Doxazin tablete (2/4mg) – Uputa o lijeku

Proizvođač: Jadran Galenski laboratorij
Samo na recept? DA

Skoči na:

» opis
» primjena
» doziranje
» mjere opreza
» napomene

Opis

Sastav

1 tableta Doxazin 2 mg sadržava 2 mg doksazosina u obliku mesilata. 1 tableta Doxazin 4 mg sadržava 4 mg doksazosina u obliku mesilata.

Pomoćne tvari:

  • laktoza, bezvodna, mikrokristalna celuloza, natrij-škrob-glikolat.

Pakiranje

2 PVC/PVDC, Al blistera s po 10 tableta, u kutiji.

Farmakoterapijska skupina i djelovanje

Doxazin je antihipertenzivni lijek. Osnovno je djelovanje doksazosina selektivna blokada postsinaptičkih alfa1 adrenalnih receptora izraženih na glatkoj muskulaturi krvnih žila.

Antihipertenzivni efekt doksazosina manifestira se smanjenjem sistemskoga vaskularnog otpora za 9-20% što rezultira reduciranjem opterećenja lijevoga ventrikula1. jedna od dvije srčane komore koje kontrahiraju da bi pumpale krv iz srca. 2. jedna od moždanih komora. i potrebu miokarda za kisikom.

Srčani indeks lagano je povećan kao posljedica smanjenoga perifernog otpora. Niska incidencija i stupanj refleksne tahikardije također mogu biti objašnjeni blokadom postsinaptičkih alfa1 adrenalnih receptora na periferiji i u SŽS-u.

Doxazin je također djelotvoran lijek u slučaju benigne hiperplazije prostate. Benigna hiperplazija prostate može dovesti do povećanja tonusa glatkih mišića u prostati i vratu mokraćnog mjehura.

Stupanj je tonusa u tom području reguliran alfa1 adrenoreceptorima, koji su bogato zastupljeni u stromi i kapsuli prostate i mokraćnom mjehuru.

Blokadom alfa1 adrenoreceptora smanjuje se tonusMišićna napetost. u uretri, te dolazi do smanjenja opstrukcije i ublažavanja simptoma benigne hiperplazije prostate.

Način i mjesto izdavanja

Izdaje se na liječnički recept u ljekarnama.

Rok valjanosti

Otisnut je na pakiranju. Lijek se ne smije upotrebljavati nakon isteka roka valjanosti.

Način čuvanja

Čuvati na sobnoj temperaturi, izvan dohvata djece.

Primjena

Terapijske indikacije:

  • hipertenzija
  • benigna hiperplazija prostate

Doziranje

Doziranje i način primjene

Hipertenzija

Početna je doza za hipertenziju 1 mg na dan, navečer prije spavanja. Predviđeno je razdoblje titracije oko 1-2 tjedna. Nakon toga se doza može povećati na 2 mg na dan tijekom narednih jedan ili dva tjedna.

Ako je potrebno doza se može dalje povećavati u sličnim vremenskim razmacima na 4 mg, 8 mg ili 16 mg na dan ovisno o bolesnikovu odgovoru na liječenje kako bi se postiglo željeno sniženje tlaka.

Uobičajena je doza 2-4 mg jednom na dan. Najviša je preporučena dnevna doza za hipertenziju do 16 mg.

Benigna hiperplazija prostate

Početna preporučena doza je 1 mg na dan, ujutro ili navečer. Zatim, ovisno o urodinamičnim parametrima svakog pojedinog bolesnika doza se može povećavati na 2 mg odnosno na 4 mg, jednom na dan.

Najviša je preporučena dnevna doza za benignu hiperplaziju prostate 8 mg

Predoziranje

Najjača je i najčešća manifestacija predoziranosti hipotenzija. Terapija je simptomatska.

Bolesnika treba smjestiti u ležeći položaj s glavom naniže. Liječenje se provodi ispiranjem želuca, te davanjem medicinskoga ugljena. Korekcija se hipotenzije provodi parenteralnim davanjem tekućine.

Potrebno je pratiti vitalne funkcije bolesnika. Kako je doksazosin visoko vezan uz proteine plazme, hemodijaliza nije indicirana.

Mjere opreza

Na početku uzimanja lijeka i/ili u slučaju povećanja doze potrebno je redovito kontrolirati bolesnika da bi se smanjili mogući pad tlaka ili nesvjestica.

Također, potreban je dodatan oprez kod bolesnika koji imaju u terapiji diuretik, sa insuficijencijom jetre i/ili bubrega te kod starijih bolesnika. Kod bolesnika sa srčanom insuficijencijom,

Doxazin se može s oprezom primijeniti nakon pregleda srca s ergometrijom. Bolesnici koji uzimaju više od 8 mg dnevno trebaju se podvrgavati redovitim okulističkim pregledima svakih šest mjeseci.

Oprez se preporučuje kod istovremene primjene doksazosina s lijekovima koji utječu na metabolizam jetre (npr. cimetidin).

Kontraindikacije

Preosjetljivost na doksazosin ili ostale sastojke lijeka. Također, doksazosin je kontraindiciran uslučaju insuficijencije jetre.

Bolesnici koji uz benignu hiperplaziju prostate imaju i opstrukciju gornjeg urinarnog trakta, kroničnu urino infekciju ili kamence u bubrežnim kanalima ili mjehuru ne bi trebali uzimati doksazosin.

Trudnoća i dojenje

Zbog nedostatka kliničkih informacija tablete doksazosina ne bi smjele uzimati trudnice ni dojilje. Izlučuje se u mlijeko.

Doxazin se može primijeniti u trudnoći i u dojilja samo u slučaju jasne indikacije i kada je prema mišljenju liječnika, potencijalna korist veća od rizika.

Utjecaj na sposobnost upravljanja vozilima i strojevima

Doxazin smanjuje sposobnost upravljanja motornim vozilima i strojevima u početku uvođenja terapije i nakon povećanja doze.

Nuspojave

Nuspojave su blage i najčešće su posljedica hipotenzivnoga učinka lijeka.

Najčešće su nuspojave:

  • vrtoglavica, glavobolja, umor, pospanost, slabost, edemi stopala i/ili potkoljenica, mučnina, začepljenost nosa i/ili curenje iz nosa (rinitis).

Tzv. “efekt prve doze” manifestira se kao hipotenzija posebice prilikom ustajanja iz sjedećeg ili ležećeg položaja te se može javiti omaglica i nesvjestica. To je poznata reakcija na alfa1 adrenergičke antagoniste.

Od ostalih nuspojava rijetko se može javiti:

  • osip, svrbež, dispnea, promjena krvne slike (trombocitopenija, leukopenija), sklonost krvarenju, nejasan vid, te inkontinencija mokraće.

Erektilna disfunkcija, tipična nuspojava antihipertenziva, u nekim je studijama s doksazosinom pokazala manju incidenciju.

Također, u slučaju dugotrajna liječenja doksazosinom nije uočena refleksna tahikardija, što je vrlo važno u terapiji hipertenzije.

O svakoj nuspojavi potrebno je obavijestiti liječnika ili ljekarnika.

Interakcije s drugim lijekovima

ACE-inhibitori, primijenjeni istodobno s doksazosinom, mogu pojačati vazodilatacijski učinak doksazosina. Pretpostavlja se da taj učinak nastaje zbog modulacije alfa-receptora aktivnošću ACE-inhibitora.

Istodobno davanje s drugim antihipertenzivima dovodi do sinergijskoga djelovanja na sniženje tlaka.

Ortostatski je učinak jasno izražen u kombinaciji s beta-blokatorima ili ACE-inhibitorima. Nesteroidni antireumatici mogu smanjiti antihipertenzivni učinak doksazosina.

Napomene

Nositelj odobrenja i proizvođač

“JADRAN” Galenski laboratorij d.d., Pulac bb, Rijeka, Hrvatska

Članak uređen:

Ocijenite članak

5 / 5   2

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Doxazin tablete (2/4mg) – Uputa o lijeku

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.