Uoči Svjetskog dana hepatitisa upozorava se na “tihe bolesti” koje nose deseci tisuća Hrvata

cover-fejs-02-1536x585

Hrvatska Udruga za borbu protiv HIV-a i virusnog hepatitisa (HUHIV) uključila se u kampanju povodom Svjetskog dana hepatitisa koji se obilježava 28. srpnja s ciljem podizanja svijesti javnosti o važnosti prevencije, ranog otkrivanja i liječenja virusnih hepatitisa.

Nacionalna kampanja “Hepatitis ne može čekati!” s porukom “Doktore, možete li me izliječiti?” želi podsjetiti na važnost započinjanja liječenja osoba kojima su dijagnosticirani virusni hepatitis B ili C, a koje zbog raznih razloga nisu započele liječenje.

Prema procjenama u Hrvatskoj oko 25.000 osoba ima kronični hepatitis B, a oko 40.000 osoba su nosioci protutijela na hepatitis C. Procjenjuje se da se oko 12.000 osoba treba liječiti od hepatitisa C. 

Svjetski dan hepatitisa
FOTO: Shutterstock

Kampanja traje do kraja kolovoza

Na virusne hepatitise B i C stavlja se poseban naglasak budući da pripadaju takozvanim “tihim bolestima”, odnosno bolestima koje dugo vremena teku bez prepoznatih simptoma.

Ovogodišnjom kampanjom želi se naglasiti potreba testiranja na virusne hepatitise, potreba trajne edukacije o čimbenicima rizika za prijenos bolesti, simptomima, testiranju i ranoj dijagnostici te liječenju virusnih hepatitisa.

Kampanja traje do kraja kolovoza putem društvenih mreža i plakata u zdravstvenim ustanovama, a cilj je povezati zdravstveni sustav i ljude koji su bili izloženi rizicima od zaraze virusnim hepatitisima ili žive s hepatitisom, a da toga nisu svjesni.

Više informacija možete pronaći na službenoj stranici nacionalne kampanje https://huhiv.hr/svjetski-dan-hepatitisa-2022-2/.

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Udruga za borbu protiv HIV-a i virusnog hepatitisa (HUHIV)

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu