PROČITAJTE I OSVOJITE: Ulje crnog kima – vaš vjeran saveznik u borbi protiv proljetnih alergija

Crni kim glavna

Proljeće je stiglo i priroda se budi, što veseli većinu ljudi, osim onih koji se bore s proljetnim alergijama. Suzne oči, curenje iz nosa, kihanje, kašalj – sve su to simptomi koje je lako pomiješati s prehladom ili gripom, zbog čega alergije katkad dugo ostanu neprepoznate. No, jednom kada se napravi alergološki test i alergija se potvrdi, pred alergičare se postavlja izazov – kako učinkovito izbjeći ili bar ublažiti alergijske reakcije?

Crni kim alergotest
Foto: Stock Photo Secrets

Što je zapravo alergija?

Alergija je prekomjerna reakcija imunološkog sustava na razne faktore iz okoliša – hranu, kemijske spojeve, pelud, prašinu, životinjsku dlaku i slično. Kod nekih osoba organizam prepoznaje te čimbenike, koji su inače sasvim bezopasni, kao potencijalnu opasnost i protiv njih stvara protutijela. To izaziva imunološku reakciju, što dovodi do pojave alergija.

Alergije: bolje spriječiti nego liječiti

Brojna znanstvena istraživanja, ali i iskustva alergičara, pokazala su kako je prevencija najučinkovitija metoda u borbi protiv alergija. Ona se prije svega sastoji od jačanja imuniteta, koje treba započeti nekoliko mjeseci prije pojave sezonskih alergija.

Crni kim pelud
Foto: Pixabay

Ulje crnog kima – moćan saveznik za jačanje imuniteta

Ulje crnog kima (lat. Nigella sativa) je proizvod koji se dobija hladnim tiještenjem sjemenki crnog kima. Koristili su ga već u starom Egiptu, a posljednjih nekoliko desetljeća na glasu je kao jedan od najučinkovitijih prirodnih preparata za jačanje imuniteta. Usto, koristi se i za liječenje čitavog niza bolesti, a osobito kod problema probavnog i dišnog sustava. Njegov glavni sastojak zove se timokinon, a samo ulje, uz palmitinsku i stearinsku kiselinu sadrži i oleinsku, linolnu, arahidonsku kiselinu, vitamine B kompleksa, kalcij, željezo, fosfor, te antioksidanse bakar i cink.

Crni kim sjemenke
Foto: Stock Photo Secrets

Kako ulje crnog kima pomaže u borbi protiv alergija?

Aktivni sastojci crnog kima, prije svega timokinon, djeluju kao imunomodulatori. To znači da pozitivno djeluju na stvaranje stanica imunološkog sustava, osobito na T i B limfocite. Pogledajte i poslušajte što o dobrobitima crnog kima po alergičare kaže farmaceutska tehničarka Slavica Bender.

Želite isprobati proizvode na bazi crnog kima? Nastavite čitati!

Hrvatska tvrtka Fagron, donedavno poznata pod imenom Kemig, na tržište je izbacio dva odlična prirodna proizvoda koja mogu pomoći pri ublažavanju simptoma alergija.

OleoTHERAPY ulje crnog kima dodatak je prehrani koji se dobija hladnim tiještenjem sjemenki crnog kima. Sadrži oko 70% nezasićenih masnih kiselina, vrijednih sastojaka topljivih u mastima (steroli i vitamin E), uz prosječno 1% eteričnog ulja crnog kima. Dnevna doza za odrasle iznosi 15 ml (3 čajne žličice), a kod djece starije od 3 godine dnevna doza iznosi 5 ml (1 čajna žličica). Ulje crnog kima uzima se nakon obroka i može se pomiješati sa sokom ili s medom.
Cijena: 100 ml – 59,98 kn

Crni kim proizvodi
Foto: Fagron Hrvatska

Za sve one koji teško podnose okus ulja crnoga kima, tu su praktične OleoTHERAPY kapsule s uljem crnoga kima i vitaminom E. Kao terapijska doza preporučuje se unos od 3 kapsule dnevno za odraslu osobu. Kapsule mogu koristiti i djeca od 3 godine starosti, uzimajući jednu kapsulu dnevno nakon obroka.
Cijena: 50 kom – 99 kn

Gdje kupiti OleoTHERAPY ulje crnog kima i kapsule s uljem crnog kima?

Ove proizvode možete potražiti u Kemig maloprodaji u Bauerovoj 5 u Zagrebu, web shopu kosarica.hr te u ljekarnama i specijaliziranim prodavaonicama.

Nagradni natječaj: Pokaži kreativnost i osvoji OleoTHERAPY ulje crnog kima!

Nagradni natječaj je završio. OleoTHERAPY ulje crnog kima osvojila je
Jasmina Babić.

Hvala svima na sudjelovanju, pratite nas i dalje!

Za kraj, Fagron je pripremio iznenađenje: jedan čitatelj ili čitateljica koji pokaže najveću dozu kreativnosti dobit će priliku isprobati OleoTHERAPY ulje crnog kima. Sve što trebate napraviti je odgovoriti na nagradno pitanje te popuniti obrazac svojim podacima kako bismo vas mogli kontaktirati u slučaju dobitka. Pravila nagradnog natječaja možete pročitati ovdje, a posebno napominjemo da pravo sudjelovanja imaju svi punoljetni građani s prebivalištem u Republici Hrvatskoj te da dobitnicima šaljemo nagrade isključivo na adrese u Republici Hrvatskoj. Natječaj je otvoren do nedjelje,24. ožujka u 23.59 sati. Imena dobitnica ili dobitnika objavit ćemo u ponedjeljak, 25. ožujka u ovom članku. Sretno!

Članak objavljen:

Ocijenite članak

5 / 5   3

Foto: Stock Photo Secrets

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu