Znate li zašto je klizanje savršena zimska obiteljska aktivnost?

Klizanje

Nijedna zima nije potpuna ako barem jednom u ta tri mjeseca niste stali na klizaljke – zajedno s ostalim članovima obitelji!

Dosta vam je promatranja kako vaša djeca po cijele dane „vise“ na mobitelu ili igraju igrice na kompjuteru? Odvedite ih na klizanje jer, osim što će se za promjenu kretati, na kraju druženja bit će ispunjena srećom i osjećati nevjerojatnu povezanost sa svojom obitelji. Zašto je to tako?

Klizanje je više od fizičke aktivnosti 

Dug je popis prednosti koje pruža klizanje na ledu. Osim što je izvrstan način tjelovježbe, što razvija ravnotežu, koordinaciju pokreta, brzinu, snagu i izdržljivost, klizanje uči djecu postavljanju ciljeva i težnji prema izvrsnosti, jača samopoštovanje i daje pozitivniji pogled na život.

Možda u prvi mah ne biste to primijetili, ali djeca se zahvaljujući nebrojenim padovima i ponovnim pokušajima da savladaju hod na tankom ledu uče upravljati stresom i neuspjehom, dok kreativnim igrama na klizaljkama razvijaju svoje socijalne vještine te shvaćaju pravu bit sportskog natjecanja. Sve ove nabrojene sposobnosti mogu pomoći djeci da budu uspješni u školi, a kasnije i u poslovnom i privatnom životu.

Dok se nekoć klizanje vezalo isključivo za zimski period godine, danas nije potrebno čekati da padne snijeg, a niti temperatura zraka nema bitnu ulogu jer se klizati može u bilo koje godišnje doba. Dapače, klizati se može i bilo kojeg dana u tjednu jer skoro svaki grad u Hrvatskoj ima zatvoreno klizalište koje otvara svoja vrata i za građanstvo. Međutim, klizanje pod otvorenim noćnim nebom ima neku posebnu čar kojoj se dive sve generacije klizača…

Klizanje stvara sretne uspomene

Klizanje i sretne uspomene
Foto: Hervis

Klizanje je jedan od onih sportova koji se vrlo brzo nauči. Djeci je interesantno ako su im roditelji učitelji klizanja jer ih veseli zajedničko druženje, to što s roditeljima dijele neko zajedničko iskustvo i još se više povezuju. Djeca se ujedno uče povjerenju kada ih roditelji drže za ruke, kada ih tješe nakon pada i iznova bodre pri novim pokušajima. 

Vrijeme provedeno s obitelji vrijedi svake sekunde. I stoga nemojte zaboraviti na ono zbog čega ste i došli na klizalište. Najvažnije od svega je da se zabavite i uživate u ugodnom zimskom ambijentu – zajedno! Provedite ga u igri lovice i sličnim nadmetanjima na ledu koje potiču osjećaj slobode, opuštenosti i sreće. 

Klizanje je „za svačiji džep“

Usporedimo li ga s drugim zimskim sportovima, klizanje je jedan od najpristupačnijih i financijski najmanje zahtjevnijih vida rekreacije. Naime, na klizalištu vam ne treba posebna nepromočiva odjeća i najnovija dodatna oprema.

Sasvim je dovoljno da se klizači odjenu slojevito, naoružaju kapama i rukavicama za zaštitu od hladnoće i leda te na nogama obuku posebnu obuću, odnosno klizaljke. One se razlikuju prema vrsti klizanja kojem su namijenjene pa tako postoje klizaljke za rekreativno klizanje, freestyle klizanje, umjetničko klizanje, hokej na ledu i brzo klizanje. 

Dobar dio rekreativnih klizača nema svoje klizaljke, nego ih iznajmljuju na klizalištu po relativno prihvatljivoj cijeni. Roditelji najčešće posuđuju klizaljke svojoj djeci ili sebi ako su i sami klizači početnici. Onaj drugi dio rekreativaca odlučio se za kupnju svojih klizaljki, što u konačnici i nije loša ideja kada se izračuna da se, tijekom samo jedne sezone plaćanja najma klizaljki, zapravo skupi dovoljno za jedne vlastite.

Danas postoje vrlo kvalitetne klizaljke primjerenih cijena za svakoga, a kupnjom istih se izbjegne čekanje u redovima za najam, neudobnost oko malih kalupa koji stišću stopalo i nelagoda ako nosimo klizaljke koje je netom prije koristio netko drugi.  

U poznatoj trgovini sportske obuće Hervis svatko može pronaći udobne i sigurne klizaljke baš po svojoj mjeri. Rekreativci najčešće odabiru moderne klizaljke od plastike nalik skijaškim pancericama koje su posljednjih nekoliko godina zamijenile klasične klizaljke izrađene od kože. Koje god odabrali za vas i članove vaše obitelji, odlično će vas služiti u tradicionalno najdražoj zimskoj obiteljskoj pustolovini.

Članak uređen:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Znate li zašto je klizanje savršena zimska obiteljska aktivnost?

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.