Active health bubble – besplatna radionica o dijabetesu tipa 2 u Zagrebu 12.4.

dijabetes tip 2

Active health bubble – jedinstveni projekt namijenjen poticanju zdravih navika i osnaživanja oboljelih od dijabetesa tipa 2

U okviru projekta organiziraju se besplatne radionice u četiri hrvatska grada, u Zagrebu će biti 12. travnja

U cilju osvještavanja i edukacije oboljelih od dijabetesa tipa 2, kao i onih koji spadaju u rizičnu skupinu, osmišljen je projekt Active health bubble. Ovaj inovativni i motivirajući
koncept nastoji oboljele od dijabetesa, kao i članove njihovih obitelji, potaknuti na aktivan i svjestan pristup zdravlju, putem informativnih i motivacijskih radionica, na kojima će naučiti jednostavne postupke kontrole bolesti, kako ih ne bi ograničavala u svakodnevnim aktivnostima.

Radionice u okviru Active health bubble-a namijenjene su osobama kojima je dijagnosticiran početni oblik ili dijabetes tipa 2, gdje su osnovni principi liječenja:

  • promjena prehrane,
  • tjelesna aktivnost i
  • samokontrola. 

Radionice su nadopuna standardne terapije propisane od liječnika, kako bi se potakla samomotivacija, pozitivno razmišljanje, tjelovježba i kvalitetan plan prehrane.

Radionice imaju i praktični dio, gdje će polaznici na konkretnim primjerima sastaviti svoj plan prehrane i postaviti svoje ciljeve. 

Na radionice su dobrodošli i članovi obitelji te osobe koje su pod stresom i sami osvještavaju potrebu promjene načina života, smanjenja stresa i otkrivanja novih vrijednosti pravilne
prehrane i tjelesne aktivnosti, a u tom procesu trebaju pomoć i podršku. 

Polaznici će na radionicama dobiti korisne informacije kako bi smanjili stres, samomotivirali se, postavili ciljeve za zdrave navike te kako bi promjenom mentalnog stava poboljšali kvalitetu života. 

Predviđene su radionice u četiri grada u prvoj polovici godine.

Prva uspješna radionica održane je 15. ožujka u Rijeci, a sljedeća se organizira u Zagrebu 12. travnja (od 14.00 do 17.00 sati, Ilica 49/I, Obrtnička komora Zagreb). Nakon te radionice, u planu su još dvije, u Zadru i u Požegi.

Ulaz na radionice slobodan je za sve sudionike, a prijaviti se može putem e-maila: aktivno.zdravo@gmail.com i na broj telefona: 097 681 9243.

Najraširenija bolest suvremenog doba je dijabetes tipa 2, od koje je u svijetu oboljelo preko 400 milijuna ljudi, a procjenjuje se da ih je u Hrvatskoj više od 400 tisuća, od kojih veliki broj niti nema postavljenu dijagnozu. Naime, ovaj „tihi ubojica“ kod mnogih osoba u svom razvoju ostane gotovo neprimjetan, bez simptoma koji bi ukazivali na poremećeno stanje u organizmu, a dijagnoza se postavlja nakon kontrole šećera u krvi, često i nekoliko godina nakon razvoja bolesti.

Ukoliko se dijabetes tipa 2 ne otkrije na vrijeme, mogu se razviti dugoročne komplikacije koje, među ostalim, izazivaju i srčani i moždani udar.  

Dijabetes tipa 2 javlja se u srednjoj dobi, a uz genetske predispozicije, izazvan je lošomprehranom i nedostatkom kretanja, a stres može pridonijeti da se stanje brže pogorša.

Više o projektu možete pročitati ovdje.

Članak uređen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Active health bubble – besplatna radionica o dijabetesu tipa 2 u Zagrebu 12.4.

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.