Što za tebe znači dobro se osjećati u svojoj koži?

Dove - dobro se osjećati u svojoj koži

Što ako strije i celulit nemaju nikakve veze s time?

Stigli su nam ljetni dani i vrućine, što između ostalog znači da će više kože biti izloženo – ne samo suncu, već i pogledima. 

Bombardirani savršenim i često retuširanim prikazima ‘savršenih’ žena, kroz godine se u gotovo svaku ženu pomalo provukla ideja da nije lijepa upravo onakva kakva jest.

Kako da se osjećam lijepo i zadovoljno uz ove bore/strije/višak kilograma i/ili celulit?“, mnogim čitateljicama upravo prolazi kroz glavu. Ono što želimo poručiti i u što duboko vjerujemo jest da ljubav prema sebi i opće zadovoljstvo življenja nema nikakve veze s (nametnutom) idejom o tvome tijelu. 

Osjećati se dobro u svojoj koži stvar je percepcije života, ljubavi prema sebi i drugima, zadovoljstva u sitnim trenucima i samopouzdanju koje svoj izvor prirodno nalazi u svemu tome.

Čvrsto vjerujemo da stvarna ljepota nije definirana oblikom, veličinom ili bojom kože, već izvire iz sjajnih i entuzijastičnih pogleda, iz zadovoljnih i nasmiješenih lica, iz samopouzdanih kretnji žene kojoj samopouzdanje nisu donijele estetske operacije, mnogobrojne dijete i skupa odjeća, već znanje da je već sada – savršeno dovoljna. 

Iako ove rečenice na prvi pogled graniče s izlizanim floskulama i citatima na društvenim mrežama, vrijeme je da zavirimo ispod tih riječi i nađemo vlastiti način poštivanja sebe, uživanja u sebi i formulu da se osjećamo genijalno u svojoj koži. I to baš sada, kada nas ove vrućine pozivaju da otkrijemo svoju kožu i pokažemo svaku njenu (ne)savršenost.

Pronaći vremena za sebe, nasmijati se od srca, znati svoje stvarne prioritete, ispuniti svoj makar najmanji cilj, njegovati svoje zdravlje iz dana u dan – tu kreće briga o sebi. 

Suprotno tome, svakodnevni stres kojem smo gotovo svi konstantno izloženi, svoju posljedicu ostavit će na najvećem i najizloženijem organu, ujedno katalizatoru štetnih tvari u organizmu – koži.

Dove - ljepota i ljubav prema sebi
Foto: Dove

Upravo sa svrhom osvještavanja ideje kako si dovoljna ovakva kakva jesi, Dove je pokrenuo zanimljivu kampanju i pozvao baš sve djevojke i žene da potpuno slobodno i iskreno podijele svoja razmišljanja o ovoj temi. Na poznatoj stranici ‘Ženski recenziRAJ‘ prikupljene su mnogobrojne izjave žena koje su se prijavile za sudjelovanje i pridonijele cilju usmjeravanja pitanja standarda ljepote. I da samo nadodamo – odgovori su nas apsolutno oduševili!

Djevojke su pisale kako je upravo onaj prizor ‘jutarnje, čupave, pospane varijante nas’ idealni moment inspiracije da se prigrliš upravo onakva kakva jesi – prirodna, stvarna i iskrena.

“Cijelo svoje srednjoškolsko doba opterećivala sam se izgledom i na plažu išla s grčem u želucu. Dosita sam mislila da nisam dovoljno mršava i lijepa da bih se skinula u badić bez opterećivanja. Danas? Sa 7 kg više nego što sam imala u srednjoj školi, osjećam se super! Volim svoje obline i male strije na stražnjici. Volim vježbati, šetati i raditi jogu bez ikakvog pritiska da moram smršavjeti. To za mene znači osjećati se super u svojoj koži i voljeti svaki dio sebe“, napisala nam je jedna čitateljica. 

Sada se postavlja pitanje kako doći do tog finalnog rezultata potpunog prihvaćanja sebe. Prvi korak svakako jest prigrliti ideju da je standard ljepote kakvom težimo samo nametnuta ideja te da se dugoročna sreća i zadovoljstvo ipak kriju negdje drugdje. 

“Dugo vremena mi je trebalo da se osjećam dobro u svojoj koži. Kao dijete nisam niti znala što to točno znači i kako to postići, a nakon godina izbjegavanja kamera i zrcala gdje god se okrenula, napokon se osjećam dobro u svojoj koži. Obožavam svaki ožiljak koji priča priču o mom životu, svoju jednu ali posebnu tetovažu kao podsjetnik na sve ružno i lijepo, svaku striju kojom sam se razvila iz djevojčice u jaku i samopouzdanu ženu. Napokon se osjećam lijepom sa svim svojim kožnim stanjima i ne smeta mi kad ljudi pitaju, naprotiv, drago mi je jer želim im pokazati da možeš biti lijepa i posebna iako si drugačija”, jedan je od odgovora koji smo također primili na pitanje ‘Što za tebe znači osjećati se dobro u svojoj koži?‘.

Kroz svoje odgovore pokazale su nam kako cijene svoju stvarnu ljepotu, progovorile o pritisku neprirodnog izgleda, dale do znanja i drugim ženama kako je ljubav u njihovoj koži, u zdravlju i njezi te dolile još malo samopouzdanja koje dolazi iz onog osjećaja zadovoljstva, mira i ljubavi prema sebi. 

Hvala svim našim stvarnim ženama što su sudjelovale u ideji da zajedno pošaljemo poruku: Prekrasna si baš kakva jesi. Mijenjajmo internet, a ne našu kožu. Dove. 

Članak uređen:

Ocijenite članak

2 / 5   1

Foto: Dove

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Što za tebe znači dobro se osjećati u svojoj koži?

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.