Octenisept- doziranje, nuspojave

octenisept

Octenisept je bezbojni antiseptik za sluznice i rane.

skoči na » indikacije, doziranje, nuspojave

Cijena Octenisepta od 50 ml je 36.51 kuna.

 

Sastav: 100 ml vodene otopine sadrži

 • Djelatne tvari: oktenidin dihidroklorid 0.1 g, fenoksietanol 2.0 g.
 • Pomoćne tvari: kokamidopropilenbetain 1.00 g, N-acilirani aminopropildimetilamonij-acetat 30%-tna otopina 80.30 g, natrij klorid 0.05 g, natrij-D-glukonat 0.40 g, glicerol (85%) 0.50 g, natrij-hidroksid 95.99 g, pročišćena voda.

Farmaceutski oblik: otopina.

Doza:

 • 50 ml otopine u plastičnoj bočici s pumpicom raspršivača;
 • 250 ml otopine u plastičnoj boci s plastičnim zatvaračem;
 • 1000 ml otopine  u plastičnoj boci s plastičnim zatvaračem.

Farmakoterapijska grupa: Pripravci s učinkom na kožu; antiseptici i dezinficijensi – kvaterni amonijevi spojevi (Oktenidin, kombinacije).
Nositelj odobrenja: Oktal Pharma d.o.o., Utinjska 40, 10020 Zagreb, Hrvatska.
Proizvođač: Schülke&MayrGmbH, Robert Koch Straβe 2, 22840 Nordestedt, Njemačka. Način i mjesto izdavanja: Bez recepta, samo u ljekarnama.

TERAPIJSKE INDIKACIJE:

 • Za višekratno, vremenski ograničeno antiseptičko djelovanje na sluznicama i rubnim dijelovima kože; prije dijagnostičkih i kirurških zahvata: u području vagine, vulve, glansa penisa i prije kateterizacije mokraćnog mjehura; u usnoj šupljini.
 • Za ograničeno i podržavajuće liječenje gljivičnih bolesti i kao pomoćno sredstvo kod antiseptičke obrade rana. U analno-genitalnom području prije dijagnostičko-kirurških zahvata.

Kontraindikacije: Octenisept® se ne smije upotrijebiti za ispiranje trbušne šupljine (npr. intraoperativno), mokraćnog mjehura i srednjeg uha, niti u slučaju preosjetljivosti na sastojke lijeka.

Mjere opreza pri uporabi: Ne smije se progutati u većim količinama ili slučajnim injiciranjem doći u doticaj s krvotokom. Interakcije s drugim  lijekovima i drugi oblici interakcija: Ne smije se primijeniti istovremeno na istim područjima na kojima su upotrijebljeni jodni antiseptici, jer se može razviti razlika u boji kože (od smeđe do ružičaste).

POSEBNA UPOZORENJA:
 • Octenisept® se primjenjuje u originalnoj opremi i ne smije se miješati s drugim preparatima; kod primjene na sluznicama treba obratiti pažnju na temeljito vlaženje područja; mora se ostaviti da djeluje propisano vrijeme, jer se prijevremenim sušenjem skraćuje vrijeme djelovanja; zavoji i incizione folije mogu se staviti tek nakon što se Octenisept® temeljito osuši; primjena Octenisept® ne utječe negativno na zacjeljivanje rana; tijekom trudnoće i perioda dojenja, prije uporabe Octenisept® otopine potrebno je potražiti savjet liječnika.

Doziranje i način davanja:

 • Ako nije drugačije propisano, Octenisept® se primjenjuje na sluznicama i okolnoj koži natapanjem ili raspršivanjem (jedno raspršivanje = 0.17 ml).
 • Na područjima podložnim vlaženju, Octenisept® se nanosi s najmanje dva mokra tupfera. Potrebno je obratiti pažnju na potpuno vlaženje obrađivanog područja. Raspršivanje je preporučljivo na teže dostupnim mjestima. U svim slučajevima vrijeme djelovanja prije medicinskog postupka traje 1 do 2 minute.
 • Ispiranje usne šupljine moguće je pod ograničenim uvjetima, kada se obrađuje cijela usna šupljina. U takvim slučajevima primjenjuje se 20 ml Octenisept® otopine tijekom 20 sekundi.
 • Za popratno liječenje gljivičnih infekcija Octenisept® se raspršuje na inficiranu kožu ujutro i navečer.
 • Za postizanje odgovarajuće antimikrobne djelotvornosti moraju se točno slijediti navedene upute. Octenisept® je namijenjen za vremenski ograničenu primjenu u trajanju od približno 14 dana.

Predoziranje: Nije primjenjivo.

Nuspojave:

 • osjećaj peckanja i crvenilo kože (češće kod kateterizacije ili primjene u genitalnom području);
 • kontaktna alergija (dermatitis) na sastojke lijeka;
 • tijekom ispiranja usne šupljine u ustima prolazno ostaje gorak okus;
 • u slučaju kontakta s očima potrebno ih je odmah isprati obilnom količinom vode;
 • primjenom tijekom tetoviranja mogu se pojaviti crvenilo, peckanje i mjehurići.

O svakoj nuspojavi obavijestiti liječnika ili ljekarnika.

Napomena: Ovo je skraćena verzija upute o lijeku. Za službenu i potpunu verziju upute obratite se liječniku ili ljekarniku ili posjetite Oktal Pharma

Članak objavljen:

Ocijenite članak

3.50 / 5   22

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: octenisept, octenisept cijena, bivacin, octenisept sprej, Bivacyn, octenisept sprej cijena, bivacin sprej cijena, Bivacin sprej, bivacyn sprej cijena, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu