PROČITAJ I OSVOJI: Prekomjerno znojenje više nije problem – evo kako ga se zauvijek riješiti!

Prekomjerno znojenje glavna

S lijepim ljetnim vremenom provodimo sve više vremena na suncu, bilo radi druženja, bavljenja različitim aktivnostima ili jer nam je takva priroda posla. Napadi vrućine i znojenje su sasvim normalna reakcija našeg tijela u vrućim klimatskim uvjetima i pri većem fizičkom naporu, iako nam to nije draga pojava.

Tako se često pitamo zašto se znojimo i da li je znojenje zdravo, a odgovor je da je znojenje fiziološki proces zahvaljujući kojem se naše tijelo na prirodan način hladi te regulira stupanj topline. Normalnu tjelesnu temperaturu od 37 stupnjeva Celzijevih naše tijelo održava tako što znoj postupno isparava na površinu kože te se time rješava topline, toksina i drugih nepotrebnih tvari iz organizma. 

Prekomjerno znojenje ljeto

Također nas brine i količina znoja koju ćemo proizvesti, a ona ovisi o različitim čimbenicima kao što su: temperatura okoline, vrsta aktivnosti, vrsta odjeće, zdravstveno stanje, starost, nervoza i drugi. 

Jeste li znali?

Kada termoregulacijski sustav radi kako treba, dnevno možemo izlučiti između 0,5 i 1 litre znoja. No, tijekom stresnog razdoblja ili za vrijeme pojačanog fizičkog napora, moguće je izlučiti i do 8 litara znoja. 

Treba pridodati da je znojenje u trudnoći, tijekom klimakterija ili, pak, kao rezultat povišene razine hormona normalan odgovor organizma te nije prevelik razlog za brigu.

Prekomjerno znojenje trudnoća

I vas muči prekomjerno znojenje? Nastavite čitati!

Pretjerano znojenje ili hiperhidroza

S druge strane, pretjerano znojenje ili hiperhidroza označava izlučivanje znoja u puno većim količinama nego što je našem tijelu potrebno za normalno funkcioniranje. To stanje ima velik utjecaj na kvalitetu života – osim što nam otežava svakodnevne aktivnosti, šteti našem društvenom i intimnom životu jer zbog njega osjećamo sram te socijalnu anksioznost što naposljetku povećava rizik od depresije. Zbog prekomjernog znojenja smo također podložniji dermatološkim problemima kao što su gljivice i atletsko stopalo.

Jeste li znali?

Oko 5.5% ljudi u ukupnoj populaciji pati od prekomjernog znojenja.

Naša koža sadrži 2 do 5 milijuna žlijezda znojnica koje se pružaju duž cijelog tijela, a koje izlučuju znoj. One se dijele na dvije vrste:

 • Ekrine žlijezde – nalaze se na rukama, stopalima i glavi. Uvijek su aktivne, ali njihov rad je dodatno pojačan tijekom neke fizičke aktivnosti. One proizvode znoj bez mirisa koji se sastoji od vode i soli, a svrha mu je regulacija temperature.
 • Apokrine žlijezde – prisutne su na genitalnom području te ispod pazuha. Aktiviraju se pri emocionalnim reakcijama kao što su stres, strah ili seksualna stimulacija te luče znoj karakterističnog neugodnog mirisa koji se sastoji od lipida i proteina.
Prekomjerno znojenje vježbanje

Prekomjerno znojenje – uzroci 

Prekomjerno znojenje može biti generalizirano ili žarišno.

Generalizirano znojenje je jako znojenje koje obuhvaća cijelo tijelo te se može javiti bilo kada. Može biti rezultat konzumiranja nekih lijekova te stanja poput trudnoće, klimakterija ili poremećaja rada štitnjače. Generalizirano noćno znojenje (preznojavanje u snu) je najčešće dobroćudno ili povezano s tjeskobom, međutim može potaknuti sumnju na neku infekciju ili zloćudnu bolest.

Žarišno znojenje je često posljedica određenih emocionalnih reakcija (ljutnja, strah, tjeskoba), a time i pretjeranog djelovanja apokrinih žlijezda. Znojenje ispod pazuha zbog nervoze, znojenje dlanova te stopala, kao i pretjerano znojenje glave, izvrstan su primjer takvog znojenja koje obuhvaća samo određeni dio tijela. Ono se javlja tijekom dana, obično stane tijekom noći i ne bi trebalo biti povezano ni s kakvim patološkim procesom u organizmu.

Prekomjerno znojenje čelo

Prekomjerno znojenje glave i lica uglavnom se pojavljuje tijekom ljeta pri povećanoj tjelesnoj aktivnosti, kad osjetimo iznenadnu slabost ili mučninu.

Prekomjerno znojenje noću ili znojenje u snu većinom se događa kao posljedica spavanja u uvjetima toplijima nego što je potrebno ili za vrijeme ružnih snova.

Prekomjerno znojenje – rješenje

Kad nam znojenje počne predstavljati ozbiljan problem, možemo si pomoći odijevanjem prozračnije odjeće od prirodnih materijala, rashlađivanjem prostorija u kojima se nalazimo te izbjegavanjem začinjene hrane, kave i alkohola.

Medicinski i kirurški tretmani, poput injekcija botoksa, jontoforeze i različitih lijekova, mogu pomoći pri kontroliranju prekomjernog znojenja. No, ovakvi tretmani nisu nužno prikladni za svakoga, ne djeluju na svim dijelovima tijela, a često su i vrlo skupi.

Prekomjerno znojenje pazuh
Foto: Ducray

Francuski dermokozmetički brand Ducray zbog toga je razvio liniju proizvoda Hidrosis Control, koja ima 4 glavne prednosti:

 • Pruža kompletnu njegu,
 • Jednostavna je za upotrebu,
 • Povoljne je cijene,
 • Sadrži proizvode koje kontroliraju znojenje na području pazuha, dlanova i stopala.
Prekomjerno znojenje Ducray Hidrosis linija
Foto: Ducray

Liniju čine dva proizvoda:

Hidrosis Control Antiperspirant Roll-on za područje pazuha

Ovaj proizvod nanosi se jednom dnevno nakon tuširanja na čistu, suhu i ne oštećenu kožu. Jednostavan je i praktičan za upotrebu te se brzo suši, zbog čega se možete odjenuti bez straha od nezgodnih bijelih mrlja na odjeći. Roll-on ne sadrži alkohol i mirise, zbog čega je prikladan i za osjetljivu kožu, a učinkovitost traje punih 48 sati.

Cijena: 94,34 kn (40 ml).

Hidrosis Control Antiperspirant krema za dlanove i stopala

Ova lagana krema odlikuje se brzim upijanjem, a dovoljno ju je nanijeti jednom na dan kako bi se spriječilo prekomjerno znojenje dlanova i stopala. Formula ne sadrži alkohol niti mirise, a klinička ispitivanja pokazala su kako se u roku 4 sata od prvog nanošenja znojenje smanjuje za 51%.

Cijena: 98,07 kn (50 ml).

Ducray Hidrosis Control liniju potražite u ljekarnama.

Prekomjerno zmojenje ruke

Nagradni natječaj: Pokaži kreativnost i osvoji Ducray Hidrosis proizvode!

Oktal Pharma, zastupnik dermatoloških laboratorija Ducray za Hrvatsku, nagrađuje vašu kreativnost! Pet čitatelja ili čitateljica koji pokažu najveću dozu kreativnosti dobit će priliku isprobati Ducray Hidrosis Control antiperspirantnu kremu za dlanove i stopala. Sve što trebate napraviti je odgovoriti na nagradno pitanje te popuniti obrazac svojim podacima kako bismo vas mogli kontaktirati u slučaju dobitka. Pravila nagradnog natječaja možete pročitati ovdje, a posebno napominjemo da pravo sudjelovanja imaju svi punoljetni građani s prebivalištem u Republici Hrvatskoj te da dobitnicima šaljemo nagrade isključivo na adrese u Republici Hrvatskoj. Natječaj je otvoren do 14.07.2019. u 23.59 sati. Imena dobitnica ili dobitnika objavit ćemo 15.07.2019. u ovom članku. Sretno!

Nagradni natječaj je završen. Dobitnici su:

 • Mateja Berečić,
 • Jelena Stančić,
 • Andjela Pivac,
 • Benito Račić,
 • Petar Duvnjak.

Hvala svima na sudjelovanju. Pratite nas i dalje!

Članak objavljen:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu