CEFIXIM ALKALOID@ 400 mg tablete- uputstva, doziranje

ŠTO JE CEFIXIM ALKALOID I ZA ŠTO SE KORISTI

Alkaloid pripada skupini lijekova koji se zovu cefalosporini koji su antibiotici i koriste se za liječenje infekcija.

Alkaloid filmom obložene tablete koriste se za liječenje infekcije uzrokovane bakterijama osjetljivim na kao: akutne infekcije gornjih i donjih dišnih puteva, uključujući faringitis, tonzilitis, akutnu egzacerbaciju kroničnog bronhitisa, upalu pluća, akutni i kronični sinusitis; akutnu upalu srednjeg uha; infekcije mokraćnog sustava; nekompliciranu gonoreju; ostale infekcije.

KAKO UZIMATI CEFIXIM ALKALOID, DOZIRANJE

Uvijek uzimajte Alkaloid točno kako vam je propisao vaš liječnik. Posavjetujte se sa svojim liječnikom ukoliko niste sigurni. Broj tableta koji morate uzeti ovisiti će o vašem stanju. Ovaj lijek mora se uvijek uzimati u isto vrijeme svakog dana.

Uobičajena doza za odrasle je 400 mg (1 tableta) dnevno kao pojedinačna oralna doza ili podijeljeno u dvije jednake Oralne doze od 200 mg (1/2 tableta) svakih 12 sati. Djeca starija od 10 godina (ili teža od 50 kg) liječe se jednakim dozama kao odrasli.

Za liječenje distalnih urinarnih infekcija u žena preporučuje se pojedinačna doza od 400 mg (1 tableta) ili trodnevno liječenje. Za liječenje nekomplicirane cervikalne/uretralne gonokokne infekcije preporučena je pojedinačna doza od 400 mg (1 tableta).

Upalu srednjeg uha trebalo bi liječiti suspenzijom i ne preporučuje se zamjena suspenzije tabletama. Ukoliko ste starija osoba ili imate problema s bubrezima, vaš liječnik će vam možda smanjiti dozu. Uobičajeno trajanje terapije je 7-14 dana, ovisno o težini infekcije. Infekcije streptokokima trebaju se liječiti najmanje 10 dana. Važno je da u potpunosti završite liječenje kako Vam je propisao Vaš liječnik.

Alkaloid filmom obložene tablete se ne preporučuju za djecu ispod 10 godina starosti. Umjesto tableta potrebno je koristiti Cefixim Alkaloid prašak za oralnu suspenziju.

Ako uzmete više Cefixima Alkaloid nego što ste trebali

Ukoliko ste uzeli preveliku količinu lijeka odjednom, odmah potražite liječničku pomoć. U slučaju predoziranja preporučeno je ispiranje želuca.

Ako ste zaboravili uzeti Cefixim Alkaloid

Ne uzimati dvije doze odjednom da biste nadoknadili propuštenu dozu.

Uzeti izostavljenu dozu i to što je moguće prije. Ako se vrijeme uzimanja sljedeće doze približilo, potrebno je preskočiti izostavljenu dozu i nastaviti s uobičajenim doziranjem.

MOGUĆE NUSPOJAVE

Kao i svi drugi lijekovi Alkaloid može izazvati nuspojave.

Ako se javi bilo koji od sljedećih simptoma važno je da se javite liječniku jer ukoliko se ignoriraju može doći do ozbiljnijih problema.

Nuspojave su razvrstane po učestalosti: Manje često (javljaju se u manje od 1 u 100 bolesnika, ali više od 1 u 1000): proljev, promjene u stolici, bol u trbuhu, probavne smetnje, nadutost, mučnina i povraćanje, glavobolja i vrtoglavica.

Rijetko (javljaju se u manje od 1 u 1000 bolesnika, ali više od 1 u 10 000): Reakcije preosjetljivosti: (osip kože, svrbež, vrućica izazvana lijekom, i artralgija), uključujući urtikariju ili angioedem, prolazno povišenje enzima ALT, AST i alkalne fosfataze, genitalni svrbež, upala rodnice i kandidijaza.

Vrlo rijetko (javljaju se u manje od 1 u 10 000 bolesnika, ali više od 1 u 100 000): prolazne trombocitoza, trombocitopenija, leukopenija, eozinofilija, neutropenija i agranulocitoza, produženje protrombinskog vremena, Erythema multiforme, Stevens-Johnson sindrom i toksična epidermalna nekroliza and pseudomembranozni kolitis, žutica, prolazno povišenje ureje ili kreatinina.

Ako primijetite bilo koju nuspojavu potrebno je obavijestiti liječnika ili ljekarnika!

Ovo su skraćene i neslužbene upute, za službenu i potpunu verziju uputa obratite se liječniku ili ljekarniku.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

3.30 / 5   10

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: cefixim, cefiksim, alkaloid tablete, cefixim sirup, cefixim tablete, cefixim antibiotik, cefiksim tablete, cefiksim antibiotik, cefixim alkaloid, cefiksim sirup, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu