Atere sprej za kožu (10 mg) – Uputa o lijeku

Molimo vas pažljivo pročitajte ovu uputu prije nego počnete uzimati lijek!

 • Sačuvajte ovu uputu. Možda ćete je trebati ponovno pročitati.
 • Ukoliko imate dodatnih pitanja, molimo Vas pitajte vašeg liječnika ili ljekarnika.
 • Ovaj lijek je propisan Vama osobno i ne smijete ga davati drugima. Može im naškoditi, iako imaju iste simptome kao Vi.
 • O svakoj nuspojavi obavijestite svog liječnika ili ljekarnika.

Ova uputa sadrži:

 1. Što je Atere sprej za kožu i za što se koristi
 2. Prije nego počnete primjenjivati Atere sprej za kožu
 3. Kako primijeniti Atere sprej za kožu
 4. Moguće nuspojave
 5. Kako čuvati Atere sprej za kožu
 6. Dodatne informacije

1. Što je Atere sprej za kožu i za što se koristi

Atere krema sadrži djelatnu tvar terbinafin. Terbinafin je antimikotik, lijek koji ubija gljivične uzročnike Vaših kožnih problema.

Koristi se za liječenje:

 • tinea pedis (atletskog stopala),
 • tinea cruris (gljivičnih infekcija prepona)
 • tinea corporis (gljivičnih infekcija na ostalim dijelovima tijela)
 • kožne kandidijaze (intertrigo ili osip uzrokovan znojenjem)
 • pityriasis (tinea) versicolor

Kako Atere krema djeluje?

Atere krema ima dugotrajno djelovanje. Kada se primjenjuje u preporučenim dozama, manje od 10 od 100 osoba, koje pate od atletskog stopala, ponovno dobiju infekciju 3 mjeseca nakon početka terapije.

Kako znate imate li jedan od sljedećih problema?

Tinea pedis (atletsko stopalo) se javlja jedino na stopalima (najčešće oba, ali ne uvijek), često između nožnih prstiju. Može se javiti i na gornjem dijelu stopala, na tabanima ili drugim dijelovima stopala.
Najčešći oblik atletskog stopala uzrokuje pucanje ili ljuštenje kože, ponekad uz blago oticanje, plikove ili vlažne čireve. Atere krema preporuča se za atletsko stopalo kada se javlja između nožnih prstiju. Ako imate gljivičnu infekciju noktiju (gljivice u i ispod nokta), s promjenom boje noktiju i promjenom strukture nokta (debeo, ljuskav), morate se posavjetovati s Vašim liječnikom jer Atere krema nije prikladna za ovakvu vrstu infekcije.

Tinea cruris (gljivična infekcija prepona) se javlja u pregibima gdje je koža naborana i, osobito ako su vlažni, izaziva svrbež. To se često odnosi na prepone i unutrašnju stranu bedara, gdje su obično obje strane zahvaćene, ali je često jedna strana zahvaćenija od druge. Može se širiti dalje,izmeĎu nogu do stražnjice ili gore prema trbuhu. Može se takoĎer pojaviti ispod grudi, ispod pazuha ili drugim naboranim područjima. Ovaj osip ima jasnu granicu, a može uključivati i pojavu plikova. Izaziva svrbež.

Tinea corporis se može pojaviti bilo gdje na tijelu, a najčešće na glavi, vratu, licu ili rukama. Uglavnom nalikuje okruglim površinama crvenog osipa, ali se također može pojaviti u vidu ljuskavih mrlja i uzrokovati svrbež.

Kožna kandidijaza (intertrigo ili osip uzrokovan znojenjem) se takoĎer pojavljuje u pregibima gdje je kože naborana i koja su mokra od znoja (npr. ispod grudi, ispod pazuha). Češće se javlja u starijih i pretilih bolesnika ili u onih koji imaju dodatna oboljenja kao što je npr. šećerna bolest (dijabetes).
Uzrokuje crvenilo, svrbež i ljuštenje kože.

Pityriasis veriscolor se pojavljuje na koži u obliku ljuskavih površina koje postaju bijele uslijed gubitka pigmenta. To je osobito vidljivo u ljeto budući da okolna koža normalno tamni. Najčešće se pojavljuje na trupu (ispod vrata, prema struku), vratu i rukama, a može se ponovno pojaviti unutar
nekoliko mjeseci, naročito kod vrućeg vremena i znojenja.

2. Prije nego počnete primjenjivati Atere sprej za kožu

Nemojte uzeti Atere sprej za kožu:

 • ako ste alergični (preosjetljivi) na terbinafin ili na bilo koji drugi sastojak lijeka (svi sastojci navedeni su u dijelu 6. DODATNE INFORMACIJE)

Upozorenja i mjere opreza

Obratite se Vašem liječniku ili ljekarniku prije nego primijenite Atere kremu.

 • Atere krema namijenjena je samo za vanjsku primjenu, odnosno primjenu na koži
 • Ne upotrebljavajte Atere kremu u području usta i ne gutajte ju.
 • Izbjegavajte dodir kreme s očima jer može izazvati iritaciju očiju. Ako Vam krema slučajno uđe u oči, uklonite ju i temeljito isperite oči mlazom vode. Ako se nelagoda nastavi, posjetite liječnika.
 • Atere kremu čuvajte izvan pogleda i dohvata djece.

Djeca i adolescenti

Atere krema ne smije se primjenjivati u djece mlaĎe od 12 godina.

Drugi lijekovi i Atere krema

Obavijestite Vašeg liječnika ili ljekarnika ako primjenjujete, nedavno ste primijenili ili biste mogli primijeniti bilo koje druge lijekove.

 • Ne primjenjujte druge lijekove na područje liječeno Atere kremom

Trudnoća i dojenje

Ako ste trudni ili dojite, mislite da biste mogli biti trudni ili planirate trudnoću, obratite se Vašem liječniku ili ljekarniku za savjet prije nego primijenite ovaj lijek.

Atere krema se ne smije primjenjivati tijekom trudnoće, osim ako Vam liječnik ne kaže drugačije.

Djelatna tvar kreme, terbinafin, izlučuje se u majčino mlijeko. Atere krema ne smije se primjenjivati tijekom dojenja. Dojenčad ne smije doći u dodir s liječenom kožom, uključujući i dojke.

Upravljanje vozilima i strojevima

Primjena Atere 10 mg/g sprej za kožu, otopine ne utječe na Vašu sposobnost upravljanja vozilima i rada na strojevima.

Atere krema sadrži cetilni i stearilni alkohol koji mogu izazvati lokalne kožne reakcije (npr. kontaktni dermatitis).

Atere krema sadrži benzilni alkohol koji može uzrokovati blagi lokalni nadražaj.

3. Kako primijeniti Atere sprej za kožu

Uvijek primijenite ovaj lijek točno onako kako Vam je rekao Vaš liječnik ili ljekarnik. Provjerite s Vašim liječnikom ili ljekarnikom ako niste sigurni.
Važno je ispravno primijeniti Atere kremu. Pažljivo slijedite upute.

Ako imate gljivično oboljenje nokta (gljivice u i ispod nokta), s promjenom boje i strukture nokta (debeo, ljuskav), morate se posavjetovati s Vašim liječnikom jer lijek Atere krema NIJE prikladan za liječenje infekcije ove vrste. Terbinafin u obliku tableta, dostupan samo uz recept, bi se mogao
koristiti za liječenje gljivica na noktima.

Kako primijeniti Atere kremu?

Odrasli i djeca starija od 12 godina:Operite i osušite zahvaćenu kožu i okolna područja te zatim operite ruke.

Odvrnite zatvarač i kod prve uporabe probušite vrh tube šiljkom koji se nalazi unutar zatvarača, potom nježno stisnite tubu.

Primijenite dovoljno kreme za stvaranje tankog sloja na oboljeloj koži i okolnim područjima.

Nježno utrljajte kremu.

Zatvorite tubu.

Operite ruke nakon što ste dodirnuli oboljelu kožu kako ne biste proširili infekciju na sebi ili ju prenijeli na druge.
Ako liječite infekciju koja se nalazi u pregibu Vašeg tijela, možete prekriti liječeno područje gazom, osobito noću. Upotrijebite novu, čistu gazu kod svake primjene kreme.


Koliko često i koliko dugo primjenjivati Atere kremu?

Primjenjujte Atere kremu na sljedeći način:

 • Atletsko stopalo: jednom dnevno, 1 tjedan
 • Tinea cruris i tinea corporis: jednom dnevno, 1 tjedan
 • Kožna kandidijaza (intertrigo ili osip od vrućine, uslijed znojenja): jednom ili dva puta dnevno, 1 ili 2 tjedna. Ovo oboljenje može nalikovati gljivičnim oboljenjima tinea cruris ili tinea corporis, ali se češće javlja u starijih i pretilih bolesnika, kod kojih je koža u pregibima vlažna, ili kod bolesnika s dodatnim oboljenjima kao što je npr. šećerna bolest (dijabetes). Za
  liječenje kožne kandidijaze može biti neophodan dulji period liječenja (2 tjedna).
 • Pityriasis versicolor: jednom ili dva puta dnevno, 2 tjedna.

Primjenjujte Atere kremu u preporučenom razdoblju, čak i ako se stanje čini boljim nakon nekoliko dana. Stanje se obično poboljša unutar nekoliko dana, ali se može ponovno pogoršati ako se krema ne primjenjuje redovito ili se primjena prerano prekine.

Atere krema trebala bi poboljšati stanje Vaše kože za nekoliko dana. Međutim, potpuno izliječenje oštećene kože nakon povlačenja infekcije traje duže, i do 4 tjedna. Atere krema nastavlja djelovati i nakon završetka s liječenjem. Poboljšanje se nastavlja premda više ne primjenjujete kremu.

Ako niste zamijetili znakove poboljšanja unutar dva tjedna od početka primjene, posavjetujte se s Vašim liječnikom ili ljekarnikom.

Potpomaganje liječenja

Kako biste potpomogli liječenje, održavajte zahvaćeno područje čistim redovitim pranjem. Pažljivo ga osušite bez trljanja, laganim doticanjem. Nastojte da ne češete oboljelo područje premda može svrbiti jer to može izazvati daljnje oštećenje i usporiti proces cijeljenja ili dovesti do proširenja infekcije. Budući da se ove infekcije mogu prenijeti na druge ljude, koristite vlastiti ručnik i odjeću i nemojte ih dijeliti s drugima. Redovito ih perite kako biste se zaštitili od ponovne infekcije.

Ako primijenite više Atere kreme nego što ste trebali

Ako Vi ili netko drugi slučajno proguta dio Atere kreme, obavijestite Vašeg liječnika koji će Vam savjetovati što učiniti. U slučaju gutanja veće količine Atere kreme, mogući su sljedeći simptomi: glavobolja, mučnina, bol u gornjem dijelu trbuha, omaglica.

Ako ste zaboravili primijeniti Atere kremu

Ako ste zaboravili primijeniti kremu, nanesite ju što prije i nastavite s normalnom primjenom. Ako se sjetite tek u vrijeme sljedeće primjene, nanesite uobičajenu količinu i nastavite s normalnom
primjenom. Ne primjenjujte dvostruku dozu kako biste nadoknadili zaboravljenu.
Nastojte primjenjivati kremu na način koji je propisan. To je važno jer izostavljanje doza nosi rizik ponovne pojave infekcije.
Ako imate bilo kakvih pitanja u vezi s primjenom ovog lijeka , obratite se Vašem liječniku ili ljekarniku.

4. Moguće nuspojave

Kao i svi lijekovi, ovaj lijek može izazvati nuspojave iako se one neće pojaviti kod svakoga.

PRESTANITE primjenjivati Atere kremu i odmah potražite medicinsku pomoć ako imate bilo koji od sljedećih simptoma koji bi mogli biti posljedica alergijske reakcije:

 • teškoće pri disanju ili gutanju;
 • oticanje lica, usana, jezika ili grla;
 • jak svrbež kože s crvenim osipom ili ispupčenjima.

Česte nuspojave (mogu se javiti u manje od 1 na 10 osoba);

 • Ljuštenje kože, svrbež.

Manje česte nuspojave (mogu se javiti u manje od 1 na 100 osoba);

Oštećenje kože, svrbež, poremećaji kože, promjene boje kože, crvenilo, osjećaj peckanja kože, bol, bol na mjestu primjene, iritacija na mjestu primjene.

Rijetke nuspojave (mogu se javiti u manje od 1 na 1000 osoba);

Iritacija očiju, suha koža, upalne bolesti kože pod nazivom ekcem i kontaktni dermatitis, pogoršanje
simptoma infekcije.

5. Kako čuvati Atere sprej za kožu

Ovaj lijek se čuvajte izvan pogleda i dohvata djece.
Ne smrzavati.

Ovaj lijek se ne smije upotrijebiti nakon isteka roka valjanosti navedenog na pakiranju iza oznake EXP. Rok valjanosti kreme nakon prvog otvaranja kreme je 6 mjeseci.
Nemojte nikakve lijekove bacati u otpadne vode ili kućni otpad. Pitajte svog ljekarnika kako baciti lijekove koje više ne koritite. Ove će mjere pomoći u očuvanju okoliša.

6. Dodatne informacije

Što Atere krema sadrži?

Djelatna tvar je terbinafinklorid.
1 gram kreme sadrži 10 mg terbinafinklorida te sljedeće pomoćne tvari: voda, pročišćena; cetilni i stearilni alkohol; izopropilmiristat; cetilpalmitat; sorbitanstearat; benzilni alkohol; polisorbat 60;
natrijev hidroksid.

Kako Atere krema izgleda i sadržaj pakiranja?

Atere 10 mg/g krema je pakirana u tubama od 15g i 30g. Svaka tuba nalazi se u kartonskoj kutiji.

Nositelj odobrenja za stavljanje lijeka u promet i proizvođač

Nositelj odobrenja
Mibe Pharmaceuticals d.o.o., Zavrtnica 17, 10000 Zagreb

Proizvođač
mibe GmbH Arzneimittel, Münchener Strasse 15, 06796 Brehna, Njemačka

Način i mjesto izdavanja lijeka
Lijek se izdaje na recept, u ljekarni.

Ova uputa je posljednji put revidirana u siječnju 2020.

Članak objavljen:

Saznajte više o gljivičnim infekcijama:

Ocijenite članak

3 / 5   2

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu