“Welcome Spring Festival” – 25.04. – 05.05.2019.

Welcome Spring Festival

Poučna predavanja, kreativne radionice, vrhunske koncerte, dobro raspoloženje i zabavnu ekipu i ove godine u Zagreb donosi Welcome Spring Festival – festival pozitivnih promjena.

Od 25. travnja do 5. svibnja 2019. godine Trg J. J. Strossmayera postaje proljetna oaza i interaktivna učionica u kojoj će posjetitelji kroz zabavne, edukativne i kulturne sadržaje učiti o ozbiljnoj i zahtjevnoj temi gospodarenja otpadom.

Welcome Spring Festival tradicionalno otvara sezonu uličnih festivala u Zagrebu te svake godine stavlja naglasak na jedan segment u okolišu na koji otpad negativno utječe. Stoga je ovogodišnja tema TLO – dragocjeni i neizostavni okolišni medij i izvor hrane. U nizu predavanja, profesori s Agronomskog, Prirodoslovno-matematičkog i Rudarskogeološkonaftnog fakulteta te udruge koje djeluju na području zaštite okoliša i prirode mlade će podučavati karakteristikama i značajkama tla, otpadu u tlu, otpadu kojeg svakodnevno kupujemo i stvaramo, kao i o važnosti recikliranja i ponovne upotrebe.

Kako živjeti zero waste kulturu zainteresirani će moći saznati na predavanju inicijative Zero Waste Croatia. Nadalje, oni nešto stariji moći će naučiti kako kompostirati u urbanim sredinama, što je to Pametna kanta i što se skriva iza pojma Mobilna priroda. Na Welcome Spring Festival dolazi i Hrvatski volonter godine, Dejan Nemčić, koji će okupljenima otkriti sve tajne volontiranja te u zanimljivom izlaganju prenijeti svoja iskustva iz Afrike u pitanju postupanja s otpadom.

I ove godine u Teatru u Parku mogu se pogledati poučne predstave: Šuma priča, Bišikleta, Djed i najveća repa u svemiru, Milica na putu oko svijeta, Triola i Krtičnjak.

Na radionicama će se zainteresirani moći okušati u izradi rukotvorina od recikliranog stakla, izradi makete od starih kartonskih kutija, kao i u izradi recikliranih zmajeva i instrumenata od otpada. Kako biti kreativan kroz otpad pokazat će udruga Green Flock. O okolišnim izazovima će se razgovarati u maloj školi govorništva i debatiranja, a tu je i škola ragbija te škola kineske kaligrafije. Za one koji vole razmišljati Muzej iluzija je pripremio didaktičke drvene mozgalice i društvene igre.

Tradicionalno, u sklopu Welcome Spring Festivala organizirana je i Mala olimpijada otpada – natjecanje u razvrstavanju kućanskog otpada, kantoboju te u kvizu znanja. Najuspješnije očekuju i vrijedne nagrade.

Nakon cjelodnevne edukacije o otpadu i održivom razvoju, tu je vrhunski glazbeni program. Svaku večer na festivalskoj pozornici izmjenjivat će se bendovi, pjevači i DJ-evi: Natali Dizdar, Stampedo, Denis & Denis, Ljetno kino, Flyer, Neki Novi Klinci, Lollobrigida, Terminator, Hrvatska Funk Delegacija, Roppongi Red, Chill Out cover band, Le pižon Gipsy Jazz band, DJ Roby, DJ La Star.

Festival je osmislila i organizirala udruga Priroda za sve s ciljem podizanja svijesti i educiranja o održivom razvoju i zaštiti okoliša kod djece, mladih i lokalne zajednice kroz suradnju s vrtićima, osnovnim i srednjim školama, fakultetima, udrugama kao i lokalnom i regionalnom samoupravom.

Cilj Welcome Spring Festivala je potaknuti građane na društveno odgovorno ponašanje kako bi zajedno pokrenuli kulturu gospodarenja otpadom u smjeru održive budućnosti. Upravo zato će se na Festivalu, na pragu posebno osmišljenih ugostiteljskih kućica, otpad razvrstavati u čemu će sudjelovati i svi posjetitelja festivala.

Ujedno, Welcome Spring Festival prvi je festival u Zagrebu na kojem ugostitelji neće koristiti jednokratnu plastiku s obzirom na to da plastika predstavlja veliko opterećenje za naš planet. Čaše, tanjuri, pribor i slamke bit će izrađene od 100% biorazgradivih materijala.

Više detalja o Welcome Spring Festivalu na njihovoj Facebook stranici i Instagram profilu.


Članak uređen:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

“Welcome Spring Festival” – 25.04. – 05.05.2019.

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.