Vodič kroz kupnju treking bicikla

Treking bicikli glavna

Vožnja bicikla pojam je koji obuhvaća sve od bicikliranja po gradskim ulicama do natjecateljskih avantura po nepristupačnim brdima. Zbog toga i postoje različite vrste bicikala. U moru modela, veličina i stilova, većini je prosječnih korisnika teško odabrati idealan bicikl. U nastavku vam donosimo kratak pregled vrsta bicikala, kao i razloge zbog kojih su treking bicikli odlična opcija za bilo kojeg biciklista.

Kakvi sve bicikli postoje?

Jasno je da se različiti modeli razlikuju po namjeni, tj. nisu svi bicikli napravljeni za sve uvjete i svrhe u koje ih se može koristiti. Ako nemate ideje kakve sve opcije imate, pročitajte sljedeće opise četiriju najčešćih tipova bicikala.

Brdski bicikli napravljeni su za bicikliranje po nepristupačnim terenima. Oni moraju moći relativno glatko voziti po kamenju i tlu koje nema utabane staze. Zbog toga su opremljeni ravnim ručkama, snažnijim kočnicama i većim kotačima s prilagođenim gumama. Za prosječnog su korisnika preteški i općenito su naporniji što se tiče same vožnje. 

Treking bicikli 1

Touring bicikli uglavnom se koriste za vožnju na duge staze. To znači da moraju biti izdržljiviji i sposobni podnijeti više tereta od prosječnog bicikla. Zbog toga su napravljeni od fleksibilnijih materijala, a imaju i veći razmak između prednjeg i stražnjeg kotača da bi im se poboljšala udobnost. Dolaze i s opremom za nošenje prtljage, ali su često previše za prosječnog vozača.

Treking bicikli 2

Trkaći bicikli su, naravno, najbrži od svih postojećih vrsta. Za njih je karakterističan volan koji je niži od sjedala, što rezultira poboljšanom aerodinamičnošću. Pošto je kod trkaćih modela najvažnija brzina, oni su laganiji od prethodne dvije vrste, ali i znatno neudobniji.

Treking bicikli 3

Hibridi ili treking bicikli osmišljeni su 1980-ih. Kako i sam naziv govori, riječ je o biciklima koji kombiniraju karakteristike drugih vrsta bicikala. Otkad su ušli u širu upotrebu, postali su omiljen odabir velikog broja prosječnih korisnika. U nastavku ćemo vidjeti točno zašto.

Zašto odabrati treking bicikl?

Lakši je. Ovakav hibrid kombinira sve ono najbolje što se može naći kod brdskih, touring i trkaćih bicikala. To znači i da kopira laganu konstrukciju trkaćih modela. Ako se ne želite mučiti s teškim biciklima, treking modeli su idealan odabir.

Prilagodljiviji je. Jedan je od većih problema kad je riječ o specijaliziranim biciklima to što ih se ne može koristiti u druge svrhe. Na primjer, brdski su modeli odlični za brdsko bicikliranje, ali ih nije pametno voziti po gradu. Želite li sa svojim biciklom moći ići bilo gdje, odaberite treking model.

Lakše ga je voziti. Specijalizirane je bicikle prosječnim korisnicima često jako teško voziti. Zahtijevaju snagu i izdržljivost profesionalnih biciklista, čime se većina nas ne može pohvaliti. Želite li bicikl koji vam neće zadavati muke, treking modeli su idealan odabir.

Udobniji je. Trkaći su bicikli jako brzi, ali i iznimno neudobni. Nije ih preporučljivo koristiti za vožnju po gradskim cestama, a kamoli za izletničko bicikliranje. Za razliku od njih, treking bicikli poprilično su udobni, što ih čini omiljenim izborom velikog broja ljudi.

Treking bicikli 4
Treking bicikli 5

Na što obratiti pažnju prilikom kupovine treking bicikla?

Veličina kotača i debljina guma možda su najvažniji faktor kad su su pitanju treking bicikli. Kotači bi trebali biti jednako veliki kao kod trkaćih modela, ali bi im gume trebale biti deblje i opremljene za vožnju po nepristupačnijim terenima.

Ravne ručke još su jedna karakteristika treking modela. Kad vozite jedan takav bicikl, trebali biste biti lagano nagnuti prema naprijed radi povećanja aerodinamičnosti. Međutim, to ne bi trebalo utjecati na to koliko vam je udobno prilikom vožnje.

Blatobrani i nosači tereta često dolaze s ovakvim tipom bicikla. Time imitiraju touring modele koji su dizajnirani za bicikliranje na duže staze. Pobrinite se da ih ima i vaš bicikl, pogotovo ako planirate njime ići na izlete.

Članak uređen:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Vodič kroz kupnju treking bicikla

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.