Geomycin kapsule – Uputa o lijeku

Proizvođač: Pliva
Samo na recept? DA
Primjena: Tetraciklini

Skoči na:

» opis
» primjena
» doziranje
» mjere opreza
» napomene

Opis

Sastav

1 kapsula sadržava 250 mg oksitetraciklin dihidrata.

 • Pomoćne tvari: Boja E 123.

Farmaceutski oblik i veličina pakiranja

Kapsule; 16 kapsula.

Farmakoterapijska skupina i djelovanje

Oksitetraciklin je bakteriostatski antibiotik širokog spektra iz skupine tetraciklina.

Antimikrobno je djelovanje posljedica kočenja sinteze bjelančevina u bakterijskoj stanici i promijenjene propusnosti bakterijske stijenke.

Način i mjesto izdavanja

Na recept

Rok valjanosti

Označen je na pakiranju. Lijek se ne smije rabiti nakon isteka roka valjanosti. Način čuvanja Čuvati pri temperaturi do 25 °C.

LIJEK VALJA ČUVATI IZVAN DOSEGA DJECE !

Primjena

Terapijske indikacije

 • infekcije dišnih puteva (egzacerbacija kroničnog bronhitisa, intersticijske pneumonije uključujući psitakozu i legionarsku bolest, hripavac)
 • spolno prenosive bolesti (cervicitis i uretritis, limfogranuloma venereum, granuloma inguinale, epididimitis, sifilis osim neurogenog sifilisa)
 • amebna dizenterija
 • Lyme borelioza
 • rikecioze
 • bruceloza
 • toksoplazmoza
 • leptospiroza
 • kuga
 • tularemija
 • kolera
 • bartoneloza
 • melioidoza
 • angina Vincenti
 • antrakoza
 • listerioza
 • aktinomikoza
 • tropska sprue
 • periodontitis
 • inkluzivni konjunktivitis
 • trahom
 • akne
 • rozacea

Doziranje

Doziranje i način uporabe

Geomycin valja popiti s punom čašom vode obično jedan sat prije ili dva sata nakon jela. Odraslim se osobama obično daje na usta 250-500 mg (1-2 kapsule) četiri puta na dan, svakih 6 sati. Najviša dnevna doza iznosi 4 g.

Djeci starijoj od 12 godina daje se 25-50 mg/kg/dan podijeljeno u 4 doze, svakih 6 sati.

Bruceloza: 500 mg svakih 6 sati, tijekom 3 tjedna.
Gonoreja: 500 mg četiri puta na dan, tijekom 7 dana. Sifilis: 500 mg svakih 6 sati, tijekom 15 dana (u ranom stadiju).

Akne: 1. tjedan 500 mg triput na dan , 2. tjedan 500 mg dvaput na dan, a od 3. tjedna nadalje 250-500 mg jedanput na dan tijekom 4-6 tjedana, a po potrebi i duže.

U bolesnika s bubrežnim oštećenjem dozu valja smanjiti ili povećati razmak između doza.

Predoziranje

U slučaju predoziranja Geomycinom može se očekivati da će poznate nuspojave biti jače izražene.

Mjere opreza

Tijekom dugotrajne uporabe oksitetraciklina nužna je povremena kontrola krvotvornog sustava, te kontrola bubrežne i jetrene funkcije.

Pri prekomjernom izlaganju suncu moguća je pojava fotoosjetljivosti i pojava eritema u osoba koje uzimaju oksitetraciklin.

Bolesnici koji se liječe antacidima i oni koji uzimaju preparate željeza i/ili kalcija trebaju ih uzimati odvojeno od oksitetraciklina, tj. s međusobnim razmakom od 2-3 sata.

Kontraindikacije

Preosjetljivost na tetraciklinske antibiotike, sustavni lupus eritematosus, miastenija gravis, akutna porfirija, teško bubrežno i jetreno zatajenje, trudnoća i dojenje.

Zbog mogućnosti nastanka trajne obojenosti zuba i smetnje koštanog rasta, Geomycin je kontraindiciran u djece mlađe od 12 godina.

Posebna upozorenja

Valja izbjegavati primjenu oksitetraciklina u osoba s oštećenom bubrežnom funkcijom (zbog posljedičnog nakupljanja lijeka u organizmu postoji mogućnosti nastanka uremije s acidozom i hiperfosfatemijom te mogućnost toksičnog oštećenja jetre) i oštećenom jetrenom funkcijom.

Trudnoća i dojenje

Geomycin je zbog moguće hepatotoksičnosti u trudnice, te zbog mogućnosti nastanka trajne obojenosti zuba, pojave hipoplazije cakline te smanjenja rasta kostiju i noktiju u ploda kontraindiciran tijekom trudnoće.

Zbog navedenih učinaka u djeteta kontraindiciran je i tijekom dojenja.

Nuspojave

Rijetko se mogu pojaviti:

 • probavne smetnje (mučnina, povraćanje, proljev, otežano gutanje, bol u trbuhu), pseudomembranozni kolitis, akutni pankreatitis, reakcije preosjetljivosti (svrbež, osip, angioedem, dispneja, rjeđe anafilaktični šok), i superinfekcija (bakterijska ili gljivična) koja ostaje ograničena na sluznicu probavnog sustava.

Liječenje tada valja prekinuti.
Veoma se rijetko pojavljujue ezofagitis i ezofagealni ulkusi, a najčešće se dovode u vezu s uzimanjem lijeka s premalenom količinom tekućine neposredno prije spavanja.

Moguće su rijetke nuspojave krvotvornog sustava: hemolitička anemija, trombocitopenija, eozinofilija i neutropenija.

Veoma su rijetki slučajevi benignog, reverzibilnog povišenja intrakranijalnog tlaka i fotoosjetljivost (pri prekomjernom izlaganju suncu), diskoloracija noktiju i rožnice.

Pri primjeni u trudnica, oksitetraciklin može u ploda, kao i pri primjeni u male djece izazvati smetnje rasta kostiju i noktiju, trajnu obojenost zuba i hipoplaziju cakline. Oksitetraciklin može uzrokovati oštećenje bubrežne (mogućnost nastanka uremije) i jetrene funkcije (osobito u trudnica).

O svakoj nuspojavi valja obavijestiti svog liječnika ili ljekarnika.

Interakcije

Apsorpciju oksitetraciklina iz probavnog sustava smanjuju antacidi koji sadržavaju kalcij, aluminij ili magnezij, oralni preparati željeza, laksativi koji sadržavaju magnezij i antidijaroici koji sadržavaju kaolin, pektin ili bizmut.

Geomycin se ne smije davati s mlijekom i mliječnim proizvodima. Budući da oksitetraciklin može smanjiti iskoristivost protrombina i sintezu vitamina K, u bolesnika koji uzimaju oralne antikoagulanse potrebno je pratiti protrombinsko vrijeme.

Oksitetraciklin primjenjivan duže vrijeme smanjuje učinkovitost kontraceptiva i povećava mogućnost nastanka krvarenja u menstrualnom ciklusu.

Oksitetraciklin antagonizira baktericidni učinak penicilinskih i cefalosporinskih antibiotika.

Mogućnost nastanka jetrenog oštećenja se povećava ako se oksitetraciklin primjenjuje istodobno s klortiazidom, karbamazepinom, fenitoinom, klorpropamidom, eritromicinom, kloramfenikolom ili izoniazidom.

Nefrotoksični učinak oksitetraciklina povećava istodobna primjena diuretika. Vitamin A primjenjivan istodobno s oksitetraciklinom može uzrokovati benignu intrakranijalnu hipertenziju.

Oksitetraciklin može povećati hipoglikemijski učinak u bolesnika koji primaju inzulin ili preparate sulfonilureje.

Napomene

PLIVA d.d. Ulica grada Vukovara 49, 10 000 Zagreb, Hrvatska

Članak uređen:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: geomycin amp, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Geomycin kapsule – Uputa o lijeku

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

 • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
 • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
 • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.