Garasone kapi za oko i uho- uputstva za upotrebu

ŠTO SU GARASONE KAPI ZA OKO I UHO I ZA ŠTO SE KORISTE

Natrijev betametazonfosfat je glukokortikoid sličan kortizonu namijenjen za smanjivanje otoka, crvenila i svrbeža. Gentamicinsulfat je aminoglikozidni antibiotik namijenjen za sprečavanje ili liječenje infekcije.

Garasone kapi za oko i uho smanjuju otok, crvenilo i svrbež koji se javljaju u određenim bolestima oka, alergijama ili pri sumnji ili dokazanoj bakterijskoj infekciji.

Garasone kapi za oko i uho mogu se koristiti i u liječenju bolesti zvukovoda izazvanih alergijom ili infekcijom.

 

KAKO UZIMATI GARASONE KAPI ZA OKO I UHO

Lijek smijete koristiti samo za liječenje bolesti oka ili uha prema preporuci liječnika. Ako Vam je lijek propisan za liječenje bolesti oka, nemojte ga primjenjivati u uho, a ako je propisan za liječenje bolesti uha, nemojte ga primjenjivati u oko.

Izuzetno je važno da čuvate lijek od moguće kontaminacije mikroorganizmima. Operite ruke prije i poslije korištenja Garasone kapi za oko i uho. Vrh kapaljke za oko ili uho ne smije doći u dodir s okom, uhom i okolnom kožom ili nekom drugom površinom. Između primjene kapi, bočicu uvijek čuvajte čvrsto zatvorenom. Preostalu količinu lijeka ne biste smjeli koristiti za liječenje kasnijih bolesti oka ili uha, a da se prethodno o tome ne posavjetujete s liječnikom.

Primjena u liječenju bolesti oka

Garasone kapi za oko i uho

Liječnik će Vam odrediti dozu i trajanje liječenja.

Primjena kapi za oko i uho

Nagnite glavu prema nazad ili lezite tako da licem gledate prema gore. Kažiprstom povucite donju vjeđu prema dolje, tako da oblikuje mali džep. Kapnite lijek u džep vjeđe i nježno sklopite oko. Nemojte treptati niti trljati oko. Držite oko zatvoreno jednu minutu tako da lijek dođe u dodir s nadraženim dijelovima oka. Obrišite lijek oko oka čistim rupčićem.

Primjena u liječenju bolesti uha

Garasone kapi za oko i uho

Liječnik će Vam odrediti dozu i trajanje liječenja.

Primjena kapi za oko i uho

Prije primjene kapi očistite vanjsko uho. Lezite ili nagnite glavu na stranu, tako da oboljelo uho bude okrenuto prema gore. Ne gurajte kapaljku u uho. Ukapajte propisani broj kapljica u uho. Ostanite u tom položaju nekoliko minuta da bi lijek mogao prodrijeti do dna zvukovoda.

Ako uzmete više Garasone kapi nego što ste trebali

Garasone kapi za oko i uho smiju se primjenjivati samo u preporučenoj dozi. Ako ste koristili ovaj lijek u prevelikoj količini ili duže nego što je propisano, obratite se svom liječniku. Ako slučajno progutate Garasone kapi za oko i uho, potražite liječničku pomoć.

Ako ste zaboravili uzeti Garasone kapi

Ako ste zaboravili primijeniti Garasone kapi za oko i uho kako je propisano, učinite to čim se sjetite te zatim nastavite s primjenom kapi prema ustaljenom rasporedu.

Ako prestanete uzimati Garasone kapi

Liječnik će Vam savjetovati kada da prestanete koristiti Garasone kapi za oko i uho. U slučaju bilo kakvih nejasnoća ili pitanja u vezi s primjenom Garasone kapi obratite se svom liječniku ili ljekarniku.

MOGUĆE NUSPOJAVE

Kao i svi drugi lijekovi Garasone može izazvati nuspojave. Premda se ne moraju pojaviti sve navedene nuspojave, za neke može biti potrebno liječenje.

Sljedeće nuspojave mogu biti povezane s primjenom Garasone kapi za oko i uho: kratkotrajno peckanje neposredno nakon primjene; povišeni očni tlak; glaukom, oštećenje očnog živca; problemi s vidom; stvaranje katarakte; produženo cijeljenje rana; proširenje zjenice; spuštena vjeđa.

Ako primijetite bilo koju nuspojavu potrebno je obavijestiti liječnika ili ljekarnika.

 

DODATNE INFORMACIJE

Što Garasone kapi sadrže?

Jedan ml sterilnih Garasone kapi za oko i uho sadrži 3 mg gentamicina u obliku gentamicinsulfata i 1 mg betametazona u obliku natrijevog betametazonfosfata.

Pomoćne tvari: natrijev dihidrogenfosfat dihidrat, dinatrijev hidrogenfosfat dihidrat, natrijev borat, natrijev citrat dihidrat, natrijev klorid, dinatrijev edetat, benzalkonijev klorid, voda, pročišćena.

Kako Garasone kapi izgledaju i sadržaj pakovanja

Farmaceutski oblik: Kapi za oko i uho

Veličina pakovanja: 5 ml otopine u plastičnoj bočici (od 10 ml) s kapaljkom.

Način i mjesto izdavanja lijeka: Na recept, u ljekarni.

Ovo su skraćene i neslužbene upute, za službenu i potpunu verziju uputa obratite se liječniku ili ljekarniku.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: kapi za uho, garasone kapi, kapi za usi, garasone kapi za uho, garason kapi, kapi za uho bez recepta, garasone, antibiotske kapi za oči, kapi za uho cijena, kapi za uši bez recepta, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu