Lumidol kapsule – Uputa o lijeku

Proizvođač: Belupo
Samo na recept? DA

Skoči na:

» opis
» primjena
» doziranje
» mjere opreza
» napomene

Opis

SASTAV

Jedna kapsula sadržava 50 mg tramadolklorida.

 • POMOĆNE TVARI: laktoza hidrat, mikrokristalična celuloza, željezov oksid, crveni (E172), titanijev dioksid (E171).

FARMACEUTSKI OBLIK I VELIČINA PAKIRANJA

Kapsula, tvrda. 20 kapsula u smeđoj plastičnoj bočici od 50 ml sa sigurnosnim zatvaračem, u kutiji.

FARMAKOTERAPIJSKA SKUPINA

Tramadol je sintetski analgetik centralnog djelovanja iz skupine opioida.

NAČIN I MJESTO IZDAVANJA

Na recept , u ljekarni.

ROK VALJANOSTI

Otisnut je na pakiranju. Lijek se ne smije primijeniti nakon isteka roka valjanosti!

NAČIN ČUVANJA LIJEKA

Čuvati pri temperaturi do 25°C. Lijek treba čuvati izvan dohvata djece!

Primjena

Terapijske indikacije

Lumidol se primjenjuje u liječenju jakih i srednje jakih, akutnih i kroničnih bolova.

Može se primijeniti za suzbijanje bolova uzrokovanih različitim bolestima ili stanjima kao što su tumori, upale, traume, smetnje krvotoka, neuralgije i kirurški zahvati.

Doziranje

Doziranje Lumidola treba prilagoditi individualnoj osjetljivosti bolesnika te jačini bolova. Lumidol kapsule se uzimaju s malo tekućine.

Odrasli

Akutna bol

Uobičajena početna doza je 50-100 mg tramadola (1-2 Lumidol kapsule). U slučaju da se nakon primjene 50 mg tramadola u roku od 30 do 60 minuta ne postigne zadovoljavajuće analgetsko djelovanje, može se primijeniti još jedna doza od 50 mg tramadola (1 Lumidol kapsula).

Prema potrebi, npr. kod vrlo teških i jakih bolova, početna doza može biti 100 mg tramadola (2 Lumidol kapsule). Bol povezana s kroničnim bolestima/stanjima

Liječenje treba započeti s dozom od 50 mg tramadola (1 Lumidol kapsula). Dozu treba titrirati u skladu s jačinom boli.

Bolesnika treba redovito kontrolirati i procijeniti potrebu nastavka terapije s obzirom na rijetku mogućnost pojave simptoma ustezanja i ovisnosti. Ovisno o intenzitetu boli učinak traje od 4 do 8 sati.

Dnevna doza od 400 mg tramadola (8 Lumidol kapsula) općenito se ne bi trebala prekoračiti. No, mnogo veće doze mogu se pokazati potrebnima u liječenju bolova kod tumora i jakih postoperativnih bolova.

U liječenju jakih postoperativnih bolova, kada bol treba odmah ukloniti, u prvim se satima čak i veće doze mogu pokazati potrebnima. Doze, koje su veće od uobičajenih doza, općenito ne treba primjenjivati dulje od 24 sata.

Djeca

Djeca starija od 12 godina: doziranje kao za odrasle.
Ne preporučuje se primjena Lumidola u djece mlađe od 12 godina. Starije osobe

U slučaju akutne boli nije potrebno prilagođavati dozu jer se Lumidol daje samo jednokratno ili nekoliko puta. U slučaju kroničnih bolova dozu obično ne treba prilagođavati ako nema kliničkih znakova zatajivanja jetre ili bubrega.

U osoba starijih od 75 godina poluvrijeme eliminacije može biti produljeno, stoga je potrebno povećati interval između doza sukladno potrebama bolesnika. Bolesnici s oštećenjem funkcije bubrega

U bolesnika s klirensom kreatinina manjim od 10 ml/min (teško oštećenje funkcije bubrega) primjena Lumidola se ne preporučuje.

U bolesnika s oštećenjem funkcije bubrega i klirensom kreatinina manjim od 30 ml/min, preporučuje se da razmak između pojedinačnih doza bude najmanje 12 sati te da maksimalna dnevna doza ne bude veća od 200 mg tramadola (4 Lumidol kapsule).

Budući da se samo 7% primijenjene doze tramadola uklanja hemodijalizom, bolesnici na hemodijalizi mogu primiti redovitu terapijsku dozu Lumidola na dan dijalize.

Bolesnici s oštećenjem funkcije jetre

U bolesnika s oštećenjem funkcije jetre preporučena doza je 50 mg tramadola (1 Lumidol kapsula) svakih 12 sati.

Predoziranje

Simptomi predoziranja su karakteristični za sve opioidne analgetike i uključuju miozu, povraćanje, hipotenziju, sedaciju i komu te epileptičke napade i depresiju disanja.

Liječenje predoziranja je simptomatsko, uz uobičajene mjere za održavanje normalne funkcije organizma.

Primjena naloksona može suzbiti depresiju disanja, a epileptički napadi i konvulzije dobro se kontroliraju primjenom diazepama. Tramadol se minimalno (manje od 7%) odstranjuje postupkom hemodijalize.

Mjere opreza

U slučaju pojave alergijske reakcije pri primjeni Lumidola treba odmah prekinuti primjenu lijeka i obratiti se liječniku!

Primjena tramadola i u terapijskim dozama može izazvati simptome ustezanja. U bolesnika sklonih zlouporabi lijeka ili ovisnosti, liječenje tramadolom treba biti kratkotrajno i pod strogim liječničkim nadzorom.

Lumidol treba primjenjivati s oprezom u bolesnika s povredom glave, povišenim intrakranijalnim tlakom, teškim oštećenjem funkcije jetre i bubrega te u bolesnika sklonih konvulzivnim poremećajima ili u šoku.

Bolesnici koji boluju od epilepsije ili su podložni napadajima mogu se liječiti

Lumidolom samo ako za to postoje opravdani razlozi. U bolesnika koji istodobno uzimaju Lumidol i lijek koji snižava prag za pojavu napadaja, rizik od pojave konvulzija je povećan.

Oprez je potreban u liječenju bolesnika s respiratornom depresijom ili ako se istodobno primjenjuju depresori SŽS-a.

Kao i kod drugih opioida, tako i primjena Lumidola tijekom anestezije s dušikovim oksidom, povećava vjerojatnost buđenja tijekom operacije. Stoga za vrijeme lagane opće anestezije treba izbjegavati primjenu Lumidola.

Kontraindikacije

Lumidol se ne smije primijeniti u slučaju:

 • preosjetljivosti na tramadol ili ostale pomoćne sastojke lijeka
 • stanja akutne intoksikacije alkoholom, lijekovima za spavanje (hipnoticima), analgeticima centralnog djelovanja, opioidima i ostalim lijekovima koji djeluju na središnji živčani sustav
 • kad bolesnik uzima inhibitore monoaminooksidaze (MAO-inhibitori) ili unutar dva tjedna od prestanka njihovog uzimanja
 • epilepsije koja nije kontrolirana odgovarajućom terapijom.

Trudnoća

Ne postoji dovoljno dokaza o neškodljivosti tramadola tijekom trudnoće u ljudi. Zbog toga se Lumidol ne smije primjenjivati u trudnica.

Dojenje

Tramadol i njegovi metaboliti u malim se količinama izlučuju u majčino mlijeko, stoga se Lumidol ne smije primjenjivati u dojilja.

Utjecaj na sposobnost upravljanja vozilima i strojevima

Zbog određenih nuspojava povezanih sa središnjim živčanim sustavom koje mogu uzrokovati smanjenje psihofizičkih sposobnosti, potreban je pojačan oprez prilikom upravljanja vozilima i strojevima za vrijeme primjene Lumidola.

Nuspojave

Lumidol se dobro podnosi ako se primjenjuje u terapijskim dozama.

Najčešće prijavljene nuspojave su mučnina i vrtoglavica, a obje se javljaju u više od 10% bolesnika.

Srčani i krvožilni poremećaji

 • Manje često (<1%): palpitacija, tahikardija, ortostatska hipotenzija ili kardiovaskularni kolaps.

Do ovih nuspojava može doći osobito nakon intravenske primjene tramadola te u bolesnika koji su pod fizičkim opterećenjem.

 • Rijetko (<0,1%): bradikardija, povećanje krvnog tlaka.

Poremećaji živčanog sustava

 • Vrlo često (>10%): vrtoglavica, glavobolja, smetenost.
 • Rijetko (<0,1%): promjene apetita, parestezija, tremor, respiratorna depresija, epileptiformne konvulzije.

Psihijatrijski poremećaji

 • Rijetko (<0,1%): halucinacije, zbunjenost, poremećaj spavanja i noćne more.

Psihičke nuspojave koje mogu nastupiti nakon primjene tramadola variraju po intenzitetu i prirodi od bolesnika do bolesnika (što ovisi o osobnosti bolesnika i o trajanju medikacije).

One obuhvaćaju promjene raspoloženja (obično veselo raspoloženje, povremeno agitaciju), promjene aktivnosti (obično smanjenu, povremeno povećanu aktivnost) te promjene kognitivne i osjetilne sposobnosti (npr. ponašanje pri donošenju odluka, poremećaji percepcije).

Može nastati i ovisnost.

Poremećaji oka

 • Rijetko (<0,1%): zamagljen vid. Poremećaji dišnog sustava, prsišta i sredoprsja. Postoji izvještaj o pogoršanju astme, iako nije utvrđena uzročna veza.

Poremećaji probavnog sustava

 • Vrlo često (>10%): mučnina.
 • Često (1 – 10%): povraćanje, konstipacija, proljev, suha usta.
 • Manje često (<1%): nagon na povraćanje, gastrointestinalna iritacija (osjećaj pritiska u želucu, nadutost).

Poremećaji kože i potkožnog tkiva

 • Često (1 – 10%): znojenje.
 • Manje često (<1%): kožne reakcije (npr. svrbež, osip, urtikarija).

Poremećaji mišićno-koštanog sustava i vezivnog tkiva

 • Rijetko (<0,1%): mišićna slabost.

Poremećaji jetre i žuči

 • Zabilježeno je da je u nekoliko izoliranih slučajeva došlo do povećanja vrijednosti jetrenih enzima, što je vremenski bilo povezano s terapijskom primjenom tramadola.

Poremećaji bubrega i mokraćnog sustava

 • Rijetko (<0,1%): poremećaji mokrenja (otežano mokrenje i retencija mokraće).

Opći poremećaji

 • Rijetko (<0,1%): alergijske reakcije (npr. dispneja, bronhospazam, otežano disanje, angioneurotski edem), anafilaksija; simptomi apstinencijskih reakcija koji nalikuju onima do kojih dolazi tijekom prestanka uzimanja opijata, a uključuju: agitaciju, anksioznost, nervozu, nesanicu, hiperkineze, tremor i gastrointestinalne simptome.

Ostali simptomi koji se rijetko vide prilikom prestanka primjene tramadola uključuju:

 • panične napadaje, tešku anksioznost, halucinacije, parestezije, tinitus i simptome neuobičajene za središnji živčani sustav.

O svakoj nuspojavi obavijestite svog liječnika ili ljekarnika!

Interakcije

Prije primjene Lumidola obavijestite liječnika o svim lijekovima koje uzimate! Lumidol se ne smije primjenjivati istodobno s MAO-inhibitorima, niti unutar dva tjedna od prestanka uzimanja MAO-inhibitora.

Prilikom istodobne primjene Lumidola s antipsihoticima i/ili antidepresivima postoji povećani rizik pojave epileptičkih napadaja.

Zabilježeni su pojedinačni slučajevi serotoninskog sindroma pri istodobnoj primjeni tramadola i drugih serotoninergičkih lijekova kao što su selektivni inhibitori ponovne pohrane serotonina, triptani ili MAO-inhibitori.

Istodobna primjena Lumidola i drugih lijekova koji djeluju na središnji živčani sustav, uključujući i alkohol, može pojačati depresorne učinke na SŽS.

Potreban je oprez u bolesnika koji uzimaju antikoagulanse i započinju liječenje tramadolom.

Napomene

IME I ADRESA NOSITELJA ODOBRENJA/PROIZVOĐAČA

BELUPO lijekovi i kozmetika, d.d. Ulica Danica 5 48000 Koprivnica, Hrvatska

Članak objavljen:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: lumidol tablete, Lumidol kapsule, lumidol 50 mg, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu