa krvarenja iz stres ulkusa u teško oboljelih pacijenata i profilaksa rekurentnog krvarenja u pacijenata s krvarećim peptičkim ulkusom

150 mg 2 puta na dan (ujutro i uvečer) se primjenjuje odmah nakon što pacijent prijeđe na prehranu oralnim putem.

Profilaksa aspiracije gastrične kiseline (Mendelsonov sindrom)

U pacijenata s rizikom aspiracije kiselog želučanog sadržaja preporučuje se večer prije očekivanog operativnog zahvata, kao i 2 sata prije uvođenja u anesteziju primijeniti dozu od 150 mg ranitidina.

Djeca

Djeci uzrasta od 14 do 18 godina preporučuje se doza od 150 mg ranitidina 2 puta na dan (ujutro i uvečer). Najviša dnevna doza ranitidina koja se može primijeniti u ovoj populaciji je 300 mg.

Kao doza održavanja preporučuje se 150 mg ranitidina uvečer, prije spavanja.

Posebno doziranje

U pacijenata sa smanjenom renalnom funkcijom (klirens kreatinina manji od 50 mL/min) primjenjuje se doza od 75 mg ranitidina 2 puta na dan (ujutro i uvečer) ili 150 mg uvečer, prije spavanja, u trajanju 4 do 8 tjedana. Ista doza se preporučuje kao doza održavanja.

U pojedinim slučajevima (rezistentni na uobičajenu terapiju) neophodno je primijeniti dozu 150 mg 2 puta na dan (ujutro i uvečer).

Hemodijalizom se smanjuje količina ranitidina u krvi pa je potrebno prilagoditi doziranje (preporučenu dozu ranitidina treba primijeniti po završetku hemodijalize).

Kontraindikacije

  • Alergija na aktivnu ili pomoćne komponente lijeka

Napomene

Pakiranje

Kutija s 20 filmtableta od 150 mg.
Kutija s 10 filmtableta od 300 mg.

Proizvođač

Bosnalijek, BiH

Članak objavljen:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: ranibos, ranibos tablete, ranibos 150 mg, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu