Više od 14 milijuna koraka za oboljele od multiple skleroze

Svjetski dan multiple skleroze

Povodom Svjetskog dana multiple skleroze koji se obilježava 30. svibnja, na inicijativu udruge oboljelih MS Tim Hrvatska, protekle su subote građani diljem Hrvatske hodali za sve oboljele od ove nevidljive, autoimune bolesti.

Tako je u sklopu ovogodišnjeg MS Walk-a prikupljeno čak 11 260 814 koraka, kojima valja pribrojiti dodatnih 2 763 765 koraka prijeđenih u rujnu prošle godine kroz francusku rutu hodočasničkog puta Camino. Sveukupno, u akciji „Svaki korak se broji“ hrvatski su građani u znak podrške oboljelima od multiple skleroze prehodali 14 024 579 koraka.

“Veliko hvala svima! Hrvatska je uistinu brojala korake i još jednom pokazala svoje veliko srce. Ovakva podrška puno znači svima nama oboljelima, posebno našim prijateljima koji zbog MS-a više ne mogu hodati. Drago mi je da smo ovom aktivnošću, koju zbog velikog broja prijeđenih koraka možemo smatrati svojevrsnom javno-zdravstvenom akcijom, mnoge naše sugrađane potaknuli na hodanje koje ima brojne pozitivne učinke na zdravlje, ne samo za nas oboljele“, izjavila je Mirjam Jukić, predsjednica udruge MS Tim Hrvatska.

Svoje korake građani su mjerili putem aplikacija, a fotografije i snimke dijelili putem Facebook stranice Udruge te na osobnim profilima uz hashtagove: #HodamZaOneKojiNeMOGU #MSwalk2020 #SvakiKorakSeBroji
Unatoč tome što zbog pandemije ove godine nije organiziran tradicionalni MS Walk na Bundeku, poticanjem građana diljem Hrvatske na hodanje i kampanjom na društvenim mrežama koju su podržale i brojne poznate osobe, udruga oboljelih ostvarila je nikad veću podršku

Hodanje za oboljele od MS-a
Foto: MS Tim Hrvatska

“Pred nama je još jedan hrabri pothvat. Članica naše Udruge, Darija Gašparović, nakon dva prehodana Camina, francuske i portugalske rute, priprema se za IronMan. Darija će tako biti prva Hrvatica s dijagnozom multiple skleroze koja će se okušati u ovom poznatom triatlonu, njegovoj kraćoj verziji, u sklopu koje je očekuje 1,9 kilometara plivanja, 90 kilometara vožnje bicikla i 21,1 kilometar maratona. Pozitivnim stavom i upornošću Darija je inspiracija mnogima od nas i zato ćemo je od sveg srca podržati i pomoći joj u pripremama za ovaj, i za mnoge zdrave osobe, iznimno zahtjevan zadatak”, dodala je Jukić. 

Od multiple skleroze u Hrvatskoj boluje oko 7.000 osoba. Bolest se javlja u svim životnim dobima, no najčešća je između 18. i 50. godine života te je dvostruko češća među ženama. Kod multiple skleroze imunološki sustav napada živčanu ovojnicu – mijelin, zbog čega nastaju ožiljci ili lezije, što uzrokuje otežanu komunikaciju između mozga i tijela.

Ova autoimuna bolest može se manifestirati simptomima koji u posve zdravih osoba ne upućuju ni na kakvu bolest, poput umora, zamagljenog vida, trnaca, vrtoglavice i slično. Upravo stoga nerijetko je prepoznata tek u uznapredovalom stadiju

Za multiplu sklerozu nema lijeka, već postoji niz terapija koje pomažu usporiti progresiju bolesti. No pravovremenim postavljanjem dijagnoze i ranim početkom liječenja moguće je značajno poboljšati kvalitetu života oboljelih. Uzrok nastanka multiple skleroze nije poznat, a tijek bolesti je nepredvidiv.

Edukativni video o multiploj sklerozi:

Članak uređen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Više od 14 milijuna koraka za oboljele od multiple skleroze

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.